21.11.2017. / 12:14h Svijet - San Francisco

Savezni sudija blokirao Trumpovu uredbu o ukidanju finansiranja 'utočišta'

Savezni sudija blokirao Trumpovu uredbu o ukidanju finansiranja 'utočišta'
Američki savezni sudija trajno je blokirao izvršnu uredbu predsjednika Donalda Trumpa o kažnjavanju određenih tzv. 'gradova utočišta' za migrante ukidanjem sredstava, zbog njihovog navodnog nepoštivanja vlade.

Američki okružni sudija William Orrick iz San Francisca rekao je u ponedjeljak da je Trump djelovao neustavno kada je zaprijetio ukinuti milijarde američkih dolara državnog finansiranja San Franciscu i okrugu Santa Clara u zapadnoj američkoj državi Kaliforniji, tzv. "gradovima i okruzima utočištima", koji su navodno odbili sarađivati u potpunosti s državnim organima za imigraciju, javlja Xinhua.
 
"Utočišta" su gradovi koji ne dozvoljavaju policiji ili općinskim službenicima da ispituju osobe o njihovom imigracionom statusu ili da se sredstva koriste za provedbu državnih zakona o imigraciji.
 
Orrick je u konačnoj presudi kazao da je predsjednik počinio više ustavnih prekršaja, otimajući od Kongresa ovlasti nad državnim sredstvima i pokušavajući smanjiti izdvajanja za programe koji nemaju veze s imigracijom, te prisiljavajući lokalne vlasti da mijenjaju svoju politiku.
 
- Predsjednik je svoju uredbu iz februara nazvao 'oružjem' koje će koristiti protiv rukovodstava koja se ne slažu s njegovim politikama provedbe zakona o imigraciji - izjavio je Orrick.
 
Sudija je u aprilu odlučio da privremena blokada treba biti nametnuta na predsjednikovu izvršnu uredbu čija su meta gradovi utočišta.
 
Orrickova presuda je uslijedila nakon ranijih tužbi koje su pokrenuli San Francisco i okrug Santa Clara.
 
- Predsjednik nema ovlasti da nameće uslove na savezno finansiranje koja Kongres nije već ranije nametnuo - izjavio je Orrick.
 
Trumpova administracija je optužila gradove i okruge poput San Francisca i Santa Clare da odbijaju poštivati tijela nadležna za izvršavanje zakona i da daju zaštitu nedokumentovanim imigrantima.
 
U odgovoru na Orrickovu odluku, glasnogovornik ministarstva pravde Devin O'Malley u ponedjeljak naveče je kritikovao okružni sud za prekoračenje svojih ovlasti kada je "zabranio predsjedniku da članove svog kabineta zaduži da provedbu postojećih zakona".
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!