23.11.2017. / 00:17h Intervjui - Sonja Biserko za Vijesti.ba

Srbija strateški negira svoju neupitnu involviranost u genocid u Srebrenici

Srbija strateški negira svoju neupitnu involviranost u genocid u Srebrenici
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u razgovoru za Vijesti.ba analizira presudu Ratku Mladiću, te ističe da je izrečena kazna primjerena, zaslužena i adekvatna. Mišljenja je da je u tačkama optužnice vrlo dobro obrazloženo šta se sve dešavalo, te da je presuda Mladiću, zajedno sa Karadžićem, bila odličan uvid u dešavanja na ratištima BiH.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete današnju presudu Ratku Mladiću?

BISERKO: Kazna je primjerena, jer veće od izrečene nema. Mislim da je doživotna kazna apsolutno zaslužena i adekvatna. Postoje reakcije na činjenicu da Mladić nije oglašen krivim po prvoj tački optužnice za genocid u šest opština. No, zločin u tim opštinama kvalifikovan je kao zločin protiv čovječnosti, zločin koji je vrlo blizu genocida. 

Smatram da je u svim ostalim tačkama optužnice vrlo dobro obrazloženo šta se sve dešavalo, te da je presuda Mladiću, zajedno sa Karadžićem, bila odličan uvid u dešavanja na ratištima BiH. Dakle, opisuje politiku srpske strane i dokazuje se da je ratni cilj srpske vojske u BiH, te Beograda ostvaren, a to je razdvajanje stanovništva, konkretno Srba od ostalih i zaokruživanje srpskih etničkih teritorija, a što je rezultat genocida, protjerivanja, etničkog čišćenja i svega što je navedeno u presudi. 

VIJESTI.BA: Pominjene ulogu Beograda. U četiri udružena zločinačka poduhvata pominje se tadašnje rukovodstvo RS, bez Srbije. Kako gledate na to? 

BISERKO: Optužnica je protiv Mladića, dakle protiv pojedinca, nije se sudilo drugima. Svakako nedostaje kopča koja taj poduhvat vezuje sa Beogradom, s obzirom na to da je odavde sve krenulo. Međutim,  u presudi za Srebrenicu jasno se vidi da je Beograd pružao logistiku i bio involviran na razne načine. Svjedočanstva i svi dokumenti akumulirani u Haškom tribunalu jasno ukazuju na involviranost Srbije.

Sudske presudne nisu definitivna istina o ratu, jer se pred sudom uzimaju u obzir činjenice koje se mogu dokazati, recimo u slučaju Ratka Mladića, ali na budućim istraživačima u regionu, koji će se baviti tim temamam, ostaje da iskoriste sve ono što je naslijeđe Haškog tribunala.

Mislim da je neupitno to da je Srbija bila involvirana. Samo je pitanje da li su to presude definitivno precizirale ili ne, ali dokazi postoje.

VIJESTI.BA: Presuda je, očekivano, izazvala niz reakcija. Kako tumačite one iz Srbije?

BISERKO: Srbija je dugo u dubokom i organizovanom poricanju i to se neće uskoro promijeniti. Na tome radi ne samo politička elita, nego i ostali, posebno akademska zajednica. Proizvedeno je niz knjiga i materijala o tome da se u Srebrenici nije desio genocid, nego ratni zločin, da su svi jednako činili zločine, te da su rat počeli Bošnjaci protiv JNA. Zato su i podignute optužnice protiv Ganića i ostalih.

Na toj tezi se i dalje ostaje, pa i sada u slučaju Mladića. Rat u BiH se kvalifikuje kao oslobodilački rat Srba. Taj narativ počeo je ranije i sada je više aktiviran i to će dugo ostati tako, sve do momenta kada će se dogoditi uslovi za promjene - da li će to biti neke nove generacije, EU kojoj težimo, a koja će kroz vladavinu prava iznjedriti procese u vezi sa suočavanjem s prošlošću, ostaje da se vidi. 

U svakom slučaju, reakcije iz Srbije su neprimjerne, ali su očekivane, budući da spadaju u državnu strategiju koja ide na to da diskvalifikuje Haški tribunal. Nakon što Haški tribunal bude zatvoren, mislim da će se više truditi da na sveobuhvatan način negiraju sve ono što je tamo dokazano. 

VIJESTI.BA: U kojoj mjeri ova presuda može dodatno zakomplikovati odnose BiH i Srbije? Izrečena je uoči zvanične posjete Predsjedništva BiH Srbiji. 

BISERKO: Haški tribunal i sve ono što se dešava u vezi s njim uvijek uzburka strasti koje traju nekoliko dana. Srpska strana aktivira sve mehanizme koji treba da negiraju, a druga strana da insistira na tome i to će trajati nekoliko dana.

No, to nije suština. Suština je ipak da se pokrene dijalog unutar same Srbije, pa onda i regiona. No, to je nažalost na dugom štapu. Odnosi u regionu su na vrlo niskom nivou. Susreti na političkom nivou dešavaju se, prije svega, zbog pritiska i zahtjeva EU. 

Bilateralni odnosi BiH i Srbije jako su fragilni, u prvom redu zbog neraščišćene prošlosti, a drugi razlog je to što BiH ne može da funkcioniše sa postojećim uređenjem, sa RS-om koja može da blokira i blokira sve što ide ka integraciji unutar BiH. 

Ratno naslijeđe itekako utiče na regionalne odnose. Osim toga, regionalne političke elite nisu sposobne da izađu iz tog modela ponašanja. Nesposobnost da nešto ozbiljno urade za svoje građane stalno ih vraća na nacionalizam i generisanje nacionalizma u svakoj situaciji kada treba da se pozovu na odgovornost pred građanima. Oni su na neki način kidnapovali sve ono što treba da bude demokratizacija, ekonomski oporavak regiona da bi opstali kroz generisanje nacionalizma.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Brcko BiH 23.11.2017. 00:40
Sa govnima iz SPCeptičke jame i bolesnicima iz SANUtorijuma može se graditi budućnost samo uz temeljitu asanaciju zagadjenog terena kakvu su saveznici izveli tepih bombama u Drezdenu i Lajpcigu 1945! Danas je denacifikovana Njemačka ekonomski div i civilizacijski svetionik a ne SPCeptička jama kao Šumadija.
Kulin Ban 23.11.2017. 10:18
POZIVAM SVE GRADJANE BH DA PUTEM PETCIJA I PROTESTA ZAHTJEVAJU IZBACIVANJE IZ PREDSJEDNISTVA KATOLICKOG CETNIKA DRAGANA COVICA. RAZLOG: -Ne priznaje 25. Novembar dan drzavnosti drzave na cijem je celu. -Opstrukcija pravde; Sprijecio je zrtve gnocida da traze pravdu u Hagu. -Ne komentarsuci Presudu krvniku Balkana, Ratku Mladicu, kao sef drzave gdje je taj monstrum pocinio genocid jasno je da se solidarise sa cinom genocida nad gradjanima BH.
Srbin 23.11.2017. 10:55
Pozivam Brcko BiH i Kulina bana da popuše ćunu Srbinu...
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ 23.11.2017. 12:18
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ
guest1511444924 23.11.2017. 14:48
@Srbin pozivo ti ne pozivo vi ga pusite !
KRVAVA BAJKA 23.11.2017. 01:59
OD STRANE VRHA SRBIJE I VRHA BOSANSKI SRBA NAJKRVAVIJI SRPSKI GENOCID u BIH
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ 23.11.2017. 12:18
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ
KRAGUJEVAC SREBRENICA 23.11.2017. 05:02
Strijeljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine predstavlja jedan od najvećih zločina njemačkog Vermahta u toku Drugog svjetskog rata. Iako je te jeseni u Srbiji bilo više masovnih zločina njemačke vojske, strijeljanje u Kragujevcu uzdiglo se do simbola svih ovih stradanja i postalo neodvojivi dio kolektivne svijesti i kolektivnog pamćenja srpskog naroda. Strijeljanje u SREBRENICI 1995. godine predstavlja jedan od najvećih zločina (GENOCID) NAD BOSNJACIMA OD SRPSKOG VRHA DRZAVE SA SRPSKIM VRHOM BIH TAKOZVANE rs, u toku ovog rata . Iako je u BiH bilo više masovnih zločina srpske vojske, strijeljanje u SREBRENICI uzdiglo se do simbola svih ovih stradanja i postalo neodvojivi dio kolektivne svijesti i kolektivnog pamćenja BOSNJACKOG NARODA , NA ZALOST NE I SRPSKOG NARODA. KAKO SU RADILI NACISTI U SRBIJI(KRAGUJEVCU) NAD SRBIMA TAKO JE SRPSKI VRH SA SRPSKIM VRHOM BIH TAKOZVANE rs RADIO U BIH(SREBRENICI) KADA POREDIMO OVA DVA GRADA...............
Antifamo 23.11.2017. 07:37
To u Kragujevcu je mit koji smo mi pušili u Jugi.To je isto kao kosovski boj,Gavrilo Princip i slična sranja.Istina je da su počeli 1.sv,rat ,pa onda bježali preko Albanije.Kada su ih saveznici iskrcali na obalu Jadrana 1918.g."oslobodioci" su počeli hodati po bivšoj Jugi i zapišavati teritorije.Eto Crnogorci su im skinuli tablu,koji su 1918.g.postavili "oslobodioci"postavili 1918.g kad je rat završen.Sva srpska istorija je laž,zločin i krv.Iza njih je ostajale samo bijeda,krv i suze.
guest 23.11.2017. 10:17
Bando cetnicka. Je li to Bosna i Bosnjaci moraju platiti za sve sto vam desavalo na Balkanu od 7 vijeka kada ste sljegli iz Azije kao krdo govana u Evropu. Moramo platiti i za sve sto su vam uradili Turci, Njemci, Albanci, Austrijanci, amerikancio. PICKA VAM MATERINA CETNICKKA DOCI CE DAN DA BVAS COPORATIVNO VRATIMO U AZIJU GDJE I PRIPADATE.
Grgamoravac 23.11.2017. 11:17
Eeee genetiko moja i zla krvi. Antifamo i Quest. Klali bi vi opet i slali za Aziju a hocete li poslati svoje babe i dedove? Strasni zlocini su se desavali ma koje vere bili i zbog vere se i desavali. Neka dodje bilo ko od vas da uporedimo DNK sa mojom pa da vidimo ko je koga silovao, klao, mucio... ubijani su sve nasi ljudi i svi do jednog su nam braca, sestre, majke, ocevi... A vi bi ste da se jos razracunavamo. Svaki, ali svaki, zlocinac treba da odgovara!!! Prestanite da dozvoljavate da nas naoruzavaju stranci tudje krvi da se poubijamo jos!!!
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ 23.11.2017. 12:19
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ 23.11.2017. 12:20
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ
guest1511393551 23.11.2017. 00:32
SRBIJA JE OD UVJEK VRSILA GENOCID NAD BOSNJACIMA, CIM SU TURCI OTISLI, ONDA u 1 i 2 SVJETSKOM RATU I ONDA U 1990 godinama.
Dragan 23.11.2017. 12:18
Ko su Bošnjaci?
Greška u genu 23.11.2017. 01:23
Pravoslavni Turci što se narod zovu, Bošnjacima prijete hoće da se svete... Zar je Bošnjak kriv što je feler živ u herlavom hodu i genetskom kodu.... Pitaj Turskog čaću, ne pitaj mene kako svinjsko štene da izmjeni gene dok mu Turska sperma protiče kroz vene....
guest1511411809 23.11.2017. 05:36
Kako je nastao Bosanac? Medjed jeb'o bukvu. Kako si ti nastao? Ja ti jeb'o mater.
Historija i porijeklo bosanskih (Kara-/Turko-)Vlaha: 23.11.2017. 08:13
http://stav.ba/historija-i-porijeklo-bosanskih-vlaha/
bravo ' gresko u genu' 23.11.2017. 09:17
svaka cast za komentar.. tako slikovito i tako decidno da je i najglupljem narodu na kugli zemaljskoj, sto se zovu cetnici, sve jasno.. dalje ne treba ici.. maestralno.. hahahaha.
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ 23.11.2017. 12:19
Сви Срби су Ратко Младић ! ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛЕ МЛАДИЋУ
SVI srbi su usranko i pod pritiskom 24.11.2017. 22:40
Djenerale smanji malo dozivljaj, usracesh se. I skocice ti guzni pritisak. Moresh ba riknuti?!
Prikaži još