31.12.2017. / 00:02h Intervjui - Ivo Josipović za Vijesti.ba

Predsjednica Grabar Kitarović trebala je otići na neko stratište i jasno pokazati da Hrvatska osuđuje zločin

Predsjednica Grabar Kitarović trebala je otići na neko stratište i jasno pokazati da Hrvatska osuđuje zločin
Bilo bi pogrešno i štetno kada bi netko zbog presude šestorki, cijeli hrvatski narod u BiH proglasio zločinačkim i temeljem toga mu pokušao njegovim legitimno izabranim predstavnicima uskratiti pravo da se potpuno ravnopravno, u okviru institucija BiH, zalaže za ostvarenje onoga što smatraju interesom BiH, a i interesom svoga naroda u svojoj državi. Naravno, isto vrijedi i za bošnjački i srpski narod, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

VIJESTI.BA: Nakon pravosnažne presude Haškog tribulana u slučaju "Prlić i ostali", upozorili ste da bi bila strašna greška nastojati kapitalizovati presudu u međunacionalnim odnosima u BiH. Na šta ste konkretno mislili i kako tumačite reakcije koje su u BiH uslijedile ovim povodom?  

JOSIPOVIĆ: Moja prva i glavna poruka povodom presude bila je da su svi, posebno vodeći političari, morali prije svega iskazati pijetet prema žrtvama strašnih zločina koji su u Haagu nesumnjivo dokazani. Sve drugo, uključivši i političke analize, kritike i pohvale presude, moglo je i moralo pričekati i uslijediti nakon toga. Rečenica koju spominjete značila je da bi bilo pogrešno i štetno kada bi netko zbog presude šestorki, cijeli hrvatski narod u BiH proglasio zločinačkim i temeljem toga mu pokušao njegovim legitimno izabranim predstavnicima uskratiti pravo da se potpuno ravnopravno, u okviru institucija BiH, zalaže za ostvarenje onoga što smatraju interesom BiH, a i interesom svoga naroda u svojoj državi. Naravno, isto vrijedi i za bošnjački i srpski narod. Podsjećam, zločina je bilo na svim stranama. Moram reći da je izjava predsjednika Bakira Izetbegovića po mome sudu bila upravo onakva kakva je trebala biti: državnička, brza, s pijetetom za žrtve i s jasnom tezom kako presuda neće biti povod za kakvu diskriminatornu politiku.

VIJESTI.BA: Jedan ste od najoštrijih kritičara izjava i poteza državnog vrha Hrvatske koji su stali u odbranu Prlića i ostalih, osuđenih ratnih zločinaca. S tim u vezi, šta najviše zamjerate predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović i premijeru Andreju Plankoviću? 

JOSIPOVIĆ: Kako sam rekao, državnički je i moralno bilo ponajprije iskazati žaljenje i pijetet prema žrtvama te jasno poštivanje presude. Tim prije što je jasno dokazano da su strašni zločini počinjeni, nije to poricala ni obrana, i to u ime jedne pogrešne politike. Predsjednica se hitno vratila s puta iz inozemstva u Zagreb da bi dala izjavu koja, smatram, nije bila onakva kakva je trebala biti. Tada sam rekao, trebala se hitno vratiti ali ne u Zagreb, već otići u Ahmiće ili na neko drugo stratište i jasno pokazati da Republika Hrvatska osuđuje zločin i da suosjeća sa žrtvama. Pravna i politička analiza presude, pa i njene kritike, legitimne su. Ali, s njima je trebalo pričekati i uvijek poći od toga da nikakva politika ne može opravdati nehumane logore, ubojstva, pljačke i silovanja.

VIJESTI.BA: Nakon što u evropski zvaničnici oštro osudili reakcije državnog vrha Hrvatske, ali i političkih predstavnika Hrvata u BiH, stiče se utisak da su njihove izjave u znatnoj mjeri ublažene. No, je li poražavajuće da, uslovno rečeno, političko reteriranje dolazi kao posljedica evropskog pritiska, a ne iskrenog otklona od zločinaca?

JOSIPOVIĆ: Istina je, kasnije izjave državnog vrha Republike Hrvatske bile su puno umjerenije. Bolje ikad nego nikad. Nadam se, gotovo sam siguran, da premijer i predsjednica ne opravdavaju i ne brane zločin. Ali, u strahu od političke reakcije, prije svega, desnice iz svojih redova, svoje su prve izjave prilagodili uhu dosta širokog kruga onih koji ne prihvaćaju presudu, iz ovih ili onih razloga. Inače, u svim državama koje su sudjelovale u ratu jako je raširena pojava da se Haagu plješće kada presudi „one druge“, a kad su u pitanju „naši“, osuđujuće presude se ne prihvaćaju i etiketiraju se kao politička režija s ciljem da se naškodi „nama i našima“. I kod presuda domaćih sudova u svim je zemljama analiza tužilačke i sudske prakse pokazala etničku pristranost. Istina, danas manju nego pred desetak godina, ali još uvijek vidljivu. Dragocjena je aktivnost nevladinih udruga koje u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i na Kosovu prikupljaju podatke o zločinima i presudama i ukazuju na probleme koji se javljaju.

VIJESTI.BA: Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da presuda Prlići i ostalim zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Hrvatski premijer Andrej Plenković netom nakon izricanja presude došao je u Mostar kako bi "ohrabrio Hrvate". Predsjednica Grabar Kitarović pred UN-om pominjala je kolektivnu krivicu. Prema Vašem mišljenju, da li se ovakvim reakcijama političkih predstavnika Hrvata u Hrvatskoj i BiH na neki način pred hrvatski narod stavlja stigma kolektivne krivice, iako je Tribunal jasno rekao da se radi o presudi pojedincima, nikako cijelom narodu, što je u konačnici i poruka žrtava?

JOSIPOVIĆ: Predsjednik Čović ima svoje viđenje presude koje je različito od moga, a i mnogih drugih. Mislim da ono korespondira opisanom odnosu političkih čelnika i medija, pa i običnog puka o „našim“ i „njihovim“ zločinima i zločincima. Što je sve premijer Plenković rekao u Mostaru, nije mi poznato. Osobno bih da sam na njegovom mjestu u Mostar, dakle, u susjednu državu BiH, otišao prema uobičajenim uzusima međunarodnih odnosa i poruka bi mi bila, prije svega žaljenje žrtava i osuda zločina. Kao „ohrabrenje“, naveo bih da zbog presude nitko nema pravo etiketirati hrvatski narod kao zločinački i da Hrvati u institucijama BiH imaju i dalje puno pravo boriti se za svoje interese i zajedničku državu. Neki su komentatori ocijenili da su, paradoksalno je, hrvatski dužnosnici, i u Hrvatskoj, i u BiH, svojim istupima zapravo implicirali kolektivnu odgovornost Hrvata. Možda je to tako nekome zazvučalo, ali, to sigurno nije bila namjera. Kao što stalno treba inzistirati na poštivanju žrtava i poštivanju presude, pa i ako je kritiziramo, tako je potrebno, jer ima takvih ideja, otkloniti stigmatizaciju cijelog naroda zbog zločina koji su počinili neki njegovi pripadnici. Odgovornost za zločine je isključivo individualna.

VIJESTI.BA: Projekat Herceg-Bosna kroz presudu Prliću i ostalima osuđen je na 111 godina zatvorske kazne uz udruženi zločinački poduhvat. Upravo je ova kvalifikacija najspornija za politički vrh Hrvatske. Prema Vašem mišljenju, hoće li ovaj zaključak Haškog tribunala uticati na stav zvaničnog Zagreba da se vodio samo domovinski rat?

JOSIPOVIĆ: I u Hrvatskoj, posebno u regiji i u međunarodnoj zajednici postoje različite ocjene, sad već povijesnih događaja iz devedesetih te političkih dosega presude. Kao profesor međunarodnog krivičnog prava mogu reći da je koncept zajedničkog zločinačkog poduhvata, onaj treći oblik prema kojemu je izrečena i presuda šestorki, pravni raritet koji ne poznaje ni jedno nacionalno zakonodavstvo i da je uvelike u koliziji s klasičnim konceptom kaznene odgovornosti. Zato, sigurno je, bit će i velikih kritika, ne samo na ovu, nego i na sve druge presude koje se temelje na doktrini zajedničkog zločinačkog poduhvata. Ali, na kraju, potpuno je jasno da su strašni masovni zločini počinjeni i to politici treba biti polazište. Puno se pisalo i govorilo o ambivalentnoj politici koju je Hrvatska vodila tijekom rata prema BiH. Ja sam je u svom govoru u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i u mnogim kasnijim javnim nastupima, ocijenio pogrešnom i štetnom.

VIJESTI.BA: Nakon presude Prliću i ostalim, ponovo je u političkom diskursu u BiH pokrenuto pitanje trećeg entiteta. Predsjednik HDZ-a BiH nedavno je poručio da je to realna mogućnost za BiH, ali i da na neki način zamjera tadašnjem političkom vrhu Hrvatske što prije 20 godina nije bilo agresivnije u traženju trećeg entiteta. Kako objašnjavate činjenicu da se i nakon 20 godina od završetka rata i dalje govori o teritorijalnom preuređenju BiH?

JOSIPOVIĆ: Prije svega, osobno ne želim ulaziti u rasprave kakvo treba biti uređenje druge države. Nisam to želio činiti ni dok sam bio predsjednik, a neću ni sada. To je unutarnje pitanje BiH. Ali, kao prijatelj BiH konstatirao bih da postojećim odnosima vlada nezadovoljstvo, rekao bih, u sva tri naroda. Različiti su im strahovi i frustracije, iz vremena rata, a i danas. Valjalo bi pronaći snage da se razumiju i tuđi strahovi i želje, ne samo oni svoga naroda. Svaki dan slušam i čitam o tome da su Hrvati nezadovoljni svojim položajem i da smatraju da postojeće društveno-političko uređenje nije pravedno za njih. Povremeno to govore i visoki predstavnici ostala dva naroda. I predstavnici druga dva naroda imaju svoja nezadovoljstva. Zaista bih bio sretan da legitimni predstavnici triju naroda konačno daju opće prihvatljiv sadržaj onoj sintagmi o jednakopravnosti pojedinaca i naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine. Znam, nakon gotovo tri desetljeća nepovjerenja, nakon krvavog rata i njegovog teškog nasljeđa, nije lako tražiti i naći kompromis. Ali, on je nužnost, bez njega nema europske budućnosti BiH i trajnog i stabilnog mira u regiji.

VIJESTI.BA: Činjenica je da je posljednja presuda Haškog tribunala izazvala dodatno zaoštravanje odnosa između BiH i Hrvatske, koji i prije njenog izricanja nisu bili u uzlaznoj putanji. Koji su preduslovi da se oni vrate u okvire dobrosusjedstva?

JOSIPOVIĆ: Valja razgovarati, razumjeti i očekivanja drugih, biti spreman na kompromis. Naravno, prije svega, ne koristiti međudržavne odnose za unutarnje predizborne svrhe. Polazište mora biti zajednička europska budućnost. Ali, sređeni unutarnji odnosi su također pretpostavka dobre suradnje sa susjedima. Dok u vodstvu BiH nema suglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima, teško je očekivati koherentnu vanjsku politiku koja je polazište za kvalitetne odnose sa susjedima. Naše zemlje imaju brojne izazove, doći će i novi. Puno je više toga što nas povezuje, nego onoga što nas dijeli. Mudri političari znati će iskoristiti ovo prvo, a smanjiti tenzije vezane za razlike koje imamo.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1514678116 31.12.2017. 00:55
Nece ona otici na stratiste i priznati zlocin HV i politike Hrvatske u rstu u BiH, jer na taj nacin se odrice mogucnosti pravljenja novih zlocina kao metode stvaranja velike Hrvatske na racun Bosne. Ipak je ona za opciju naknadnog UZPa.
ama 31.12.2017. 06:28
BiH ima svoje granice kao i Hrvatska. Nista se tu nece mjenjati. Da Hrvatska otkine dio Bosne, utopija je kao kad bi Srbi vratili Knin. Zasto bi ga vracali, kad je uvjek bio hrvatski. Dakle, stvari su jasne.
guest1514707174 31.12.2017. 08:59
jesu za 23 posto kalifata
guest1514710215 31.12.2017. 09:50
Pa zasto su onda ratovali? Ti se sprdas!
Za ama 31.12.2017. 10:09
Nisu stvari jasne.Stvari su vise nego jeasne.Utpija je da ce Bosnjaci ikad vise zavladati Herceg Bosnom a to znaci da je BiH trsko ranjena ,krvari. A Rep Srpska je svakako zabetoniran glogov kolac u srce bih .Tesko je ranjena BiH a niko ne vadi kokje iz rane i nece nikad ni izvadit..Dok se rane ne ucrva i infekcija ne zavlada i sve se raspadne.Druge nejma.A Bosnjaci nikako da i vas Bakir da obidje grobove Hrvata gdje ste ih bjesomucno ubijali i nijedan Bosnjak nije odgovarao.Bosnjaci i vi ste zlocinci..Postoje vasi zlocini a zlocinci vasi ispijaju khve po Sarajevu..A mrtvi Hrvati leze u zemlji koje ste nemikice bez mikosti ubijali
Ivan 31.12.2017. 10:32
Apelujem na sve BiH-vce i posebno gradjane Sarajeva da nedozvole predsjednici Kolindi nedozvole iduci mjesecb pristuup BiH institucijama i Sarajevu,odnosno cijeloj BiH dok ne izvine zrtvama rata, i neposjeti Ahmice i ostala stratista rata gdje stradao neduzan narod bilo koje vjeroispovjesti i nacionalonosti.Ako treba svojim tijelima je sprijecite.Ivan
vjekoslav 31.12.2017. 12:25
ivane-ibro Kolinda je uvjek dobrodosla na teritoriji herceg bosne dodite pa pokusajte zabraniti
Livno 01.01.2018. 15:09
Zasto nije Alija otisao na stratista srednje Bosne gdje je osobno upavkjao mudzehadinima i zapovjedio zlocin nad Hrvatima....i progon Hrvata za stvaranje Islamisticke Srednje Bosne , kako bi je moga ostaviti zlocincu Erdoganu....Kako to da se zlocini nad Hrvatima nesmiju procesuirati? Jednostavno jer bi tada "Krvolocna Zrtva" Muslimani u BiH izgubila na znacenju....Kad tad ce Krvolocna Zrtva biti otkrivena...
guest1514678890 31.12.2017. 01:08
Ni Hrvatska ni Srbija nece prihvatiti presude, osuditi zlocince, jer bi se time definitivno odrekle velikodrzavnih projekata o podjeli BiH, sto oni hoce nastaviti. Oni za zavrsetak tog genocidnog posla imaju snage instalirane u BiH dejtonskim Ustavom. One zapravo vode spoljnju i unutarnju politiku BiH. Zato Bosna ne moze naprijed.
guest1514686239 31.12.2017. 03:10
Razlika je u tome sto je Srbija pravosnaznom presudom suda u Hagu oslobodjena odgovornosti za rat u BiH.
guest1514710533 31.12.2017. 09:55
Nisu to konacne presude. Nece se Srbija izvuci. Ona je imala potpunu kontrolu nad vojskom i oruzjem bez cega se ne moze ratovati.
M 31.12.2017. 10:37
Buduci da je Srbija oslobođena odgoornosti za rat u BH,to govori koliko je taj sud ''pravedan''i da je Hrvatska u pravu kad ga ne uvažava.Budući da se Srbija ne osječa krivom,ona ce rat kad tad ponoviti. Sto se tice pieteta lrema zrtvama,neka se Bakir pokloni ubijenoj djeci VITEZA i Križanceva sela,cija je zalovjed dosla iz samog vrha a počinila je tzv A BH.
Hrvat iz RH 02.01.2018. 23:45
Sto je s Bosnjackim zlocinima nad Hrvatima u BIH koji su jednaki u apsolutnom broju, kao zlocini Hrvata nad Bosnjacima (cca. 1.000 : 1.000), a Bosnjaka je u BIH bilo duplo vise? Sjetite se Bihaca i promislite zbog cega je Tudjmamu na sprovod dosao jedino turski predsjednik. A Alija je bio deklarirani hegemonist jer je htio islamsku drzavu na "pozitivnog" iskustva s osmanskom tiranijom u BIH.
Hrvat iz RH 02.01.2018. 23:51
Bakir spominje da su Bosnjaci Hrvatima pobili priblizno jednako civila kao i Hrvati Bosnjacima (cca. 1.000 : 1.000), a Bosnjaka bilo duplo vise? Sjetite se Bihaca 1995., i zbog cega je jedino predsjednik Turske dosao Tudjmanu na sprovod.
Faraon 31.12.2017. 00:40
Otišla bi ona, ali nema vremena. Zauzeta je spremanjem za narednu posjetu Blajburgu.
guest1514705527 31.12.2017. 08:32
da tvoji handzarevci su na vrijeme presli u partizane njih tamo nema
guest1514705632 31.12.2017. 08:33
da tvoji handzarevci su na vrijeme presli u partizane
guest1514707322 31.12.2017. 09:02
i tvoji iz crne legije amidza,daidza,babo su tamo,dzukelo zato nemate svoje istorije odmah izaberete novog gazdu.
Trebala je 31.12.2017. 01:34
Kolinda otici u Afriku kod onog kuratog cnca da joj napravi sex uslugu mozda bi se smirila i nebi puno lajala.
guest1514680598 31.12.2017. 01:36
Bulicam ja pravim sexsi uslugu
Dan 31.12.2017. 10:43
Koja si ti kravetina prostacka,jeli to bosanska kultura.,nepostoječeg naroda i nepostoječeg jezika.
guest1514715307 31.12.2017. 11:15
Za ....598 mora da si nezadovoljan sa svojim . Jest tacno bulice su preciste
Hrvat iz RH 02.01.2018. 23:48
28 lajkova za ovakav sovinizam?
Kako da ode i gdje da ode 31.12.2017. 08:17
Kada je i sama bila na strani udruzenog zlocina kao i vecina politicara Hrvatsko HDZ-ovskog korpusa ????Ostaje joj samo da moli za oprost kod nevinih zrtava i da se pokori kao covjek i kao politicar!
guest1514706303 31.12.2017. 08:45
Smece muhadzedinsko nema pomirenja sve dok se zlocinci krepanog Alije nekazne to jest armija BiHa.
Prikaži još