22.11.2017. / 14:35h Regija - Predsjednik LDP-a

Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi

Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi
Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću predstavlja djelomičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regiji.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je u Hagu izrekao prvostepenu doživotnu zatvorsku kaznu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Mladiću i proglasio ga krivim za deset, od ukupno 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid, progone i druge najteže oblike zločina koji su se u Bosni i Hercegovini dogodili tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Ističući da ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, Jovanović je u pisanom komentaru objavljenom na stranici LDP-a naveo da je upravo Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

“Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini. Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama“, poručio je Jovanović.

On je u daljem tekstu kazao da je presuda Mladiću i podsjetnik kolika je cijena rješavanja problema ratom i kao putokaz da se u budućnosti vodi politika koja će onemogućiti ponavljanje strašne prošlosti.

“Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je sada na liderima Republike Srpske i Srbije da otvoreno progovore o zločinima počinjenim u BiH i da upoznaju svoje zajednice s tim događajima.

“Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Također, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam“, zaključio je Jovanović.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Suljo 22.11.2017. 14:44
To je jedno veliko iskustvo za nesrpske narode.Sad se vidi sta to znaci jedna drzava sa 7 ili 8 naroda a sa dominacijom jednoga.Taj narod je imo podle planove da unisti druge.Zato nam je pamet u glavu.Ubuduce bosnjacka puska na bos ramenu i neboj se.Srbin nije ni vojnik ni hrabrost.Srbin je podlost.I jos nesto srbin razumi samo kad mu prospes mozak.
Ma ja 22.11.2017. 14:51
Jesi li siguran da su ti tako pričali dedo i u njega mu babo i dedo kad smo u balkanskim ratovima prvo isćerali Osmanlije, a potom u Velikom ratu došli do Beča? Jesul se tada junaćili ili slali cerke i žene da oraspolože podebničkog vojnika da im ne presudi? Jebali vas Karađorđevići, komunisti i Slobo Milošević, koji su vas uvijek koristili za obračune protiv sopstvenog naroda
Suljo 22.11.2017. 15:28
Kad je vojska tog takozvanog generala sa tenkovim iz beogradski vojarni krenula da rusi i pali po hrvatskoj taj narod baca cvice na tenkove.Kolika je to izviteperenost te cetnicke nacije nemoze se mjeriti nikakvim mjerama.Srbin je totalno moralno posrno alko je pitanje je jeli ikad imo morala.Znaci fala bogu pa je srboslavija mrtva a to ce srbin zbog Toga da gorko zaplace.
Prikaži još