14.11.2017. / 13:50h Politika - Dragan Čović

Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je radio samoinicijativno

Neću učestvovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je radio samoinicijativno
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je na današnjem druženju s novinarima kako nema nijedne dvojbe da će na Upitnik EK biti odgovoreno do 15. decembra ove godine.

Kako kaže, postoje još dva uvjeta za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju akciza i usvojeni budžeti na svim nivoima u BiH.

Što se tiče MAP-a, on je uvjeren da je, ako se pokaže određena dinamika, MAP izvjestan ako se promjene donose unutar BiH. Podvukao je da BiH niko neće "gledati kroz prste".

On je rekao da se u državi političari previše bave unutrašnjim pitanjima. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano.

Na pitanje o izjavi Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, on je kazao da mu ne pada na pamet da ulazi u komentarisanje takvih stvari.

Što se tiče Dodikove najave za platformu s hrvatskim političkim strankama, koja se odnosi na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Čović je odgovorio da nema dovoljno informacija i da će u narednim danima obaviti razgovore s liderima stranaka pa i s Dodikom, nakon čega će moći govoriti više.

Čović je upitan i o njegovom potpisu iz 1993. godine, kojim je odobreno da se 10 zarobljenika Heliodroma uključi u prinudni rad. Kako kaže, on je 1993. svoj posao radio časno i pošteno, a predmet je u Tužilaštvu BiH stavljen u rad kako bi ga se diskreditovalo.

Na pitanje o zastavi Herceg-Bosne koja je danas stajala iza njegovih leđa, on je kazao da je po definiciji hrvatski član Predsjedništva i da ne vidi ništa sporno u tome što ta zastava stoji uz zastavu BiH. Kako kaže, najviše bi volio da je tu još jedna zastava, odnosno zastava EU.

Što se tiče odnosa u FBiH, on je rekao da je istina kako se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Čović je potvrdio da 25. novembra neće učestovati u organizaciji Dana državnosti BiH jer je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje. On je rekao da je predlagao da se 25. novembar obilježi nekoliko dana prije ili poslije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako vjeruje da će presuda šestorki biti blaža, ali da treba nastaviti živjeti, kakva god da ona bude. Kako kaže, činjenica da se 14 godina čeka presuda dovoljno govori o samoj presudi.

On je kazao da će sve učiniti da HNS izađe zajedno na izbore i da se time pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru eliminirati Hrvate iz političkog predstavljanja.

Čović je prokomentarisao utjecaj Rusije na BiH. Za Rusiju je kazao da moramo biti svjesni političkih odnosa i da BiH s pažnjom treba komunicirati i s Njemačkom i s Rusijom i sa SAD-om, ali primarno s EU. Istakao je kako je za njega euroatlantski put jedini put budućnosti BiH.

Što se tiče odnosa sa susjedima, on je kazao da BiH mora imati dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Na pitanje o njegovoj posjeti Australiji i Novom Zelandu, on je kazao da posjetu priprema 5-6 godina te da mu je cilj bio obići dijasporu, prije svega Hrvate, a onda i ostale.

Upitan o troškovima puta on je kazao da ne zna tu informaciju i da je imaju članovi njegovog kabineta. Kako kaže, Predsjedništvo BiH snosilo je troškove samo za članove delegacije.

Najavio je i službenu posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici. On se nada da će u narednih 15-ak dana uspjeti usaglasiti sva pitanja i da će članovi Predsjedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

Predsjedavajući Parlamenta BiH je upitan i o Prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama FBiH, koji su uputili SDP i DF. On je kazao da je čitao neke dijelove tih prijedloga i da uopće to ne želi komentarisati.

On je rekao da HDZ ima plan B i C ako budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. On misli da je suluda politika pokušavati uvoditi građanski koncept u BiH dodajući za sve one koji žele rat, rat im bio u kući.

Čović će sutra održati sastanak s Fahrudinom Radončićem u Mostaru.

(Vijesti.ba / Klix.ba)


Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


NAIVAN 14.11.2017. 14:19
Sljedbenici zdruzenog zlocinackog podhavata ssu zaveli vlastiti narod i okrenuli ga protiv valstite drzave.Vrjeme je da mjenjju politiku za koju su odgovorni.
Za naivno govno 14.11.2017. 14:24
Visis po cijeli dan i pises sranja idi drva cijepat.
Pisaj ih 14.11.2017. 23:22
pametnjakovicu, tebi cijepam sestru i mater.. ovo kad se one odmaraju napisem koji redak
BIH 14.11.2017. 14:46
nece ucestovati zato sto nije Bosanac nego je Hrvat...to hoce da kaze..ko mu jebe familiju
guest1510690630 14.11.2017. 21:17
Musliman je isto sto i gubavac
Nije loša guba-kvrga na čuni , ..... 14.11.2017. 22:31
raspitaj se kod ghuzičara .......
Guest12321 14.11.2017. 23:23
vlah je isto sto i svinja. prljav i smrdljiv
COVIC JE OBICNI PARAZIT 14.11.2017. 14:54
COVIC JE I VJERU PRODO ZA VECERU...
čovuić i dodik-kriminalci i izrodi svog naroda 14.11.2017. 14:23
Čovići Dodik mogu jedino biti savjertnici četniku Vučiću.BiH će biti gradjanska država u kojoj će biti ravnopravni svi gradjani BiH.Tako je bilo i za vrijeme komunizma i nikome nije bilo loše u SFRJ.Opet ćemo stvoriti zajedničku državu koju ćemo nazvati Država Bošnjaka,srba,Hrvata,Albanaca,Makedonaca i Crnogoraca.Sretno!!!
Sahan Halva 14.11.2017. 15:00
Dan drzavnosti BiH nema nikakve veze nema nikakve veze sa Izetbegovicem niti sa bilo kojom individuom ili gradjaninom BiH! Covke odavno znamo da si govno ne trebas nas vise u to uopste uvjeravati!
Prikaži još