14.01.2018. / 10:31h Politika - Predsjednik RS

Dodik: Nisam protiv SAD i EU

Dodik: Nisam protiv SAD i EU
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on vodi dosljednu, a ne konfliktnu politiku i poručio da nije protivnik Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali da se protivi "njihovom razbacivanju i držanju predavanja".

"Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovdje upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamjere", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

On je istakao da uvažava svakog kao partnera i sagovornika, ali da je narod jedini autoritet kojem polaže račune. Dodik je kazao da nema dileme EU ili Rusija, ali i ocijenio da "neke stvari ne može da razumije kao čovjek" i da EU nije atrakcija od prije deset godina.

"Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo razmišljati u šta nas guraju. U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrijednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, mehanizmom koordinacije više od 70 odsto pitanja za EU delegirano je na entitete i to treba poštovati, a RS je ispunila najviše sugestija iz evropske agende.

"Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neću, biram da budem 'arogantan'. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo biti samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik, prenosit Beta.

Komentarišući odnose sa Federacijom BiH, Dodik je kazao da se uvijek može sarađivati, da od razgovora ne bježi i da bi bilo dobro da se ide na politiku da niko nikog ne napada. Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan, navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću".

Govoreći o poslavi Dana Republike Srpske koji je Uustavni sud proglasio neustavnim, Dodik je rekao da nije važno ko je došao, već da se narod okupio i pokazao šta misli. Iako na proslavu nisu došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsjetio da je Vučić uputio, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

"Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvijek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će se Vučić u narednim godinama ponovo pojaviti na proslavi u Banja Luci.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1515923455 14.01.2018. 10:50
Dakle, prirodni resursi su kruna svega. A do njih se doslo masovnim zlocinom, progonom i genocidom. E to nece moci. Koliko Bosanske zemlje u vlasnistvu su imali bosanski pravoslavci (danasnji Srbi) prije 1918.? Vrlo malo!
guest1515923526 14.01.2018. 10:52
Ni 100 godina
guest1515927289 14.01.2018. 11:54
Entitet "rs" je genocidna zlocinacka tvorevina, rezultat progona, pogroma i genocida. Njenim opstankom salje se necivilizacijska poruka da je zlocin dozvoljen i pozeljan kao legitimno sredstvo ostvarenja politickih ciljeva. Zato treba ukinuti entitete i etnoteritorijalno uredjenje BiH. Osim toga, entitet RS je garant nastavka velikosrpskog projekta na zapadnom Balkanu koji je uzrok ratova i sukoba cijelo stoljece. Neshvatljiv je indolentan odnos Zapada prema Bosni. Nemaju rjesenje. Neznaju sta sa Bosnjacima muslimanima. Dozvolili su masovne i sistematske zlocine, progon, istrjebljenje i genocid, ali taj staroevropski narod je opstao iako mu je drzava bila pod embargom na odbranu. Sad imaju dejtonski embargo na drzavu. Izvodjaci radova su susjedne drzave, sa petom kolonom u samoj Bosni, podstaknuti otimanjem teritorija i prirodnih resursa.
Odgovarajući tretman za bagru terorističku: 14.01.2018. 11:55
https://www.youtube.com/watch?v=LGMD4fC71sw
guest1515927584 14.01.2018. 11:59
Vlada Kraljevine Jugoslavije je nakon šestojanuarske diktature donijela 1931. godine Zakon o likvidaciji agrarne reforme na velikim posjedima. Donošenju tog zakona prethodila je upućenost vlasti u činjenično stanje na terenu koje je govorilo da je u trenutku stvaranja jugoslavenske države preko 62 % privatne zemlje bilo u posjedu Bošnjaka muslimana. ‘U svim agrarnim reformama od 1919. do 1939. godine, ukupno je u Bosni i Hercegovini od nekadašnjih veleposjednika (uglavnom Bošnjaka) oduzeto i predato u ruke seljaka (uglavnom pravoslavnih Srba), kako beglučkih zemalja (400.072 hektara), tako i kmetskih selišta (775.233 hektara), što ukupno iznosi 1.175.305. hektara zemlje koja je oteta od Bošnjaka’.
guest1515927602 14.01.2018. 12:00
Kolike je razmjere poprimila pljačka vakufske imovine najbolje ilustruje podatak da je u periodu od 1919. do 1938. godine oduzeto oko četiri miliona dunuma vakufske zemlje. Prema tome, agrarno pitanje u Kraljevini Jugoslaviji koje je na ovaj način ‘riješeno’ bilo je prvi korak u procesu uništavanja privatne bošnjačke svojine i javnih vjerskih institucija. Posljedica takvog haotičnog stanja u kojemu je privatna svojina oteta preko noći i predana onima koje je vlast proglasom odredila kao ‘legalne nasljednike tuđe imovine', rezultirala je u konačnici i društveno-političkim raslojavanjem Bošnjaka.
guest1515923880 14.01.2018. 10:58
Problem je sto si protiv BiH a za Srbiju. Kraj!
Prikaži još