22.11.2017. / 15:42h BiH - Pročitajte sažetak

Šokantni detalji iz prvostepene presude o zločinima Ratka Mladića

Šokantni detalji iz prvostepene presude o zločinima Ratka Mladića
Posljednjom prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Pretresno vijeće I danas je osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine. Ratku Mladiću je izrečena doživotna kazna zatvora.

Mladić je osuđen za genocid i progon, istrebljivanje, ubistvo i nečovječno djelo prisilnog premještanja sa područja Srebrenice tokom 1995. godine; za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja u opštinama širom BiH; za ubistvo, terorisanje i protivpravne napade na civile u Sarajevu; kao i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija kao talaca. Oslobođen je optužbe za genocid u nekoliko opština u BiH tokom 1992. godine.
 
Vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio te zločine svojim učešćem i doprinosom u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Sarajevo, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Srebrenicu i udruženi zločinačkom poduhvatu vezanom za uzimanje talaca.
 
Sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat, koji je postojao od 1991. do novembra 1995. godine, imao je za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo činjenjem zločina u općinama širom BiH (Općine). Vijeće je utvrdilo da dokazi nisu potkrijepili nalaz da je zločin genocida predstavljao dio cilja Sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.
 
Sudije su utvrdile da su snage bosanskih Srba ubile brojne bosanske Muslimane i bosanske Hrvate, dok su brojni drugi prisilno raseljeni iz svojih domova tokom preuzimanja kontrole nad opštinama ili nakon napada na nesrpska sela.
 
“Okolnosti su bile strašne; oni koji su pokušali da odbrane svoje domove bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Izvršavana su masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle nakon premlaćivanja. Mnogi od počinilaca koji su zarobili bosanske Muslimane pokazivali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život i dostojanstvo”, rekao je predsjedavajući sudija Alphons Orie.
 
Druge žrtve su uhapšene, zatočene u zatočeničkim objektima, često u nehumanim životnim uslovima, izlo žene mučenju, premlaćivanju, silovanju i drugim djelima seksualnog nasilja, i nakon toga premještene izvan tih općina.
 
Vijeće je utvrdilo da je Mladić bio od ključne važnosti za počinjenje tih zločina, i to u tolikoj mjeri da bez njegovih djela ti zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni. Sudije su stoga utvrdile da je on značajno doprinio postizanju zajedničkog cilja da se trajno uklone bosanski Muslimani i bosanski Hrvati s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo činjenjem zlo čina. Mladić je proglašen krivim za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja.
 
Vijeće je također utvrdilo većinom glasova (uz protivno mišljenje sudije Oriea), da su neposredni počinioci u nekoliko općina namjeravali da unište bosanske Muslimane u tim općinama kao dio zaštićene grupe. Međutim, sudije su zaključile da su bosanski Muslimani koji su bili meta napada u svakoj od općina predstavljali relativno mali dio i nisu na druge načine predstavljali značajan dio zaštićene grupe. Shodno tome, Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razumni zaključak bio da su neposredni počinioci posjedovali potrebnu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih Muslimana.
 
Sudije su utvrdile da je Mladić od maja 1992. do novembra 1995. godine značajno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja (udruženi zločinački poduhvat vezan za Sarajevo).
 
Tokom tog perioda VRS je svakodnevno namjerno granatirala i djelovala iz snajpera po civilnom stanovništvom Sarajeva, često na lokacijama koje su imale malu ili nikakvu vojnu vrijednost, što je za posljedicu imalo smrt i ranjavanje na hiljade građana. Stanovnici Sarajeva, rekao je predsjedavajući sudija Orie, “bili su prisiljeni da žive u stanju neprestane opasnosti. Svaki put kad bi oni, ili njihovi najbliži, izašli iz kuće, pitali bi se da li će se naći na nišanu snajperske ili artiljerijske vatre”.
 
Sudije su utvrdile da je Mladić namjeravao da počini te zločine kako bi postigao cilj udruženog zločina čkog poduhvata vezanog za Sarajevo i da su njegova djela bila od presudne važnosti za počinjenje tih zločina. Vijeće je stoga proglasilo Mladića krivim za zločine terorisanja, protivpravnih napada na civile i ubistva.
 
Vijeće je takođe utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao zajednički cilj uzimanja osoblja Ujedinjenih nacija za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba (udruženi zločinački poduhvat vezan za uzimanje talaca).
 
S tim ciljem su snage bosanskih Srba zatočile osoblje Ujedinjenih nacija od približno 25. maja do 24. juna 1995, i odvele ih na razne lokacije širom BiH. Neki od njih su vezani lisicama, nekad s uperenim vatrenim oružjem, na lokacijama od vojnog zna čaja. Mladić je namjeravao da zatoči to osoblje Ujedinjenih nacija i prijetio im je tokom njihovog zatočenja kako bi postigao cilj prestanka vazdušnih napada snaga NATO.
 
Sudije su zaključile da je Mladićev doprinos bio presudan za provođenje ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata vezanog za uzimanje talaca te da je on stoga kriv za zločin uzimanja talaca.
 
Vijeće je nadalje utvrdilo da je 1995. godine Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj eliminisanje bosanskih Muslimana u Srebrenici (udruženi zlo činački poduhvat vezan za Srebrenicu).
 
Mladić je u martu 1995. godine potpisao naređenje za stratešku opreaciju protiv te enklave, s namjerom da je isprazni od stanovništva bosanskih Muslimana i da to područje postane dio srpske teritorije. Nakon što je VRS ušla u Srebrenicu 11. jula 1995, žene, djeca i neki stariji muškarci bosanski Muslimani prisilno su premješteni iz enklave na teritoriju pod kontrolom bosanskih Muslimana. Muškarci bosanski Muslimani su odvedeni iz baze Ujedinjenih nacija u Potočarima, zatočeni u privremenim zatočeničkim objektima i kasnije, zajedno sa hiljadama drugih koji su uhvaćeni iz kolone koja je iz enklave bježala pješice, autobusima prevezeni na razne lokacije u opštinama Srebrenica, Bratunac i Zvornik gdje su pogubljeni.
 
Vijeće je utvrdilo da je Mladić namjeravao da postigne cilj udruženog zločinačkog poduhvata za Srebrenicu uništenjem bosanskih Muslimana u Srebrenici putem ubistva muškaraca i dječaka i prisilnog premještanja žena, male djece i nekih starijih muškaraca. Vijeće je stoga Mladića proglasilo krivim za genocid, progon, ubistvo, istrebljivanje, i za nečovječno djelo prisilnog premještanja.
 
Strane u postupku imaju pravo da ulože žalbu na presudu. Žalbeni postupak, ukoliko do njega dođe, vodiće se pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).
 
Ratku Mladiću se u kaznu uračunava do sada provedeno vrijeme u pritvoru.
 
Pretresno vijeće I je radilo u sastavu sudija Alphons Orie (predsjedavajući, Nizozemska), sudija Bakone Justice Moloto (Južnoafrička Republika) i sudija Christoph Flügge (Njemačka).
 
Suđenje je počelo 16. maja 2012. i izvođenje dokaza je trajalo preko četiri godine, tokom kojih je Vije će zasjedalo 530 dana suđenja, čulo svjedočenje 592 svjedoka i prihvatilo gotovo 10.000 dokaznih predmeta. Vijeće je također formalno primilo na znanje otprilike 2.000 činjenica o kojima je presuđeno. Iznošenje završnih riječi je trajalo od 5. do 15. decembra 2016.
 
Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 155 osoba su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 6 optuženih.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 92

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


DEDERKRATIJA 22.11.2017. 16:44
Samo je jedno pitanje ostalo: "KAKO GENOCID MOŽE BITI NAGRAĐEN SA POLA BOSNE"??? GENOCIDNI ENTITET rs MORA NESTATI ako se poštuje međunarodno pravo!
Mladic 22.11.2017. 17:35
Nikad nece nestati, postace samostalna drzava REPUBLIKA SRPSKA HVALA GENERALE ZA POKA SRPSKE BOSNE
A.Vucic: "Srpska suza nema roditelja!" 22.11.2017. 17:50
A to je zato sto smo turska kopilad. Stotine godina silovanja od strane mrskih azijata nam je zatrlo gene. Ogorceni od boli zbog oceva koji su nas se odrekli prepuni smo besa i zelje da kao i svi retardirani plodovi terora i sami cinimo zlocine nad slabijim od sebe. Mi Srbi u zlocinu smo rodjeni i to sto u zlocinu zivimo dovoljan je zlocin za ljudski rod. Mi cinimo zlocin iz stida od svoga porekla, braca smo u krvi i na okupu nas drzi samo stah od kazne i saznanja o nasem zlu. Prvi koji od Srba ne bude krvavih ruku unistice sve sto smo stvorili!Zato braco ne dozvolimo da bude Srba van zlocina jer u zlocinu mi postojimo.U ime Oca i Sina u Duha Svetoga. Amen
Baja 22.11.2017. 17:55
Dzenerale Sratko sto se bre ne ubi slatko da nama Srbima bude lahko sramno je to heroju Sratko Sratko..
Turska Sablja po cetnicima 22.11.2017. 17:56
Prljave genocidne srbe cemo inshAllah kad tad protjerati,a one prljave ubice na kolac nabiti!!! Platicete prljava srpska gamadi! Vi dobro znate da ste prljave kukavice koje se bore samo protiv nejaci,takav je bio i ovaj usrani prljavi ratko,mamu mu jbm smrdljivu!!
Serbenda 22.11.2017. 18:16
Republika Srpska nemora da brine, kad braća pozovu svi smo preko Drine!!!
@Srbenda skolarac 22.11.2017. 18:26
Sve ok racunamo mi na to.Bili ste i prosli put , ali sad vise nema golorukih starica i djece, bojim ce biti nesto na sto nisu navikli "junaci" ;)
guest1511375696 22.11.2017. 19:34
PRESUDA BEZ PRESUDE. NAJPRAVEDNIJE I NAJISPRAVNIJE BI BILO DA SU Krmka ODVUKLI NA NEKU GRADSKU DEPONIJU, POLILI BENZINOM I ZAPALILI. POSLE TOGA POKUPIT PEPEO I ISTREST U SEPTICKU JAMU.
guest1511365236 22.11.2017. 16:40
SRPSKE KRVOLOCNE ZIVOTINJE STJERANE U KAVEZ!!! SADA JE NA REDU PRESUDA GENOCIDNOJ TVOREVINI!!
svaka cast generale 22.11.2017. 18:19
a sad u mirovinu
Mars 22.11.2017. 16:02
Neka je osuden sotona! Ko ovoga koljaca I ubojicu podrzava Taj nema veze sa razumom.
GAME OVER GENOCIDNI ENTITET RS 22.11.2017. 16:26
SRBI SU GENOCIDNA PASCAD OOOJJJJ DJENERALE TATA TE JEBO USRANA
Miso 22.11.2017. 17:29
Kretenu jedan seljacino glupa .....taj genocidna prasad su tvoji preci......tvoj cukun djet recimo
Mladic 22.11.2017. 17:37
Ajde teroristo cuti, opasi se dinamitom
Prljavi srbi 22.11.2017. 18:00
Nastavicemo da srpkinje jbemo kao sto smo 500 godina,a prljave srbe na kolac!
do veka 22.11.2017. 16:29
Sta reci za stvorenje koje je odraslo uz Njegoseve Satanisticke stihove "Gorski venac"! Silovao je svoju kcesku.., nakon cega je sama sebi oduzela zivot!? Nije on..,Ratko, jedini takav, takva je vecina onih koji uz gusle (javorove) odrastaju. Generacije Srba i Crnogoraca su takvi.., ali svoju strast za klanjem i nabijanjem na kolc.., vesto prikrivaju.
@ 22.11.2017. 18:05
Ko si ri seljacino da sudis o gorskom vijencu koje je u svijetu poznato i cijenjeno te govori o borbi krcana od muslimanskog okupatora srami se to sto si napisao je kulturoicid
Prikaži još