13.01.2018. / 14:39h Regija - Načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije

Diković: Srbiji potrebni odbrambeni sistemi PZO dometa većeg od 400 km

Diković: Srbiji potrebni odbrambeni sistemi PZO dometa većeg od 400 km
Načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije (GVS) general Ljubiša Diković izjavio je u subotu da su protuzračnoj odbrani Srbije potrebni odbrambeni sistemi dometa većeg od 400 kilometara te da se razmatra nekolikom opcija, a ne samo nabava ruskog raketnog sistema S-300, objavila je Radio-televizija Srbije(RTS).

Diković je u specijaliziranoj emisiji "Dozvolite..." RTS-a rekao kako "aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utječe na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije", najavljujući da će VS uz redovite zadaće, ove godine raditi na moderniziranju naoružanja, prenosi Hina.
 
Komentirajući medijska nagađanja o nabavi raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sistemi najbolji i najučinkovitiji za konfiguraciju teritorija Srbije.
 
"Jasno smo kazali da nam je potrebna protuzračna odbrana koja može voditi borbu na daljinama većim od 400 kilometara. Koji će to sistem biti - vidjet ćemo....Naravno da se razmatraju i sistami S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme", objasnio je Diković za RTS, naglasivši kako "još nije vrijeme da se govori o konkretnom rješenju".
 
Beogradski mediji ranije su objavili da će predsjednici Srbije i Bjelorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u martu ove godine potpisati ugovor o kupnji četiri baterije sistema S-300 i šest aviona MIG 29.
 
Srbija je u 2016. dobila paket donacija naoružanja i vojne opreme iz Rusije, među ostalim i šest korištenih aviona MiG-29 čija će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, podsjeća Hina.


 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1515853621 13.01.2018. 15:27
Naoruzavanje Srbije, Hrvatske i BiH je regulisano Dejtonskim mirovnim ugovorom. Svojevoljnim naoruzavanjem Srbija krsi Dejtonski ugovor!
Miloš Ćirić: Srbija nije završila rat u Bosni! 13.01.2018. 22:16
– Državni vrh nije ni morao da se pojavi u Banjaluci na dan obilježavanja RS. Oni na uništavanju BiH kao države rade svakodnevno iz Beograda, pa je sasvim sporedno da li su prisustvovali proslavi ili ne. Premijerka Brnabić je negirala genocid u Srebrenici, pokazujući jedinstvo sa predsjednikom Vučićem i kontinuitet sa svim prethodnim vladama Srbije od početka 90-ih do danas. Bivši predsjednik Nikolić je, kao i bivši predsjednik Tadić, primio orden od Dodika i poželio Republici Srpskoj nezavisnost, što je još jedan u nizu udaraca cjelovitoj i funkcionalnoj BiH. Predsjednik Vučić je već decenijama važan akter u proizvođenju nestabilnosti u Bosni. Ovakvo ponašanje trenutne, ali i bivših srpskih političkih elita pokazuje da oni nastavljaju ideologiju Slobodana Miloševića, i da nisu odustali od ideje svih Srba u jednoj državi, koja je već života koštala stotine hiljada i unesrećila milione ljudi. => LINK: http://saff.ba/milos-ciric-srbija-nije-zavrsila-rat-u-bosni/
Odgovarajući tretman za bagru terorističku: 14.01.2018. 12:10
https://www.youtube.com/watch?v=LGMD4fC71sw
Prikaži još