23.11.2017. / 15:39h Politika - Čestitka građanima

Čović o 25. novembru: Mjera državnosti nisu samo proslave i ceremonije već posvećenost ideji BiH

Čović o 25. novembru: Mjera državnosti nisu samo proslave i ceremonije već posvećenost ideji BiH
Dan državnosti BiH, 25. novembar, pamtimo i slavimo kao historijsku potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njenih stanovnika. Današnji dan nije samo prilika za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima vijekovima upućeni jedni na druge.

Simbolika ovog dana i njen preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojno obilježimo i prisjetimo se svih onih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na naše neposredno okruženje.

Naravno, mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine koja je čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko historijsko sjećanje. To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagođavanja, uzajamnog poštovanja i tolerancije; kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma. Na nivou javnog djelovanja ključni elementi koji su izraz ideje državnosti su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH.

Domoljublje i pozitivan odnos prema državnosti se na poseban način pokazuju i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti naših naroda i svih stanovnika u smislu institucionalne ravnopravnosti u svim segmentima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Jednakost i ravnopravnost su krovna vrijednost našeg društva i jasna ustavna obaveza. Ako bismo odustali od tih vrijednosti odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti. Ljubav prema domovini pokazuje se i poštovanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obavezuju vrijednosti koje svakog 25. novembra slavimo i obilježavamo.

Na kraju, ustavnom domoljublju ne doprinosi bavljenje prošlošću, već snaženje ustavnog okvira i njegova afirmacija, između ostaloga, poštovanjem odluka naše najviše sudske instance - Ustavnog suda BiH. U tom dijelu pred nama je veliki izazov, da do kraja provedemo njegove ključne odluke koje nalažu nužnu reformu Izbornog zakona. Upravo odnos prema tim pitanjima, ali i nizu drugih koja se tiču evropske perspektive BiH, može osnažiti ideju državnosti BiH, ali je i oslabiti, te ugroziti, ako izostane iskrena posvećenost rješavanju problema u BiH od kojih su ustavno-legislativni, te institucionalni, najizraženiji.

Duboko sam uvjeren da će BiH i njena državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi mi koji ovdje živimo i dijelimo zajedničku sudbinu. Ipak, istina je da se moramo mnogo više nego ikada prije posvetiti ideji ravnopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH. To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku, koji su ostvarivi samo unutar Evropske unije, gdje i pripadamo.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inostranstvu, čestitam Dan državnosti, 25. novembar.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Meni 23.11.2017. 16:14
je sve ovo vrlo tužno.Nekakav je praznik,pola zemlje ne mari ni pet para i ne priznaje,svejedno im je a pola tobože slavi a ne zna ni što ,ni zašto ali eto iz inata da nesto pokaže,sve skupa vrlo otužno.
Meni naprotiv 23.11.2017. 16:46
Nista nije tuzno, ima nas jakoooo puno koji slavimo rodjendan nasoj domovini, ti si tako neka jadna isfrustrirana budaletina ! Ko te jebe sto ti neodgovara ova drzava,mars bre iz nje ima ko slaviti ne brini. Bosno moooooojaaaaaa,lijepa gizdaaavaaaaaaa, volim te BiH cilim svojim bicem
bato 23.11.2017. 17:41
Nije nije tako tuzno. Tuzno je onima koji vlastitu drzavu mrze, a ne odlaze iz nje. Tuzno je kad takvog u Beogradu ili Zagrebu ne j.....u 3%. Ni tamo ni vamo a zivot prodje.
Po meni.... 23.11.2017. 21:13
"U Bosni nece nista biti onako kako zele promotori i sljedbenici zlikovaca i ratnih zlocinaca,hulja i ubojica nejaci,rusitelja bogomolja.
Jestel' ti odavde?!!! Za " meni naprotiv..." 23.11.2017. 22:24
Sa svojom ludosti imate realne sanse da svakom normalnom 'porazbijate loncice' realnosti! Koju ti bosnu slavis, davno su turci otisli i odnijeli ono cime ste platili ono sto ste od njih kupili? A i danas pokusavate kupiti nesto od nekoga cije to sto kupujete nije! To samo kod vas ima (damir niksic)!!!
covic kriminalac 23.11.2017. 22:24
"Pa zar bosanski Hrvati moraju ponovno biti žrtve samo zato jer nisu rođeni u Hercegovini a dobro znamo, iako je preko 200.000 protjeranih bosanskih Hrvata, danas ih još uvijek ima više u Bosni nego u Hercegovini. Zašto se te velike vođe ne pitaju kako je njihovim pripadnicima naroda kao manjinama u etnički čistim kantonima, nego još cinično pozivaju da se humano presele sa svojih djedovina u neke etno torove gdje im nacionalni vođe obećavaju sigurnost, a ako je etno čista Hercegovina toliko sigurna, zašto je onda tisuće obitelji zauvijek napuštaju. Vrijeme je da se BIH riješi svoje rekordne disfunkcionalnosti, nacionalno homogene getoizacije, gdje se i dan danas slave promotori i akteri etničkog čišćenja, održavaju koncerti u čast onih koji su ubijali druge, oslikavaju se zgrade ratnim zločincima. Zemlji u kojoj postoje dvije škole pod jednim krovom nema mjesta u Europi a političke vođe to dobro znaju.
merlin 23.11.2017. 16:23
hahahaha,ovo je pravo dobro.a sta je to bilo25 novembra,jel opet neki genocid negdje?
Vlah sa karpata 23.11.2017. 23:40
25. novembra 1943. godine je obnovljena drzavnost BiH u njenim danasnjim granicama i tog istog dana je tvoja kurva baba cetnikusa popusila kar jednom partizanu po imenu Mujo.. onda je partizan Mujo nategnuo i kroz 9 mjeseci ona je rodila tvog tatu, te mu nadila neko vlasko ime, sakrivsi da je jebao Mujo, da se ne otkrije, presla u partizane i bila do 90. tih. e onda se ti rodio i postao cetnik i sad ti opet treba jebati zenu a tebe u kanalizaciju, odakle si i izasao.
guest1511469482 23.11.2017. 21:38
Samo raspad i svako sebi.
ABC 23.11.2017. 22:01
Što se mene tiče raspadni se noćas.
guest1511475395 23.11.2017. 23:16
Dje ces u kurac? Ponovo u rov? Pozabivit ces se ti ko 1995 ponovo.
Prikaži još