23.11.2017. / 00:24h Komentari - Dragoslav Dedović

Mladić - čudovište u izlogu

Mladić - čudovište u izlogu
Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić. Ali presuda čudovištu stiže kasno za zemlju mentalno zarobljenu u ratu, piše Dragoslav Dedović, urednik redakcije DW na srpskom jeziku.

I širok i dubok je krvavi trag koji je iza ovog starca ostao u Bosni i Hercegovini. Apsolutni gospodar rata na strani bosanskih Srba bio je prije 25 godina u zenitu moći, a sada je u potpunoj vlasti svoje bolesti. Vjerovatno će uskoro umrijeti. Zato je možda ravnodušan prema presudi – ionako se ni za šta ne kaje. Njegovi ispadi u sudnici u potpunom su skladu sa pređašnjim izjavama da je Haški tribunal „satanistički sud".

Ratko Mladić odbija da prihvati stvarnost, isto kao i srpski šovinistički krugovi u BiH i Srbiji. Za njih je, kao što se zna, Haški tribunal politički instrument protiv svih Srba. Tako implicitno negiraju individualnu krivicu svog „junaka" i njegovih kompanjona. Tako uzimaju za ideološke taoce većinu normalnih srpskih građana.

Čak i ako se s pravom kritikuje povremena nedosljednost Haškog tribunala, uopšte nije sporno da bivši general zaslužuje i proces i presudu poslije svega što se 1992-1995. i po njegovoj volji desilo u BiH. Šteta je samo što zgrada suda nije u Sarajevu, Beogradu ili Banjaluci već u Hagu. Iz blizine bi bilo vidljivije kako „junak" biva ograničenim i banalnim čudovištem. Kako nije u stanju da izrekne makar riječ kajanja ili žaljenja. On nema ništa da kaže porodicama svojih žrtava, čak ni porodicama sopstvenih ubijenih vojnika. Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić.

I neka ga je stigla pravda

Naprosto je s onu stranu svakog civilizovanog ponašanja ubijati goloruke ljude, mladiće i starce. Varvarski je godinama bombardovati čitave gradske četvrti i tretirati civile kao predmet sadističke zabave snajperista. Zastrašujuće je mnogo mržnje u izjavi o „oslobođenju" Srebrenice i „osveti Turcima". Suludo je i izuzetno opasno glavne misli iz 1389. postaviti kao raster za stvarnost godine 1995.

Ratko Mladić je za mene od početka bio ideološki zaslijepljena vojna pesnica ekstremnog srpskog šovinizma koja se samo dobro razumije u zanat sijanja smrti. Tadašnji propagandisti tog šovinizma – kao aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – danas su cijenjeni državnici.

Za žrtve se neće puno promijeniti. Mladić je za njih oduvijek bio cinični zločinac. Jedina satisfakcija biće im zvanična sudska potvrda njihovog mišljenja.

Presuda kao znak nade za BiH?

Za mnoge svoje bivše vojnike, kao i brojne bh. Srbe, Mladić ostaje i junak i žrtva „antisrpske zavjere". Taj predložak će biti dobrodošao i bošnjačkim nacionalistima kako bi govorili o „genocidnim Srbima". I za jedno i za drugo će se pobrinuti populistički političari koji u postfaktičkoj epohi doživljavaju novi procvat i na Balkanu. To je zabrinjavajuće, jer bez sveobuhvatnog razumijevanja i sporazuma između bošnjačkih i srpskih političkih elita neće biti održivog koncepta za budućnost Bosne i Hercegovine.

Bojim se da ova presuda čudovištu stavljenom u izlog Haškog suda i svjetske javnosti neće zadovoljiti dugo gomilanu žeđ za pravdom u zemlji koja je mentalno još uvijek zarobljena u ratnim devedesetim. Mladića je pravda stigla, ali da li je presuda i znak nade za BiH? Za tako nešto je, čini mi se, ipak prekasno.

(Vijesti.ba / DW)


Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Damir 23.11.2017. 01:38
U pamet dobri moj Bosnjaku, obrazuj se, radi na sebi, ne hodaj po ovom svijetu kao da si nesto kriv ili nekom nesto duzan. Ne dozvoli da te gledaju kao ""glupog bosanca"" da te vode na klanje ko brava, budi pametan, svjestan ko ti je prijatelj. Zaboravi onu ""komsija je preci od brata"" to nas je i dovelo da nas pokusaju zatrti na ovim prostorima. Te nas komsije i pobise. Cijeni svakog, postuj svakog, ne budi divljak i zlocinac, ali isto tako ne daj nikom pred sebe i ne dozvoli da ti neko drugi kazuje ko si i sta si.
Svaka ti je na mjestu. Jos bi samo dodao: 23.11.2017. 02:41
Imati spremno naoruzanje i opremu za vanredne situacije i buduce generacije. Djecu i unucad obavezno edukovati te stalno im ponavljati historijske istine i krvava iskustva ovih prostora. Moraju odmalena biti spremni na borbu za opstanak!
1MART 23.11.2017. 06:48
Svi vlasi su govno mladić
“Za obraz” – priča Alije Nametka zbog koje je 1945. godine osuđen na petnaest godina robije: 23.11.2017. 08:14
http://saff.ba/za-obraz-prica-alije-nametka-zbog-koje-je-1945-godine-osuden-na-petnaest-godina-robije/
guest1511425169 23.11.2017. 09:19
Oh jesu se balijaci edukovali.Samo se vi Balije spremite,na tih vasih 23% .I nabavite suknji i karmina.Znamo mi da su vam se vratila braca iz Sirije i Iraka koja su ratovala za ISIL i cinili najteze zlocine.Iz Sirije porucuju Bosnjaci kako vi Balije u Bosni trebate trovati vodu i hranu hriscanima.Kakvi ste vi hadovi i otrovi.
Za Damira 23.11.2017. 09:29
Mislis se balijo prodat .Ko vas nezna skupo bi vas platio.Kakva ste vi olos to sami bog zna.
Pa 27.11.2017. 18:58
A kako cu te drugacije gledati
He, he 01.12.2017. 11:36
Kakva "braća" koja su ubijala muslimane u Siriji i Iraku zbog zapadne politike? Nema se od njih ko ni "vratiti", iz aviona nisu padale kruške!!!! Doći će prava braća, jarane......
DRAGOSLAV DEDOVIC 23.11.2017. 08:22
cudoviste...izlozeno.....SRANJU BEZ VEZE
Boli istina...jbg... 23.11.2017. 08:25
Prikaži još