25.12.2017. / 16:20h Intervjui - Miro Lazović za Vijesti.ba

Dejton 2 je moguć ako se slože SAD i EU, jer se u prazan prostor već ubacila Rusija

Dejton 2 je moguć ako se slože SAD i EU, jer se u prazan prostor već ubacila Rusija
Potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović smatra da inicijativa američkog kongresmena Tarnera o potpisivanju "Dejtona 2" predstavlja glas razuma, te da je dobrodošla. Nadam se da će ova inicijativa otvoriti debatu unutar američkog Kongresa, tim prije što je i Tilerson prije mjesec dana govorio o Zapadnom Balkanu kao o trusnom području, području u kojem treba da prestanu animoziteti iz rata i području gdje treba da se donose nova rješenja, kaže Lazović za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je "na preku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja" i predložio potpisivanje "Dejtona 2". Je li to realna mogućnost u današnjim geopolitičkim uslovima? 

LAZOVIĆ: Činjenica je da se posljednjih godina pojavljuju razne inicijative oko pokušaja transformacije Ustava BiH, odnosno Dejtonskom mirovnog sporazuma. Inicijativa američkog kongresmena Tarnera jedna je od tih inicijativa. U svakom slučaju, ona je dobrodošla i tumačim je kao glas razuma, nakon haških presuda Ratku Mladiću i hrvatskoj šestorci, odnosno presuda tim politikama koje su u BiH napravile stravične zločine i koje su izvršile agresiju na BiH. Projekti tih politika i dalje žive, kao i protagonisti tih politika, koji bi političkim sredstvima i dalje nastojali realizovati ratne ciljeve. 

Sve to Tarner dobro zna, kao i veliki broj američkih kongresmena koji su dolazili u BiH. U tom kontekstu, nadam se da će ova inicijativa otvoriti debatu unutar američkog Kongresa, tim prije što je i Tilerson prije mjesec dana govorio o Zapadnom Balkanu kao o trusnom području, području u kojem treba da prestanu animoziteti iz rata i području gdje treba da se donose nova rješenja. Ta nova rješenja vidim upravo kroz ovu inicijativu, a to je da se od BiH pokuša napraviti stabilna, funkcionalna, demokratska država, ali kroz izmijenjeni Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH. 

VIJESTI.BA: Da li u BiH postoji politički milje za tu inicijativu? 

LAZOVIĆ: Sigurno je da ne postoji. Reakcije su već došle iz RS od čelnog čovjeka RS. Bilo bi najbolje da domaće političke snage sjednu za jedan sto i dogovore kako i na koji način napraviti funkcionalnu državu BiH. Nažalost, oni idu u suprotnom smjeru, idu u rikverc, jer bi željeli od ovakve BiH ići dalje u njene podjele, možda i u secesiju u nekom budućem vremenu. 

Želim da vjerujem da je američki kongresmen predvidio sve opasnosti koje su nad BiH, te da je to rezultiralo njegovim pismom, zabrinutošću i inicijativom prema američkom Kongresu da se jače i brže uključi u procese unutar BiH.

VIJESTI.BA: Ukazali ste na nepostojanje domaće političke volje. Ima li je u međunarodnoj zajednici? 

LAZOVIĆ: Danas je svijet u previranju. Očito je da su mnoge šanse propuštene. I EU i američka administracija puno toga su prepustile domaćim političkim snagama koje nisu u stanju da izađu iz ovog ćorsokaka. U taj prazan prostor ubacile su se Rusija i neke druge sržave. Zato želim da vjerujem da je američka administracija konačno shvatila da se mora brže i jače uključiti na ove prostore. 

Sve je moguće ukoliko se slože najjače države unutar EU sa američkom administracijom, bez obzira na otpore koji dolaze od trenutne ruske diplomatije. U geostrateškom procesu koji očekuje Zapadni Balkan, mora se riješiti BiH. BiH se mora riješiti samo kao članica EU i ravnopravna članice NATO pakta.

U tom kontekstu, očekujem da će se ti proces morati otvoriti, te da će se morati izvršiti jači pritisak na aktuelne političare na način da se prihvate neophodne reforme koje će sa političke scene skloniti sadašnju vlast. Upravo su zbog toga otpori aktuelnih struktura jer su svjesni da u tim reformama oni odlaze sa političke scene i postaju predmet interesovanja nekih pravosudnih institucija.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste predsjednika RS. Dodik, dakle, smatra da u BiH nema potrebe za "Dejtonom 2", nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. Je li unutrašnji dogovor u BiH moguć, bez pritiska međunarodne zajednice? 

LAZOVIĆ: Unutrašnji dogovor u BiH sa aktuelnim političkim strukturama, prije svega sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nije moguć. Oni su okrenuti nazadnim politikama koje bi dalje dijelile BiH. Na tim politikama oni grade svoju strukturu i svoju moć. Na tim politikama oni manipulišu i srpskim i hrvatskim narodom. 

Dakle, sa tim dvojcem apsolutno je nemoguće napraviti dogovor koji će do BiH stvoriti demokratsku građansku državu, stabilnu i funkcionalnu državu. U tom kontekstu, neophodno je učešće stranih država, prije svega američke administracije, pa i Brisela. 

Dodik je svjestan tih procesa i zbog toga uvijek govori da nije potreban nikakav pritisak sa strane, te da bi najbolje bilo da se domaći političari dogovore, a taj dogovor izostaje. Posljednjih 15 godina Dodik destruiše državu BiH, otvoreno je negira, posebno kada je u Beogradu, vodi politiku kao igru u kojoj nema dobitka za BiH, ukoliko RS ne dobije. Sa takvom politikom nemoguće je postići neki dogovor. Čvrsta veza koja se protekle godine stvorila između Dodika i Čovića navodi na oprez kada je u pitanju budućnost BiH i procesi koji očekuju ovu državu. 

Potrebno je stvoriti front političkih struktura, pa i svih onih koji su za drugačiju BiH, za građansku BiH koja će napraviti novi ustav na principima ljudskih prava koji će odgovarati, prije svega, građaninu, a ne etničkim skupinama. Na etničkim kolektivitetima ne može se napraviti stabilan Ustav. 

Spas za BiH je građanski koncept, koji će omogućiti da se mijenja Izborni zakon, te da se članovi Predsjedništva BiH ne biraju na ovaj način. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva BiH doprinosi daljem dijeljenju BiH, jer svi oni više vode računa o etničkim skupinama i političkim strukturama, a malo o građanima i BiH kao cjelini. Prema mom mišljenju, BiH treba postati jedna izborna jedinica u kojoj će svaki građanin birati Bošnjaka, Hrvata, Srbina i iz reda ostalih, kako bi se realizovala presuda "Sejdić - Finci". Uvjeren sam da se ova presuda nikada neće moći realizovati sa postojećim Izbornim zakonom, jer je to suprotno onim opredjeljenjima koje je Evropski sud u Strasburu donio. 

VIJESTI.BA: Ima li snage u probosanskom bloku? 

LAZOVIĆ: Naizgled nema, ali mislim da će nas proces morati tjerati da zajedno sjednemo, jer je država najpreča. Država BiH mora biti u fokusu svih probosanskih političkih struktura na način da se ujedinjima oko generalnih ciljeva kada je BiH u pitanju. To je opstanak države BiH i njena transformacija ka građanskoj državi, te njen ulazak u EU i NATO pakt. Pred tim ciljevima moraju se zanemariti sve političke sujete i nesporazumi, a na tim ciljevima graditi jednu zajedničku bh. politiku. 


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 122

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Novi Dejton Je Već Napisan. 25.12.2017. 18:23
Novi dejton dolazi u idućoj godini prije izbora, sa sledećim izmjenama, a vi drkajte ovdje na portalu i zveckajte zubima. Ukidaju se kantoni i entiteti, na njihovo mjesto dolaze regije, tuzlanska, banjalučka, bihaćka, mostarska, sarajevska itd. Ukidaju se konstutivnosti naroda i izborni zakon se usaglašava sa EU načelima. Jedan čovijek jedan glas.
dejton 25.12.2017. 18:39
Zivio dejton 2-aaaaaaaaaaaa,narocito ga vole dodik i covic muka za njh velika.
guest1514224423 25.12.2017. 18:53
Bihać je selendra za Bijeljinu, pa ako ima bihaćka regija morala bi biti i bijeljinska. U tom slučaju bišćan dolaze na raport Banjaluci.
“Za obraz” – priča Alije Nametka zbog koje je 1945. godine osuđen na petnaest godina robije: 25.12.2017. 19:38
http://saff.ba/za-obraz-prica-alije-nametka-zbog-koje-je-1945-godine-osuden-na-petnaest-godina-robije/
INTERVJU MILORADA DODIKA SB-u 1996.: „Karadžić i Mladić moraju u Haag, BiH smatram svojom domovinom 25.12.2017. 19:39
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/65281/podsjecanje_na_intervju_milorada_dodika_sb_u_1996_karadzic_i_mladic_moraju_u_haag_bih_smatram_svojom_domovinom_video.html
Pogledajte nadahnuti govor Alije Isakovića o Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i ...: 25.12.2017. 19:39
http://saff.ba/pogledajte-nadahnuti-govor-alije-isakovica-o-bosni-i-hercegovini-bosnjacima-i-njihovoj-sudbini-na-balkanu-video/
NATO napad na genocidnu tvorevinu "er-es" - Operacija "Namjerna sila" 1995.: 25.12.2017. 19:40
https://www.youtube.com/watch?v=ZG7gw4e9FAQ
guest1514228012 25.12.2017. 19:53
Samo za balijandere pjesma , UTJEHU DAJ TE MI UTJEHU.
što se babi snelo to joj se i htelo 25.12.2017. 21:44
Danska, Španjolska, itd Švajcarska. Svuge Narodi imaju samouprave, svoje skupštine, itd Muslimani i EU dva pojma. U muslimana, u pravilu su totalitaristički režimi, sin nasleđuje oca ili vone diktature. U Bosni če narodi biti suvereni, jer to je jamstvo za demokratiju.
@ Što 25.12.2017. 22:15
Narodi mogu biti ravnopravni, a ne suvereni, termin suverenitet se upotrebljava za države. Konstutivnost je izmišljotina kojom se ostalim građanima i manjinama oduzima demokratsko pravo izbornog zakona.
guest1514240638 25.12.2017. 23:23
I NEJMA VISE DA GLASATE ZA KOMSICA !!
guest1514268463 26.12.2017. 07:07
Ami(e)n!
Čamil 26.12.2017. 08:45
Magarci Safeta Oručevića tek sada kontaju da su Dodik i Čović u pravu da je bejha nefunkcionalna država i da takva odgovara jedino muslimajmunima na 27% bejha.
JBG 26.12.2017. 13:54
RS se ne može ukinuti, jer to narod RS neće. Ko će ti šabene potpisati ukidanje entiteta? Bez konstitutivnosti Hrvata i Srba nema BIH, to zna svaka budala. Granice sadašnje BIH su formirane sa Srbima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima i niko njima ne može da kroji njihov deo BIH.
MUZEJ REPUBLIKA SRPSKA 25.12.2017. 17:43
RS MUZEJ zločina i genocida NAD BOSNJACIMA
DOKUMENTARNI FILM: HEROJSKA BOSANSKA BORBA 25.12.2017. 19:36
https://www.youtube.com/watch?v=3a1bQTDR9y8
ALIJA ISAKOVIĆ BOŠNJACIMA na 1. BOŠNJAČKOM SABORU 27.9.1993.: 25.12.2017. 19:37
https://www.youtube.com/watch?time_continue=666&v=wThFbjekOZQ
Brcko BiH 25.12.2017. 19:48
Patološka mržnja prema islamu i muslimanima navela je Jevreje koji su bili najveće žrtve fašizma da na sve moguće načine pomognu svetisavske srbokoljačke monstrume koji su 1941 zdušno stali iza Hitlera poklali sve Jevreje u Srbiji i proglasisli prvu „JUDENFREI“ državu u porobljenoj Evropi. Yair Auron, historičar, sociolog i specijalista za izučavanje genocida širom svijeta, profesor na izraelskom Open University je objavio nekoliko tematskih knjiga koje se analitički odnose na genocidne politike, od kojih je najzapaženiji naslov – “Banalnost Negiranja.” Prema njegovoj tvrdnji granata koju su srbokrvoloci ispalili na Markale bila je izraelske proizvodnje. Yair već godinama javno tvrdi, kako u Izraelu tako i u drugim zemljama da je izraelska vlada 1990-ih godina, snabdijevala oružjem srpsku vojsku, kako u BiH, tako i u Srbiji te u Kninskoj krajini. Kaže i da je narod širom BiH ubijan izraelskom municijom. …. http://www.tacno.net/banja-luka/yair-auron-o-izraelskim-granatama-u-bosni/
Za Brcko 25.12.2017. 20:46
Kako se izvuce mamu ti
Brcko BiH 25.12.2017. 21:04
Pas ti mater svetisavsku izdajničku jebo.....u prikolici traktora kojom ćeš prije ili kasnije u tri pizde smrdljive materine!
Bolje Dejton2 nego Oluja2 25.12.2017. 17:34
Velikosrpska politika je presusdjena za genocid i ta presuda će imati smisla tek kad se rasformira genocidna tvorevina, nastala kao rezultat te genocidne politike. Ovako sve dodje kao pljačka banke u kojoj se presudi jednom od kriminalaca a ostalima se velikodušno prepusti plijen. Tako ne funkcioniše medjunarodno pravo.
guest1514224923 25.12.2017. 19:02
Bolje je da se ništa ne mijenja da ne bi bošnjo opet dobio po pičoki
PEVA NAS BAJA U BANJALUCI 25.12.2017. 17:50
REPUBLIKA SRPSKA I SRBIMA MRSKA
Museum of Genocide Victims 25.12.2017. 17:52
REPUBLIKA SRPSKA
ALIJA ISAKOVIĆ - BOŠNJACIMA na 1. BOŠNJAČKOM SABORU 27.9.1993.: 26.12.2017. 04:37
https://www.youtube.com/watch?time_continue=666&v=wThFbjekOZQ
Laky™ 25.12.2017. 17:39
Bit će onako kako USA i EU kažu, dosta je više ovog nacionalističkog naboja i rasula, U tom rešenju svi mi smo nebitni, kao i ovi drekavci od političara. Budućnosz BiH je građansko uređenje po mjerri čovijeka, a ne po mjeri nacionalističkih lopova. Svi imate djecu i familiju i njihova je budućnost u suživotu i miru, a ne u nacionalističkim torovima. Od srbstva, hrvatstva i bošnjanstva se ne živi, nego od dobre ekonomije i prosperiteta, tj. dobrog standarda života. Svako ima ptavo da bude biran i da bira, je osnovno načelo demokratije. Oni koji to ne prihvaćaju su neprijatelji države u kojoj žive i moraju biti sankcionisani.
SRETAN BOŽIĆ HERCEG BOSANSKIM HRVATIMA I BLAGDANSKI PRAZNICI 25.12.2017. 19:18
Pod građanska mišliš islamska-Znaš li i jednu državu u kojoj hrišćani i muslimani imaju ista prava da nam kažeš u svijetu da je uređena kao građanska država a da nije ili islamska ili građanska.Taj film neće nikad igrat na cijelom teritoriju BH nego samo u dijelu kanister kalifata islamske republike bh na 23 posto.
Laky™ 25.12.2017. 20:02
Znaš ili neznaš, bosna je od pamtivijeka multietična, i stavovi pojedinih usijanih glava koji su opterećeni nacionalizmom se ne mogu uvažavati. Prema tome sve što nije demokratski, nije ni u skladu čovijekovih prava. Bojazanost da bi bošnjaci vas preglasali je neispravna i neutemeljena, jer puno više bi upravo oni tražili alternativu neovisno iz kojeg naroda dolazi, za budućnost i bolji život. Taj bauk koji imate pred očima je samo pogrešna politika vaših nacionalista koji vam stvaraju iskrivljenu sliku o bošnjacima. Bošnjaci su evropski narod koji je dokazao da se može integrisat u svako društvo ili zajednicu, što se može uočiti širom svijeta. Ovdje govorim izričito o bošnjacima kao narodu a ne islamu i njegovom tumačenju u drugim regijama i državama.
Za lakya 25.12.2017. 20:53
E komso prosla su ta vremena velika oluja dolazi sa istoka dzaba ste pusili kurac ovim okupatorima kazu neki veliki medo i zmaj su vec tu a i muslimani bliskog istoka polako uvidjaju ko im pakuje tako da ste i ovaj put ko i 41na pogresnoj strani dzaba si se radovao
Laky™ 25.12.2017. 21:03
Zaboravi tog sibirskog medu, sa ovim klimatskim promjenama i on je osuđen da izumre. Daleko je ta nada koju ti priželjkuješ. U životu se uzima šansa koja je mu je pružena, a ne čeka da će mu tamo neka tetka ili strina iz daleke zemlje poslati bonbone. Ruski utjecaj na balkanu je skoro ravan 0, što se moglo vidjeti u proteklom ratu. Što nisu došli i branili vas kad ste dobili od NATA-a. Neće rus ginuti za vas, samo ti maštaj.
@ Za lakya 25.12.2017. 21:34
Ti što priželjkuješ neke sa istoka. Stavi kartu svijeta pred sebe i pogledaj sredozemlje. Jedini dostup rusa na sredozemlje je preko sirije zbog čega se rusija i uključila u taj sukob. Sve drugo je pod kontrolon NATO-a. Poslednja nada rusa, pokušaj sprečavanja crne gore da uđe u NATO je propala i samim tim je rus digao ruke od balkana i prepustili NATO-u. Sad ti je malo jasnija politička situacija.
Prikaži još