24.12.2017. / 20:03h Komentari - Bosanski otpor pomogao Hrvatskoj

Kljuić: Bošnjaci su odbili Miloševićevu ideju, a Tuđman ih je napao

Kljuić: Bošnjaci su odbili Miloševićevu ideju, a Tuđman ih je napao
Teško je to prihvatiti, ali u Hrvatskoj nije došlo do otrežnjenja niti suočavanja s tragičnom politikom Franje Tuđmana spram BiH.

Za Jutarnji.hr piše Stjepan Kljuić

U tekstu izvjesnog Davora Marijana, koji se predstavlja kao historičar, vrvi i dominira laž, netočan red poteza i već toliko naglašena mržnja prema našim Muslimanima.
 
Da pred sobom imamo tekst nekog korumpiranog novinara, situacija bi bila manje bolna. Međutim, Davor Marjan je historičar koji pretendira na znanstvenu podlogu navedenih stavova. To me podsjeća na činjenicu da su Karlovac, Odžak, Travnik i Široki Brijeg branili Njemačku Adolfa Hitlera i nakon njene službene kapitulacije. Posljedice su bile tragične.

Smrt na kongresu
 
Svaki iole politički pismen čovjek zna da je Jugoslavija praktično prestala postojati na 14. Kongresu SKJ. Onog trenutka kada su Sonja Lokar i Štefan Korošec napustili kongresnu dvoranu, to je bio kraj zajedničke države. Slobodan Milošević izvršio je detaljne pripreme reorganizirajući JNA, kada su Slovenija i BiH izgubile svoje vojne oblasti. Slovenija je priključena Zagrebačkoj (zapovjednik Simo Rašeta), a Sarajevska je pripala Beogradskoj. Uz to sramnim ponašanjem komunista u Hrvatskoj i BiH oduzeto je oružje Teritorijalne obrane, koju je toliko forsirao Josip Broz znajući da je došlo do deformacije JNA. Zanimljivo je i značajno da Slovenija nije pristala na razoružavanje svojeg TO.
 
Unatoč tome što je BiH posljednja dozvolila osnivanje narodnih stranaka, mi smo bili spremni. Ipak, KOS nam je poturio prvog predsjednika, ali se odmah vidjelo da je to podvala. Sudjelovao sam u stvaranju HDZ-a, ali sam odbio suradnju s Davorom Perinovićem. Kada mi je Miljenko Žagar, glavni tajnik HDZ-a Hrvatske, rekao: “Zašto? Pa mi gospodine Stjepane Kljuiću imamo sve najbolje preporuke za vas?”
 
Preporuke su u redu, ali ja brinem za budućnost Hrvata, a s ovim čovjekom očekuje nas politička propast. Ja sam uistinu pravi i kad-tad doći ćete po mene.
 
I došli su.
 
Vrlo brzo sam okupio najumnije Hrvate u BiH i mi smo briljantno dobili izbore. Pobijedili smo čak u deset gradova u kojima nismo bili većinsko stanovništvo. Uz mene su bili Vitomir Lukić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoje Gagro, Damjan Vlašić, Martin Udovčić, Pavao Sićija, Martin Raguz (prvi predsjednik Vrhovnog suda), Franjo Topić, fra Petar Anđelović i Crkva u cjelini, izuzev nekoliko svećenika koji su bili umreženi u KOS.
 
Vitomir Lukić i ja smo napravili Program Hrvata BiH i to je naišlo na plebiscitarnu podršku domaćih, ali i dijaspore. Treba naglasiti da smo mi Hrvati tada imali 70 posto deviznog kapitala u svojim rukama i nama je trebala samo brza tranzicija. Premijer je postao Jure Pelivan, vrsni ekonomist i nekadašnji guverner Narodne banke BiH. Ministar obrane je bio Jerko Doko, koji će zahvaljujući svojoj superiornosti u to vrijeme zasjeniti Gojka Šuška.

Plan i Beograda
 
Srbi su već tada imali precizan plan iz Beograda. S Muslimanima je išlo nešto teže, jer su se trebali osloboditi ugodnog jugoslavenstva i osvijestiti što je išlo sporo zahvaljujući umreženosti KOS-a u njihovim redovima. Ipak, kada su imali prve žrtve, stvari su krenule u pozitivnom smjeru. Izdržali su sve pritiske i nisu htjeli pod Miloševićevu vlast. Možda je Alija Izetbegović i imao izvjesnih dilema, ali Muslimani su odlučno odbili inicijativu “Historijskog sporazuma”. U tome su ključnu ulogu imali Omer Behmen i Safet Isović. Nisu to učinili što su vjerovali Zagrebu, nego našem rukovodstvu i meni osobno.
 
U Zagrebu nisu znali situaciju u BiH. Predsjednik Franjo Tuđman u jednom trenutku mi se obratio:
 
“Stjepane, kaj ti Muslimani nisu Hrvati islamske vjeroispovijesti?”.
 
- Nisu, Predsjedniče. Oni su danas samosvjesna nacionalna zajednica i tko im to prizna, ima u njima prijatelje. Ja uistinu želim, ne samo u današnjoj situaciji, dva milijuna istinskih prijatelja...
 
I tada je došlo do najsramnijeg čina u historiji Hrvata, od stoljeća sedmog – sastanak u Karađorđevu.
 
Prvo je sramota što je Franjo Tuđman otišao krvniku na noge, a drugo, pokazat će se kasnije, što je on u tim razgovorima bio potpuno inferioran. Franjo Tuđman je kao general držao do svoje riječi što je Milošević višestruko iskoristio. Kada je obećao krvniku Posavinu, on je to obećanje i održao.
 
S druge strane, često sam bio izložen pitanju brojnih državnika (Aloise Mock, Boby Dole, Flavio Cotti, Vaclav Havel...) kako je mogao prihvatiti prijateljstvo sa Slobodanom Miloševićem i amnestirati ga od agresorskog čina, pa time i Hrvatsku uveo u tešku situaciju. Franjo Tuđman je u tome bio dosljedan: kada je NATO 1999. godine raketirao strateške ciljeve u Jugoslaviji, Zagreb traži obustavljanje bombardiranja, jer tobože ne želi vojnu akciju u blizini svoje granice.
 

Za koga glasati
 
Sporazum iz Karađorđeva bio je konačna odrednica Franje Tuđmana i kako ja to nisam prihvatio, tražena su alternativna rješenja. KOS je bio neobično djelotvoran i odmah su se na nižoj razini našli Boban i Karadžić. Zagreb nije uvažavao ni fantastičan rezultat Referenduma za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Nije istina da je na kraju Tuđman podržao referendum.
 
Pod velikim međunarodnim pritiskom, posebno Vatikana i Uzoritog kardinala Franje Kuharića u subotu, prvog dana referenduma, kratko se obratio riječima:
 
Izađite na referendum...
 
Nije naglasio kako treba glasati.
 
Prije toga su mi zakazali sastanak u Širokom Brijegu sa željom da me smijene. Iz Zagreba su došli Stjepan Mesić, Perica Jurić i Vice Vukojević. Nisu uspjeli, ali sam tamo bio otrovan. Srećom preživio sam, što je s dijagnozom sepsa krvi, rijedak slučaj.
 
Kakva je bila politika Zagreb prema nama u BiH vidjelo se početkom svibnja 1991. godine. Do tada su u Hrvatskoj bila samo dva incidenta: na Plitvicama 15. travnja i Borovu Selu 2. svibnja. Gojko Šušak je po svaku cijenu htio da se sukobi prebace u BiH. Stoga je sa svojim suradnicima organizirao zaustavljanje tenkovske kolone 7. svibnja u Pologu nadomak Širokog Brijega. Bio je to incident koji je privukao veliku međunarodnu pozornost. Ipak sam, kao gradski inteligent, spriječio planirani masakr. U tome mi je izdašno pomogao Uzoriti kardinal Franjo Kuharić, širokobriješki fratri, Slobodan Božić i Petar Zelenika, koji je tada bio na našoj strani, Jerko Doko i ja smo 72 sata proveli tražeći izlaz, iako je Boban sa svojim pratiocima (Vinko Zorić, Božo Raić, Pero Marković, Jozo Marić...) dolazio svaki dan i huškao našu mladež da napadne kolonu JNA od 156 tenkova.
 
Nije nepoznato široj javnosti da su Boban i njegovi suradnici brutalno napali zagrebačkog kardinala. Takova drskost još nije zabilježena u historiji Crkve kod Hrvata.
 
Najveći hendikep Tuđmanove politike bio je što se odrekao najumnijih ljudi u Hrvatskoj (Vlado Gotovac, Mika Tripalo, Savka Dabčević-Kučar, Dražen Budiša, Zvonimir Čičak, Ivo Banac, Slavko Degoricija...), a okružio se “gospodarskim kastorima”, te dozvolio da najglasniji njegovi navijači i suradnici postanu Boban,Tuta, Štela, Božo Raić, Jozo Marić, Ivić Pašalić, Canjuga, Beljo, Jurica, Pero Marković... Odrekao se i najboljih generala Antona Tusa i Martina Špegelja, upravo na pitanju politike o Bosni.
 
Koliko su moja politika i program bila superiorni najbolje se vidjelo na stranačkoj Konvenciji u Mostaru. Namjerno sam odredio Mostar, kako bi im na licu mjesta pokazao što narodni predstavnici BiH misle. Kazao sam Vitomiru Lukiću da pozove sve one koji se žele kandidirati. Miro Lasić i Milenko Brkić su dobili po jedan (vlastiti) glas, Mato Boban 28, a ja 258 glasova. Tada je Gojko Šušak nagovorio Matu Bobana da me poljubi tobože u cilju našeg hrvatskog jedinstva. U zagrebačkom DANAS-u ja sam u tekstu to opisao kao Judin poljubac.
 
Uspostavljena suradnja između Bobana i Prlića s jedne strane te Karadžića i Lukića(predsjednik Vlade RS) s druge strane rezultirala je lancem neregularne trgovine i šverca. Treba naglasiti da su Grude pomagale Karadžića i Miloševića i kada je ovaj bio pod međunarodnim sankcijama.
 
Konačno, ostvario se san političkih patuljaka iz Gruda i Zagreba. Zaboravljene su žrtve Dubrovnika, Vukovara i drugih stratišta i započeo je rat protiv Muslimana. To je nagovijestio Jozo Marić, načelnik općine Grude, još 2. veljače na sastanku u Širokom Brijegu kada je kazao: “Mi ne želimo opet biti 500 godina pod Turcima zahvaljujući politici Stjepana Kljuića...”
 
Time su Hrvati prekinuli rat protiv agresora i započeli protiv jedinog saveznika. Nisu naši narodi vezivali zastave zbog toga što smo Alija Izetbegović i ja bili prijatelji, nego zbog zajedničke ugroženosti. Nikada ne bi trebalo zaboraviti da su naši Muslimani odbili prijedlog Pala i Beograda uvijen u “Historijski sporazum”. Da su tada prihvatili Miloševićevu ideju i Jugoslaviji dali 300 tisuća vojnika, ne bi Beograd tražio liniju do Karlobaga nego bi išao do Umaga.
 
Washingtonskim sporazumom taj bezumni sukob je stao, ali otad nije bilo iskrene suradnje obostrano, iako su se na nekim ratištima postizali zajednički dobri rezultati.
 
Najzad je došao tragičan dan za bosanske Hrvate, kada je u Daytonu Franjo Tuđman pristao na dva entiteta. Za njega je kraj bio u onom trenutku kada je dobio američke garancije za oslobađanje cjelokupnog hrvatskog teritorija. Prije toga mu je veoma mnogo pomogao jedan milicijski bilmez Mile Martić, koji je odbio plan Z4, i time na sreću Hrvatska je ostala uistinu cjelovita.

Prodali Hrvate
 

O Hrvatima BiH se nije ni raspravljalo. Jedan častan čovjek Krešimir Zubak odbio je potpisati Daytonski sporazum, kada je vidio prodaju Posavine Srbima, ali je hrvatski Predsjednik pronašao rješenje u Jadranku Prliću. I danas HDZ BiH traži način da bar simbolično dobije 3. entitet, ali bez izgleda. Stvar je riješena u Daytonu.
 
Kako cinično zvuče izjave dužnosnika iz Zagreba da će oni štititi Hrvate u BiH, da su oni garanti Daytonskog sporazuma. Njihovi prethodnici su na brutalan način prodali bosanske Hrvate. Nije njih briga za žrtve Prijedora, Banjaluke, Ljubije, Ivanjske, Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca, Dervente, Kotor Varoši...
 
Takvom politikom uspjeli su istrijebiti Hrvate u Bosni što nije pošlo za rukom ni Osmanskom Carstvu za 415 godina njihove vladavine. Dapače, i danas je na djelu suradnja hrvatskih dužnosnika u BiH s Miloradom Dodikom, koji je samo finalizirao ono što su Karadžić i Krajišnik, uz pomoć Ćosića i Miloševića, započeli.
 
Najzad ja nisam nimalo pogođen konstatacijom ovog “historičara” da smo mi bili meki i nesposobni. Stvari su bile sasvim drugačije, ali ta konstatacija je bila dovoljna ljudima u Zagrebu da preko trabanata preuzmu vođenje politike u BiH. Posljedice su veoma zorne, katastrofalne i pogubne za cio hrvatski narod.
 
Pomenuti gospodin “historičar” bi morao znati da su svi ozbiljni državnici u Europi osuđivali Tuđmanovu suradnju s Miloševićem. Zar nije ponižavajuće što na pogreb hrvatskom Predsjedniku nije došao niti jedan predsjednik europskih zemalja. Dotični bi morao znati da je nazočan bio samo Turčin Sulejman Demirel. To ga svakako nije obradovalo, ali to je nepobitna činjenica.

 

O Kljuiću
 
Autor je bosanskohercegovački novinar i političar te ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. U periodu od 1990. do 1992. godine bio je predsjednik HDZ-a BiH.

 

(Vijesti.ba / Jutarnji)


Komentari - Ukupno 232

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Moje ime 24.12.2017. 20:35
Bošnjaci su mogli ponašati kao Crnogorci: biti uz fašistu Miloševića dok ne slomi zube na drugim a onda ga pustiti niz vodu. Nisu to uradili jer nisu agresorski narod. Ali došao je i nož u ledja od UZP-ovaca kao zahvalnica. Ta škola je skupo plaćena ali i naučena.
Anto 24.12.2017. 21:33
Prohodaj malo sa BiH zastavom kroz Ljubuski,Medjugorje,Grude,Tomislavgrad,zapadni Mostar i bice ti jasno jel to tvoja drzava ili nije,da je nebi imao nikakvih problema u svom i na svom sa svojom zastavom,ovako se ti samo tjesi....
Brcko BiH 24.12.2017. 21:42
Ovo nije istina. Treba malo čitati jaro. Imaš knjigu srbosvetisavskog alkoholičatskog govneta Borisava Jovića "Zašto bih ćutao". U njoj srbokrvolok Jović decidno piše da je rat izmedju Srba i Hrvata u Hrvatskoj fingiran i da je poslužio samo kao inicijalna kapisla za otpočinjanje pokolja Bošnjaka i podjelu BiH. I jedni i drugi su bili ubejdjeni da će se nakon prvih nekoliko rafala Bošnjaci razbježati, jedan broj njih će biti poklan, nešto rasjeljeno, a nešto pretopljeno u anacionalnu masu. Zato je rat bio najbrutalniji 1993. kada su fašistički smradovi shvatili da se Bošnjaci ne mogu porobiti. Pokolj Bošnjaka su izvršili srbokrvoloci i kroatofašisti, ali politički sve ide na dušu evropskim muslimanomrzačkim kvazipolitičkim kurvama! Imaš pismo Daglasa Hoga pudlice Džona Mejdžora u kojem stoji da je prećutno odobravanje pokolja Bošnjaka "bolno ali neophodno"!
Za Antu 24.12.2017. 21:54
I u Ljubuskom, Grudama itd ima BiH zastava pred zgradom opcine, mora tako po zakonu..
Hrvoje za Anto 24.12.2017. 22:05
Seljacino, zanecistili ste nam domovinu svojim malogradjanstvom svojim smradom i svojim velikim"rvatstvom" cak većim i od nas samih. U potpunosti podržavam to šta je gosn. Kljuić kazao. Mišljenja sam da je uopće poznato otkud fašizam dolazi u Hrvatsku. Šta se mene tiče niti nam trebate niti ste dobrodošli , jerbo niste naše sorte iako se tako predstavljate. Bolesno !!
@Moje ime 24.12.2017. 22:07
ima ljudi koji su to znali i govorili 1990 i 1991, ali vi ste ih proglasili neprijateljima mus,limanskog naroda. sad je savršeno jasno da ste se debelo zajebali, ali da to ne smijete ni sami sebi priznati.
guest1514150165 24.12.2017. 22:16
Za Antu ne moze Zastava Drzave u kojoj zivis. Sta rec i kakav vam je mozak. Zapitaj se divljace
JEBES SKUTORE I SKUTORIJU 24.12.2017. 22:26
Antuka jebes zastavu vi u skutoriji imate puteve jos od druga Marsala ali glupi skutore Bosnjacima ne treba ni puni tjedan da ociste leglo smetljiste skutoriju , idi matane u BeliZagreb grad i ponesi svoju butiku u koferu ali obavezno bele carape jel vas purgeri obozavaju kad ste obiljezeni
Anto .... ko te hebe , može BiH i bez tebe .... 24.12.2017. 22:27
doći će neka vlast i tamo , aUUUUUU ......
Livno 24.12.2017. 22:59
U BiH je bio rat, strasan rat i ako zavirite u zapise u Arhivu Hrvatske ond ste moze citati, sto su Mesic i Kljujic zaboravili reci. Tamo tocno pise, Dejtonski sporazum je vapaj za mirom i zaustavljanje rata, a onda cemo s Muslimanima traziti razgovorima i povratkom Prognanih pravedno rjesenje za BiH. Dejton je jedini nacin da se ukljuci medunarodna zajednica u ovaj sukob i da se zavsi rat protiv Milosevica ,koji je neuracunljiv i ima potpunu podrsku RUSIJE:
Za Antu tudjmanovog kurtona 24.12.2017. 23:14
Anto kurvini sine, sto si nam tako isfrustriran. Znas ti dobro sta znaci UZP i posljedice toga. Ti si bio i ostao Tudjanov kurton, znast ti to i bolje o nas. Reci nam javno gdje stanjujes pa ce mo ti za seda tjedana 100000 Bosansku zastavu donjeit pred vrata, a da neces imat muda ni zavjesu da pomjeris na prozoru, kao i ostali propali tudjamnovi bojovnici. Tebe su kao i ostale "bojovnike" cetnici se nakarali, pa si mislio komplekse lijeciti na Bosnjacima. Kao sto si vidio nije islo...... Jednom gubitnik .....uvjek gubitnik.
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:26
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
muslimani su izdali Hrvate 24.12.2017. 23:31
a Borislav jović može pisati što hoće, al JNA(a među njima i mnogi mus..generali) i četnici razorili su pola Hrvatske. i preko dvadeset tisuća žtrava. Kad su se počela paliti Hrvatska sela po BiH alija je rekao da to nije njegov rat. Očito da nije njegov rat bio ni kad su Srbi potamanili muslimane u Podrinju al je njegov rat bio kad su mus. napali Hrvate tamo gdje su mus. bili većina. Na kraju rata. HVO je kontrolirao više od armije PIH. Ta izdaja više se Hrvatima neće dogoditi.
ti si gubitnik 24.12.2017. 23:40
krme glupo de donesi. Lako je polupismeno krme piskarat. Mrš robe u srpski kavez, ko ti ne znaš gdje je HB. Smeće ljudsko o kakvoj pobjedi govoriš
slas 24.12.2017. 23:45
Kako se ovde laze a ko laze taj i krade. Kljujic je klasicni ustasa , covek koji se finasirao i saradjivao sa ustaskim organizacijama po zapadnoj Evropi. I te organizacije , kao ustaske tako i cetnicke su slobodno delovale po zapadu iako su bili saradnici nacista i fasista , to nikad niko postavio pitanje. Prva laz jeste o oruziju teritorijalne odbrane , to oruzije u Sloveniji su separatisti oduzeli i prisvojili . Da se to nebi desilo i u drugim republikama to oruzije je sklonjeno . Srbi su bili konstutivni narod u BiH tako da su isto kao i Hrvati i muslimani imali pravo na samoopredeljenje . Srbi su nudli primirije i da se neratuje, angazovan je i medjunarodni posrednik i u Lisabonu je postignut dogovor, takozvani Lisabonski mir , koliko vas zna tekst tog mirovnog sporazuma i koliko vas zna zasto je Alija Izebegovic povukao vec potpisani sporazum i tako otvorio vrata ratu. Milosevic nije zeleo da pobije muslimane ni ti da ih unisti, on je od BiH hteo da napravi novu Jugoslaviju
Brcko BiH 25.12.2017. 00:09
Lažeš kao Srbin govno svetisavsko.....NIKADA I NIŠTA NIJE POTPISANO......srbokoljačka strana koristi u propagandne svrhe članak Davida Bindera u New York Timesu iz avgusta 1993. godine ("U.S. policymakers on Bosnia admit errors in opposing partition in 1992"). Prigrabivši svo oružje JNA srbodjecokoljači su pregovore koristili kao paravan za brutalno etničko čišćenje....Za vrijeme Cutilierovih pregovora sa Karadžićem, Bobanom i Izetbegovićem od februara do kraja maja 1992. godine, izvršeni su brojni, teški zločini protiv civilnog stanovništva u Sarajevu, Bosanskoj krajini, istočnoj Bosni i drugim dijelovima BiH, ali je ovaj portugalski diplomata uporno ispisivao papire i crtao mape. Takvim djelovanjem u BiH je pokazao da ne zna ni prepoznati zločin, niti razlikovati udovoljavanje zločincu od zaštite žrtve.
?? 25.12.2017. 00:43
Cuj ovog bisera Hvo kontrolirao vise od Armije a od 850 000 katolika osta jedva 380 000 danas i to uz toliku pomoc HV-a. Poredit selendre poput Livna, Kreseva, Citluka, kupresa sa Tuzlom, Zenicom, Sarajevom, Bihacem, Travnikom je za medalju gluposti..
@za antu tuđmano... 25.12.2017. 02:14
Smradu jedan pa sta je ne pronosas po kiseljaku vitezu širokom i zap mostaru kad si takav frajer.......
@ brcko ( mislis da je u bih? ) 25.12.2017. 02:53
Koja si ti budaletina. Jebo te krepani Alija koji JESTE kriv za rat u Bosni. Svi ti mirovni sporazumi koje je usrani balijander odbio sanjajuci da napravi dzamahiriju, su bili bolji za vas od Dejtona. Sad kad ste poceli da rusite taj Dejton uz pomoc belosvetskih kurvi I probisveta, otvorili ste novu Pandorinu kutiju. Ali ovaj put cete jos gore proci. Dobicete jos manje, jedan rezervat, pa tamo "uzivajte" u svojoj fildzan dzamahiriji.
Summer Reymond 25.12.2017. 05:48
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznati više... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m
bog mater mrtvu 25.12.2017. 07:29
Udruzeni ratni zlocinac. Fakin, lopov, shkutor, izrabljivac logorasha, kriminalac, izdajnik, lazov, kradljivac, bekan i naravno predstavnik hrvata u BiH, Koja sramota. Smrt ustasluku majku vam jebem.
Anto onaj odozgo 25.12.2017. 10:28
Ja nisam Anto,ali vidim kako vam ga je lako utjerat i kako se lako palite ko da niste nista naucili u proslosti,ustasluk,handzarluk i cetnistvo su ista govna.Kad onako bolje razmislis svaki vodja je svom narodu zagorcao zivot vise od svih ostalih
@Livno 25.12.2017. 10:52
Ni ti sam ne znas sta si htio rec. Dejtonski sporazum ne moze izbrisat istoriju, tudjmanove transkripte, sastanke sa milosevicem i dogovore o podjeli BiH, agresiju Hrvatske...On je duio istorije. Sto se tice muslimana ili Bosnjaka i dogovora o povratku Hrvati nemaju probleme za povratak. Imate problem sto vam je tudjman dao Posavinu i Banja Luku Srbima i tamo se ne mozete vratit i biti svoj na svome.
za U.antu 25.12.2017. 11:41
Kad jedan intelektualac hrvat kao gosp.Kljujic kaze o vama sta ste on je jedan od desetine tisuca hrvata koji kazev koje ste vi hdz-oci djubre i ekstremni fasisti onda vam trba biti jasno i nije potreban nikakav komentar,asto se tice zastave BIH neznam u kakvoj dzungli zivis pa nevidis da zastava BIH se viori po cjeloj BIH pa i u ljubuskom i cjelokupnom Mostaru i svugdje.
BRCKO 25.12.2017. 11:57
1000%u BOSNI I HERCEGOVINI ko misli da nije neka ga pokusa izdvojiti ako ima mudo.
Jade Platt 25.12.2017. 11:57
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznatii višee... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> www.BuzzCash3.Com
Rusmir 25.12.2017. 13:17
Anto, ako je tako sa Ljubuškim, nikada ga više neću vidjeti. Zadržaću sliku toga divnog grada nekada.
Bosna 25.12.2017. 13:26
I danas dan neke tzv. velike moralne vjerske zajednice podržavaju jačeg i uvrače se u giyicu jačem a znaju da ti jači prave zolocine i nepravdu. Nek se nadju koji su neću ih ja imentovat.
Odgovor@Livno 25.12.2017. 13:28
Nemoj mi molim te o Muslimanima i Islamu...Nazalost 70 godina poslije rata je Ideja Muslimana puno gora od fasizma i Bosnjaci je podrzavaju.....Okrecu se Fasisu i Islamistu Erdoganu i podrzavaju Palestinu , a zna se da je Hamas suradnik Islamske drzave....Fasizam i Islamizam u BiH slazem se nije porazan nego je dovodjenje arapa i davanje drzavljanstva Mudzehedinima nego je u punom zamahu...
za antu 25.12.2017. 13:32
Prohodaćemo mi anto ustašo. samo dok se naš narod vrati i izglasamo zakone da se zabrani hb u nazivinma. a i ti ćeš anto za kruhom. Samo što smo mi bošnjaci glupi pa uzimamo robu od vas ercegovaca.
ALIJA ISAKOVIĆ BOŠNJACIMA na 1.BOŠNJAČKOM SABORU 27.9.1993: 25.12.2017. 16:46
https://www.youtube.com/watch?time_continue=666&v=wThFbjekOZQ
JBG 25.12.2017. 17:33
Bez Hrvata i Srba nema BIH. Ove granice BIH su formirane na osnovu toga da u BIH ravnopravno žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a nisu formirane sa Hrvatima i Srbima kao manjinom. Ako Bošnjaci hoće da budu glavni i dominantni narod to mogu da ostvare u svom entiteru, ali bez Hrvatskog dela. Odnosno u približnim granicama Bosne iz vremena Kunina Bana. Livno, Ljubuski, Medjugorje, Grude, Tomislavgrad, zapadni Mostar su uvek bili naseljeni Hrvatima i naravno da je ta teritorija treba njima da pripada. Takozvani Bošnjaci i da su bili nekad na tim prostorima, to je bila zanemarljiva količina ljudi (s obzirom da je svet pre 10 vekova bio godivo nenaseljen).
anto vlahu 26.12.2017. 00:10
msjku ti genocidnu jebem
Hdz promasena politika 24.12.2017. 20:21
U vrhbosanskoj biskupiji od 520 tisuca katolika 1991 danas jedva da je ostalo 160 tisuca..
guest1514143686 24.12.2017. 20:28
Zahvaljujuci izdajniku Kljujicu i slicnima.
Mirko TZ 24.12.2017. 20:29
Briga "ercegovce svercere za bosanske hrvate. Par opcina u zap Ercegovini su njima najbitnije
Komentar 24.12.2017. 20:45
Da su BH hrvati slusali gospon Kljuica sigurno bih ih bilo vise. Al kod Kljuica nije bilo ustasluka i busanja u prsa bez pokrica nego realnost a to vecini zatucanih hrvata nije odgovaralo nazalost..
Toliko o DDZ u Bosni 24.12.2017. 21:07
HDZ u Bosni osnovao je pravoslavac čiji je djed bio pravoslavni paroh. HDZ u bosni su osnovali Srbi, to je istina.
Bosaurin 24.12.2017. 21:13
Kapa dole . Sve je istina o Stjepanu Kljujicu. Hrvatska je prodala BiH Hrvate . Ali ovakve veličina ljudi samo ima u Bosni. Ima i drugih kao i Bogic Bogićevic. Ti su ljudi iz Bosne. Nije Bosna poklekla nikad. 500 godina su Turci vladali. Vladali su i drugi ali Bosna je imala Huseina Kapetana Gradascevica , Stjepana Kljujica , Bogica Bogicevica i mnoge druge koji znaju sta je Bosna i koji se bore za pravdu. A pravda za Bosance je vrednija od života.
Promatrac 24.12.2017. 21:37
Pa zasto ste ih istjerali Ljudi bjeze od muslimana zar ne vidis Zar ne vidis u sta ste pretvorili Sarajevo U bosansku kasabu u kojoj nema vode a vrlo cesto ni struje u kojoj na nekoliko zutih tramvaja pise Konja neki turski grad a ostali tramvaji su polupani po gradu bauljaju Arapske zene u crnini Sjede na obali zeljeznice kao razbacani cunjevi na mojoj gimnaziji arapski i turski natpisi Tamo gdje muslimani imaju vecinu krscana nema
Macc 24.12.2017. 21:43
Od toga je protijerala armija 178 tisuca
Promatracu 24.12.2017. 21:58
Eno splicani danima nemaju vode sta cemo sad? Kako rvotima iz BiH nesmataju arapi i turci po Berlinu, Minkenu? Da vidis kako novopridosli rvvoti u Njemackoj ciste klozete zajedno sa kurdima po Njemackoj, iznenadio bi se jado:))
Biber 24.12.2017. 22:33
Zahvaljujuci cirilici i HDZ-u. Za dvadeset godina su nacionalna manjina.
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:26
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
Summer Reymond 25.12.2017. 05:50
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznati višee... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m
za 3686 25.12.2017. 11:47
Da se ponudis Kljuicu da mu cistis dupe nebi te primio rekao bi ti da vise smrdis od njegovih dupeta.
I naj gore je 25.12.2017. 14:27
što hrvati koji šive u tuzli i drugim većinski muslimanskim gradovima i područjima glasaju za Čovićev hdz. ja stvarno ne znam kako ti ljudi razmišljaju. Podržavaju politiku koja ih ne prizna ni za što.
dijamantni bh intelektualac 24.12.2017. 20:47
KLJUJIC JE NAJVECI INTELEKTUALAC I NAJVECI BOSANAC U BIH
Macc 24.12.2017. 21:39
Promjeno je 11 stranki i samo je sa hdz om unisao u parlament , sve drugo mu je bio corak
Livno 24.12.2017. 23:07
Ovoj je najgluplji i najveci uz Mesica. izdajnik Hrvatskog Naroda...Lako je biti heroj poslije rata...Sto to nisu govorili devedesetih, kada su svaki dan ginuli civili, a i vojnici...Oni pricaju gluposti, kojima mogu samo kukavice I Haski sud vjerovati....Vukovar je pao, napda se Osjek, Sl. Brod, Gospic pod Opsadom, Dubrovnik pod opsadom, zapadna slavonija Okupirana, Sibenik i Zadar isto pod Granatama,,,,,U BiH, skoro Livno palo, Kupres pao, Sarjevo okruzeno, Bihac u Obrucu, Srebrenica Pala....Srbei prijete Sinju i Peruckoj Brani...idt...Mesic, Kljujic, i njima slicni Heroji politiziraju...Biz strategije i cvrste ruke od Tudmana, nebi Bilo ni HR ni F BiH, nego bi bila Republika Srpsaka i SAo Krajina...U ratu se poznaju heroji, a to sigurno nisz ni Kljujic, ni Mesic, ni gosp. Pusic....Sretan Bozic svim Krscanima
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:28
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
@Livno 24.12.2017. 23:40
Fasisticka ideologija je kao i uvjek porazena. A fasista kao ti i nezna nista drugo nego da kuka nad svojom sudbinom. Vama je noga stavljena za vrat i sikcete kao zmije, sto ste izgubili rat, i mora te se povijati prema nasim zakonima. To boli. A sta ti ja mogu kada te je mamam tako vaspitala da budes jedan od onih koji su gubitnici na ovom svijetu. Sikter hajvanu jedan glupi.
Summer Reymond 25.12.2017. 05:50
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznatii višee... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m
PODRSKA GOSP KLJUJICU 25.12.2017. 08:57
Tako je! Kljujic je GOSPODIN i INTELEKTUALAC kakvog Hrvati u BiH jos nemaju.
guest1514144838 24.12.2017. 20:47
Dok hrvati skontaju da gospodin Kljujic govori istinu u BiH ce ih biti jos manje jer UZP predano radi na njihovom iseljavanju.
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:27
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:29
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
Jade Platt 25.12.2017. 09:51
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznati višee... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> www.BuzzCash3.Com
Jade Platt 25.12.2017. 09:52
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznatii višee... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> www.BuzzCash3.Com
izmisljeno da je isus roden u zimskom vremenu 24.12.2017. 20:37
KOJI DAN HALO BOZIC I ISUSOVO RODENJE SE NIJE DOGODILO ZIMI NEGO U LJETNOM PERIODU ,PITAJ BIVSEG PAPU BENEDIKTA
(VIDEO) HRVATSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO: Otkrio pravu postojbinu Srba i kome je odgovarala zvanična verzi 24.12.2017. 23:30
Hrvatski istoričar Gorana Šarića tvrdi - Srbi - su starosedeoci Balkana. Šarić, katolički istoričar i teolog, je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana. Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi. Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja. On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome. https://www.youtube.com/watch?v=g5OK1rLrOlc
Summer Reymond 25.12.2017. 05:50
Sestra moja najbolja prijateljica čini 89 dolara po satu na internetu. Otpuštena je 9 mjeseci, ali prošlog mjeseca plaća joj je 21306 dolara, a samo nekoliko sati radi na internetu. Zašto ne saznatii više... Ovo je ono što radim .. ✧ ... ✧ ... ✧ ... >>>>> w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m
ALIJA ISAKOVIĆ BOŠNJACIMA na 1.BOŠNJAČKOM SABORU 27.9.1993: 25.12.2017. 16:47
https://www.youtube.com/watch?time_continue=666&v=wThFbjekOZQ
Prikaži još