14.11.2017. / 18:57h Politika - Reakcija iz OHR-a

Inzko poziva političke lidere da odbace neodgovornu retoriku

 Inzko poziva političke lidere da odbace neodgovornu retoriku
Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
 
U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti sljedeće:  
 
•    Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta.  Entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet  Bosne i Hercegovine zagarantiran je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave;

•    Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.  Potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.
 
Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da  umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz  OHR-a.

 

(Vijesti.ba)
 

 


Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1510682803 14.11.2017. 19:06
Srbija je dužna plaćati naknadu za potopljeno zemljište, a godinama je ne plaća. Općine zahvaćene ovim akumulacijama jesu Zvornik, Višegrad, Rogatica i Srebrenica. Prema posljednjim procjenama, dug Srbije prema ovim lokalnim zajednicama narastao je od 1992. godine na više od 200 miliona maraka. Zvornik bi na osnovu neisplaćene odštete trebao dobiti 93 miliona KM, Višegrad 52,5 miliona KM, Srebrenica 38 miliona KM, a Rogatica 18 miliona KM. ETO VAM VASE I DODIKOVE I VUCICEVE BRIGE OKO GRAĐANA ERESA ..." BRAĆE SRBA!!" TRAZITE ZA GRAĐANE ERSEA 200 MILIONA KOJE IM SRBIJA DUGUJE ....NE TREBA VAM MMF!!! BUDALE!!! SRBIJA VAS MUZE KO KRAVE MUZARE,TOVARI POPUT KONJA I VODA NAOKOLO POPUT MAGARACA!!! Ne kaze se dzaba" glup ko Bosanac!!!"
Ispravno je.. 14.11.2017. 19:10
Glup kao balija.
guest1510684439 14.11.2017. 19:33
Ispravnije ...GG ...GLUPI GENOCIDAŠ...
šta ti imaš sa dugom prema RS 15.11.2017. 08:52
Sve to nabrojano je dug prema REPUBLICI SRPSKOJ tako da mi otpisujemo dugove jer u tim dugovima ne učestvuju institucije BH niti je hidrocentrala vlasništvo BH nego SRBIJE.
crveni karton 14.11.2017. 19:54
Pokreni vec jednom kaznjavanje I sve ce stati.Na volju gradana BiH salji SIPU ili EUFORCe da otvore tamnice
Hehe___!!! 14.11.2017. 22:03
Kreni prvo od lojavog balije bakira zabrani mu politicko djelovanje
Prikaži još