24.11.2017. / 17:01h Politika - Neodgovoran postupak

Documenta kritikuje Kolindu: Nedopustiv pritisak na Hag zbog zločinca Praljka

Documenta kritikuje Kolindu: Nedopustiv pritisak na Hag zbog zločinca Praljka
Centar za suočavanje s prošlošću Documenta iz Hrvatske prozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović za neodgovornost zbog poruke organizatorima promocije knjige "Slobodan Praljak", ocjenjujući da je njome demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haškog suda, prenosi Hina.

Promocija knjige "General Praljak“, održana je u Zagrebu 21. studenoga i na njoj je pročitana poruka poslana iz Ureda predsjednice: "Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod".

Documenta ocjenjuje da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda pred objavljivanje pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku jer je, kako navode "svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom".

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu će objaviti pravomoćnu presudu u predmetu "Prlić i drugi". Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Praljak je tada nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Documenta smatra da predsjednica u poruci demonstrirala i "prijezir spram prvostupanjske presude haškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo)", kao i nerazumijevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obveze da "predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu" jer, navode, "svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status 'prijateljice suda'".

Documenta dodaje i da je predsjednica demonstrirala "zahvalnost" Praljku za obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije "ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu". A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne, ističe Documenta.

"Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran - postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja", zaključuje Centar za suočavanje s prošlošću.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1511540678 24.11.2017. 17:24
Glupaca jedna fasisticka, sva joj je pamet izmedu noga,,,,
Ibro 24.11.2017. 17:30
Treba joj Praljkova Brada izmedju nogu da je Skaklji
Vareš 24.11.2017. 18:37
Vidi ove ustašice čokolindice Uzjogunila se ko njena braća đikani pred presudu đeneralu doživotna robija. Čokolindica se u sve miješa i lobira za ove zločince ali narodnim novcima, pa mise su tu, križni put, promovisanje knjige o lažima tutkuma praljka ne bi li se kako izvukao, o lobiranju na Hag i haške suce itd. Ustašica čokolindica izgubila kompas pa ne zna kud goni. Ako udružene zločince Hag ne osudi i više od prvostupanjske osudiće ih njihova savjest a i ruka pravde svih onih koji su preživjeli njihovu torturu (progon,logori, prisilni rad na prvim linijama odbrane, ubijanje civila,silovanja, uništavsnje jednog naroda (genocid), uništavanje kulturnih spomenika i da dalje ne nabrajam. Nemože zločin niko učiniti kako to znaju učiniti ustaše ali pod okriljem maske i noći. Ustaše želim vam presudu kao usranom đeneralu mladiću pa tamo truhnite do kraja krvoločnog života. Ako vam trebaju pelene ne brinite imamo ih dovoljno na stanju samo blagovremeno naručite da ne budete usrani
banja luka bih 24.11.2017. 17:15
ma to su sutaski mafijasi koje treba DOZIVOTNO OSUDITI U HAGU
praljak 25.11.2017. 07:42
Majmune jedan ti komentiraš nisi još naučio pisati
PATRIOT 92-95 24.11.2017. 18:46
sva ubijanja muslimana u cijelom svijetu križari-krstaši svode na POJEDINCA --------------------------------a milioni muslimana ubijeni-opljačkani -protjerani -mučeni -obespravljeni streljani -----------------------------------------DOKLE VIŠE LAŽI ????????????????????????????????A SVE ORGANIZOVANO I SMIŠLJENO kao i uvijek od križarskih ratova do inkvizicije pa opet križarski beli uskoro inkvizicija i tako redom --------------------------------------AH TI POJEDINCI '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''?????????????????????????????????????koga vi folirate u borbi protiv terorizma i te vaše lafo islamske države tj. idiša pa oni ubijaju samo muslimane i u muslimanskim zemljama i u vašim zemljama ---ISILU SU METE SAMO MUSLIMANI ------------------------------------------------------dajte bar jedno ime vaše krš-hrišćansko kojeg je isil ubio -----------
tarara 24.11.2017. 18:54
Pusti ti križare.Tko pobi danas one u Egiptu?I to još u džamiji.Križari?
Ratata 24.11.2017. 19:12
A koga je pobio ? Krscane mozda ? Sta se desava van BiH ne treba te interesovat.
Prikaži još