05.01.2018. / 15:37h Ljepota i Zdravlje - Epidemija ospica ne jenjava

Zbog neodgovornosti roditelja vraćaju se stare zarazne bolesti

Zbog neodgovornosti roditelja vraćaju se stare zarazne bolesti
Epidemija ospica u Srbiji ne jenjava a od početka oktobra registrirano oko 630 zaraženih. Stoga ne čudi zabrinutost javnosti o eventualnoj pojavi epidemije ospica ili morbila u BiH, ali po dosadašnjim pokazateljima broj oboljelih je čak manji od prošlogodišnjeg.

Epidemiolog Zavod za javno zdravstvo TK dr. Blaško Topalović istakao je da je broj oboljelih od morbila prijavljenih 2017. bio osam, a godinu prije je bilo 24.

- Mislim da nisu svi prijavljeni i da ih ima još više ali stanje nije alarmantno. Što se tiče šarlaha ima blagog povećanja posebno u zatvorenim kolektivima - dodao je dr. Topalović.

Izbjegavanje obavezne vakcinacije djece i anti-propaganda o štetnosti zaštitne vakcine, doprinosi povratku zaraznih bolest.

Topalović je naveo da je u 11 mjeseci 2017. prvom dozom vakcinisano 66 posto djece, a procenat vakcinisanih drugom je još nešto niži.

Naglasio je da taj procenat treba maksimalno povećati kako bi se djeca zaštitila, a samim tim i djeca koja se iz objektivnih razloga ne mogu se vakcinisati.

Stručnjaci upozoravaju da komplikacije kod oboljelih od zaraznih bolesti mogu biti fatalne.

Topalović je pojasnio da najveći problem kod ospica predstavljaju komplikacije a jedna od najtežih je oboljenje koje uzrokuje paralizu kod djece gdje je smrtnost jedan naprema 100.000 oboljelih.

- U današnje vrijeme kada se borimo da eliminišemo pojedine bolesti, zbog neodgovornosti roditelja vraćaju se zarazne bolesti koje su bile na korak do istrebljenja - potcrtao je Topalović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da se ospice, šarlah i slične zarazne bolesti mogu izbjeći imunizacijom odnosno primanjem zaštitne vakcine, te pozivaju roditelje da svojoj djeci to i omoguće. Podsjećaju da se prva injekcija prima nakon što dijete navrši 12 mjeseci, a druga nakon pete godine života.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Lažni žurnalizam 06.01.2018. 02:32
Odmah pored lažnih vesti se nalazi i lažni žurnalizam. Novinari danas nisu ono što su nekad bili. Današnji novinari uglavnom ponavljaju ono što im korporacije kažu i boje se da otkriju istinu iz straha da će izgubiti posao.Postoji stroga kontrola novinara kada je u pitanju pristup političarima, a i kada se taj pristup odobri, novinari moraju postavljati lagana pitanja kako ti isti političari ne bi ispali loši. „Nije važno ko glasa, već ko broji glasove“.
guest1515166303 05.01.2018. 16:31
NIJE TO NEODGOVORNOST RODITELJA ! TO JE NEODGOVORNOST SISTEMA ! DRUŠTVENOG KOJEM ZDRAVLJE GRAĐANA NE ZNAČI NEŠTO ! A ZDRAVSTVENOG SISTEMA JER SUMNJIVE VAKCIINE NASTOJE ŠVERCATI KAO PRIHVATLJIVA RJEŠENJA ! UMJESTO DA SE ZDRAVSTVENI RADNICI BAVE SVOJIM POSLOM ONI SE BAVE SUMNJIVIM TENDERIMA I TALOVIMA ! A IMA NOVCA DA OVAJ NAROD I DRUŠTVO BUDU NORMALNI I ZDRAVI !
Ovo je samo OBMANA 05.01.2018. 20:30
LAZU LI LAZU, samo hoce da vam vakciniraju djecu sa svim i svacim, hem ekperimentiraju, hem lovu uzimaju! Lijecnica sam i poznato mi je sta se vani radi! Ne dozvolite da vam djecu vakciniraju sa 10 vakcina, Di-Te -Per i Polio ( digterija , tetanus, veliki kasalj i polio vakcina ok, ostale ZABORAVITE! Vidjeli ste izmisljotine o tzv. svinjskoj gripi" , pa djeca obolise od narkolepsije! A Institut za zastitu inf. nece da prizna!
Fff 05.01.2018. 17:39
Nije neodgovornost roditelja vec farmacija i njihovije ljekova i inekcija dok svakodnevno zarazuju narod tabletama i inekcijama narodu treba jasno biti da sve bolesti sem smrti je stvorio covjej pa tako putem inekcija tableta i pojedinim artiklima hrane kao sto je nutela eurokrem grickalice razni cipsovi gumene bonbone za sve se cuti vladari znaju za sve ali njimaje dobro oni ne zele da ugroze svoje polozaje vec ugrozavaju ostatak ljudstva jer nas smatraju otpadnim smecem