31.12.2017. / 16:33h Komentari - 1992-2018

Senad Pećanin: Sretna nova ’92.

Senad Pećanin: Sretna nova ’92.
U Evropi kažu: “Ako hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka – onda je to patka!” A u Sarajevu kao da kažu: “Ako sve izgleda kao uoči 1992. godine, ako miriše na 1992. godinu, ako se susjedi pripremaju kao za 1992. godinu – onda je to 2018. godina!”

U novembru 1992. godine policajci iz sarajevske općine Stari Grad su na Bistriku, na tranzitnoj cesti iznad grada, zaustavili kolonu šlepera. Kako je teret koji su prevozili bio pokriven ceradom, zatražili su objašnjenje o teretu. Vozači su im objasnili, a i dali tovarne listove na kojima je stajalo da prevoze – banane. Provjerom tih navoda utvrđeno je da teret ne čine banane, već granate i rakete koje je Jugoslovenska narodna armija prevozila u Lukavicu. Nekoliko mjeseci kasnije pokazalo se da su tereti “banana” i slični bili neophodni kako bi “goloruki” sljedbenici Radovana Karadžića imali čime ubijati Sarajevo naredne skoro četiri godine.

A na Palama je nedavno boravio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Tom prilikom on nije dopremio “šlepere banana”, ali je nakon sastanka sa domaćinima saopćeno da će Beograd uskoro na Pale dopremiti deset tenkova radi – kako je objašnjeno – remonta. To što remonti tenkova nikada ranije nisu rađeni na Palama – pa šta?! Ko je prije 20 godina čuo za Elona Muska i njegovog “teslu”, a danas ga kompletna svjetska auto-industrija doživljava kao ozbiljan izazov? To što niko nikad nije čuo da su se na Palama ikada remontovale “banane”, još uvijek ne znači da odgovorni na vlasti u bh. prijestolnici nisu – majmuni.

Prethodna informacija nije izazvala nikakvu reakciju vlasti u Sarajevu. A nisu ni slične, poput izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića koji je prije nekoliko dana izjavio: “Jesu li otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog neriješenih pitanja na Balkanu.” Za rješavanje “neriješenih pitanja na Balkanu”, vjeruje Dačić, neće biti potrebna naliv-pera i olovke, pa zato valjda na remont na Pale neće biti poslata sredstva za pisanje.

Međutim, dok vlasti u Sarajevu spavaju snom pravednika, ono što rade srbijanske vlasti u Beogradu i Milorad Dodik u Republici Srpskoj privuklo je pažnju američke administracije. Zato je američki Kongres usvojio zakon kojim je Ministarstvo odbrane obavezano da 2018. godine obavi “analizu i procjenu sigurnosne suradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom, uključujući i listu naoružanja, odbramebenih sistema i vojne tehnologije vrijedne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine; opis učešća vojnih snaga u treninzima i vježbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom.” Kako prenose američki mediji, za izradu izvještaja zadužen je američki ministar odbrane James Mattis.

Navodne donacije, te kupovina oružja iz Rusije nisu jedini razlozi zabrinutosti Washingtona za klizanje regiona u stanje sve većih izazova miru. Obavještajnim zajednicama zapadnih zemalja, ne samo američkoj, pažnju su privukle informacije koje ukazuju na Dodikovu strategiju transformacije entitetske policije Republike Srpske koja po svojoj brojnosti, naoružanju, opremi i proširivanju nadležnosti sve više postaje vojna sila. Procjene dostupne ovim zajednicama ukazuju da urgentna mobilizacijska moć Dodikovih vlasti danas može da računa na blizu 20.000 dobro naoružanih i opremljenih vojnika, sa temeljem koji sačinjavaju pripadnici redovnog sastava Ministarstva policije Republike Srpske (oko 5.500 pripadnika), aktivni i bivši pripadnici Vojske BiH i drugih državnih organa (oko 5.000), te odabrani dobrovoljci iz Republike Srpske i Srbije (oko 5.000), kao i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Jedinice za podršku, Sudske policije, zatvorske straže… Za regrutiranje dobrovoljaca veliki potencijal postoji u velikom broju režimu odanih zaštitarskih agencija, kao i srpskih i proruskih kleronacionalističkih i ekstremističkih organizacija i grupa koje djeluju u Republici Srpskoj i Srbiji. Procjenjuje se da ih ima oko 70, predstavljaju se kao nevladine organizacije koje promoviraju srpski, panslavenski i proruski kleronacionalizam i neofašizam, a mogu se svrstati u četiri grupe:

1) tradicionalni četnički pokreti (razgranate ravnogorske organizacije, poput “SNP 1389″, “Izbor je naš”…)

2) ekstremno klero-nacionalističke i neonacističke grupe (njih osam, među kojima su Otačastveni pokret “Obraz”, “Krv i čat-divizija Srbija”, “Nacionalisti”…)

3) veteranske i militantne grupe (“Sloga”, Veterani Republike Srpske”, Kosovski front”, Udruženje vojno-rodoljubivih klubova “Steg” Moskva-Beograd…)

4) kulturne, političke i medijske srpske i srpsko-ruske organizacije, pokreti i fondacije (njih 28, među kojima su Ruski kulturni centar “Ruski mir”, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Roman Mališev” Pale, Udruženje “Srpsko-ruski most” Istočno Sarajevo, Srpsko-ruska zajednica “Zavet” Bijeljina…).

Zapadne obavještajne službe vjeruju da imaju dovoljno dokaza da pripadnici ruskih službi sigurnosti već godinama djeluju instruktivno na teritoriji Republike Srpske. Njihovu pažnju privukla je i informacija da je još uoči izbora 2014. godine u Banja Luci boravilo oko 90 bivših i aktivnih ruskih specijalaca FSB-a, ruske Federalne službe bezbjednosti, koji su smješteni u jednom policijskom kampu u blizini Banja Luke. Došli su iz Srbije u vozilima MUP-a Republike Srpske, a medijima je objašnjeno da se radi o ruskim umjetnicima, takozvanim “donskim kozacima”…

Analogije nisu uvijek najmudriji izvor za donošenje zaključaka. To važi i za analogije između nekadašnjih “banana” i današnjih tenkova na remontu, nekadašnje bliske suradnje Bobana i Karadžića i današnje Čovića i Dodika, nekadašnjeg Izetbegovića i današnjeg Izetbegovića… No, jedini gluplji izbor bio bi potpuno ignororanje tako očitih analogija. U Evropi kažu: “Ako hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka – onda je to patka!” A u Sarajevu kao da kažu: “Ako sve izgleda kao uoči 1992. godine, ako miriše na 1992. godinu, ako se susjedi pripremaju kao za 1992. godinu – onda je to 2018. godina!”

Piše: Senad Pećanin

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba / Tacno.net)


Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Damir 31.12.2017. 17:09
U pamet dobri moj Bosnjaku, obrazuj se, radi na sebi, ne hodaj po ovom svijetu kao da si nesto kriv ili nekom nesto duzan. Ne dozvoli da te gledaju kao ""glupog bosanca"" da te vode na klanje ko brava, budi pametan, svjestan ko ti je prijatelj. Zaboravi onu ""komsija je preci od brata"" to nas je i dovelo da nas pokusaju zatrti na ovim prostorima. Te nas komsije i pobise. Cijeni svakog, postuj svakog, ne budi divljak i zlocinac, ali isto tako ne daj nikom pred sebe i ne dozvoli da ti neko drugi kazuje ko si i sta si. Imaj spremno naoruzanje i opremu za vanredne situacije i za buduce generacije. Djeci i unucadima stalno im ponavljati historijske istine i krvava iskustva ovih prostora. Moraju odmalena biti spremni na borbu za opstanak!
Damire.. 31.12.2017. 17:17
Zaboravio si brate najvaznije: BOSNJACI I NE IDITE IZ BOSNE, to je plan Srbije od kraja rata da nas se kutarise, da lakse mogu UZETI Bosnu za sebe..izgubimo li Bosnu, izgubili smo SVE!A vani nije kao sto svakodnevno lazu preko svojih PLACENIM MEDIJA u BiH ,preko AVAZ. ba i KLIX.BA..Ovaj KLIX.BA je iselio NAJVISE BOSNJAKA svojim negativnim pisanjima, dodijalo vise svakome da slusa sve negativno samo a NIJE SVE tako kako kazu.PAMET U GLAVU BOSNJACE-izgubimo li Bosnu, odemo li iz nje, djecu ce vam Evropa pokrstiti vec u prvoj generaciji a Domovine NIKAD NECE IMATI !
Tako 31.12.2017. 17:33
Tako je 100%
Za”Damira” 31.12.2017. 19:01
Damire moj sve si dobro napisao i rekao ali si jedno zaboravio da kazes”nebojre se rata nece biti,za rat treba dvoje”a naveliko se kolje i ubija okolo:-Ravno,Bosanski Brod,Bijeljina,Foca i dr...asve da bih se ostvarila svoja fantomska kalifat”fildjan drzavica”(Sarajevo,Visoko i Zenica)koja se dogovorila sa SANU,jos årije rata dok je veleizdajnik i fanatik alija i.bio u zatvoru krajem 80-ih zbog koje je dao srbima RS,rasturio i razvalio medjunarodno priznatu drzavu od 167 zemalja REPUBLIKU BiH.Jedno nam se procalo a drugo se radilo.Mi mislili da se borimo za nasu Bosnu a mi se borili za njegovu fantomsku drzavicu.Moj Damire procitaj knjig na internetu pd dr.Muhameda Borogovca,njegovog najbozeg saradnika,osnivaca SDA Tuzla i clana Ratnog predsjednistva Tuzla:- www.hdmagazine.com/bosnia/rat politicki aspekti.pdf Azmir
Srđan Šušnica: Dodik sprema hibridni rat! 31.12.2017. 19:14
"Ovdje je već sve spremno za jedan hibridni rat. Čeka se samo jedan konkretna materijalna podrška i mig Vladimira Putina da Dodik gurne Balkan u jedan novi sukob. Ovu poruku trebaju da čitaju zapadni političari. A to je poruka da sa Dodikom nema dogovora i kompromisa. Nedostatak kompromisa kod bosanskih Srba leži u ideološkoj postavci, koja ih tjera u sve veću izolaciju", kaže Šušnica. .... .=> LINK=> http://balkans.aljazeera.net/vijesti/susnica-dodik-sprema-hi
Tnt 31.12.2017. 19:24
Damire ne pricaj gluposti i stetna nova
Jos nesto 01.01.2018. 00:56
gospodin Damir je jedini novinar koji ima muda da pise i pisao je a i pisace sto niko drugi nemoze ni sanjati a kamoli napisati, sve cestitke i sreca da te prati
Damire ba 01.01.2018. 12:40
To bi trebao znati bosnjacki clan presjednistva Bakir Izetbegovic sta se desava u BIH i pratiti zasto dolaze srpski tenkovi na pale na toboznji remont i da je to laz nego da se ponovo naoruzaju srbi kao i 92.Dok nasi bosnjacki predstavnici spavaju i bore se za svoje ugodne fotelje.Zasto bakir ne obavjesti komandu NATO-a o tim desavanjima,ili misli opet reci to nije nas rat kad budu ubijani bosnjaci zalosno je to rukovodstvo bosnjacko.
Realnost 01.01.2018. 09:38
Cinjenica je da nas u 2018g. ceka najradikalnija fasisticka predizborna kampanja domacih izdajnika i petokolonasa,koji ce,ogromnu pomoc i podrsku imati od radikalnog Beograskog i Zagrebackog politickog nacionalizma.Njihova glavna argumentacija bice Rusko Americki uticaj na Balkan,sa kojom ce BiH uvuci ponovo u podjele.Ovo rade zbog toga da bi izbjegli gradjanski rat u Srbiji,u cemu im pomaze i Hrvaska.Ovi iz Beograda varaju svoje gradjane o nekakvoj pomoci Rusije i njenom uticaju na Balkan,sto je notorna laz Beograskog rezima.Pa gdje su ti Rusi bili,kada je Nato,klepo po usima Beograski rezim,zbog etnickog ciscenja na Kosovu Vojvodini i Sandjaku.Ovo vise nije 92.g.kada je BiH sa sacicom oficira i podoficira i golorukim gradjanima uspjela da odbrani svoje granice.Sada Bosna i Hercegovina ima preko 14000 oficira i podoficira,da ne spominjem one u rezervi i naoruzanje o kojem je 92g. samo sanjat mogla,a i susjede zvanicno osudjene i proglasene agresorima.
AKO JE OVO REALNOST...ONDA TI SI...FANTASTICNI IDIOT 01.01.2018. 11:55
NABROJI..NABRLJA...GOMILU GOVANA....NA RACUN HRVATA I SRBA...U KORIST BALIJSKE-MAJMUNSKE-PASCADI....DOBRO...ZALJUBLJEN SI U- MAJMUNSKU-PASCAD...OSJECAS SE OCIVEDNO BALIJSKI-MAJMUNSKI..I'TO'JE U REDU.....STVARNOST JE DRUGACIJA..JARANE...TVOJ BALIJSKI OTROV...HARA OVDJE VEC 700 GODINA.....JEDINO FALA'KURCU..SVAKA GODINA...SVAKA DECENIJA...SVAKO STOLJECE...OBILJEZENO JE SMANJENJU...BALIJSKE-MAJMUNSKE-PASCADI...TOLIKO DA SU 92 ZAVRSILI NA 23% REZERVATU.....STO NIJE LOSE ZA CIVAVE KOJE NEMAJU JEZIK-NACIJU-DRZAVU......ZADNJI CAVAL U BALIJSKOG-SATANA....IZGLEDA JURINI-MESARI......CE DA IZVRSI AUTOPISIJU..I'KRAJ BALIJSKOM JAVASLUKU NA KRISCANSKOJ-HRVATSKOJ DOMOVINI
Svaka cast na komentaru, Senade 31.12.2017. 17:19
Ovo je komentar istine i komentar da se pojedini politicari Bosne otrjezne da nebude kasno
to je to 31.12.2017. 20:24
Vjeruj mi, kad sam procitao da Srbija salje tenkove na remont na Pale, odmah mi je to postalo sumnjivo. Pa oni nemaju cekic i klijesta da valja, a ne da popravljaju ruske tenkove.
guest1514750130 31.12.2017. 20:55
Oni možda nemaju čekić i kliješta ali ti sigurno nemaš ni gram mozga, jer tenkovi dolaze na pravo mjesto tamo gdje su i prije dolazili na remont motora
Bosanac 31.12.2017. 17:57
Znači rat !! Nadam se da bošnjački vodja neće biti ka 92 kada je rekao ovo nije naš rat pa nas pola zaklaše na krevetu u spavaćoj sobi!
ZA Bosanca 31.12.2017. 18:14
KAD BUDE SHVATIO STA ZNACE TE RIJECI =ovo nije naš rat =ONDA CU TI RECI DA SI PAMETAN, CAO
Hoce 31.12.2017. 18:20
Cm ih Srbi napadnu oni ce napasti Hrvate da bi obranili cjelovitu BiH u Neumu
guest1514761013 31.12.2017. 23:56
Zaklali nisu, ali jebali zene jesu.
Prikaži još