05.11.2017. / 00:22h Intervjui - Omer Ibrahimagić za Vijesti.ba

Neutemeljene su Dodikove izjave da suverenitet pripada entitetima, a ne državi BiH

Neutemeljene su Dodikove izjave da suverenitet pripada entitetima, a ne državi BiH
Jedan od visokih predstavnika izmislio je formulu "luđačka košulja za BiH", čime je faktički ušao u suštinu svega što je u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Pretpostavimo da se unaprijed znalo da država ne može funkcionisati po etničkom principu, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

Suština Dejtonskog sporazuma bila je da se zaustavi rat, te da država BiH ostane sa svojim međunarodnim priznanjem iz 1992. godine, kao nezavisna i suverena država, sa dva entiteta. Kada je riječ o samom Ustavu i Dejtonskom sporazumu, dvije trećine nisu provedene. I ono što je provedeno, provedeno je na insistiranje u velikoj mjeri međunarodne zajednice. No, predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponašali su se, uslovno rečeno, politički pragmatično. Čekali su saglasnost sve tri strane u BiH o stvarima o kojima se već odlučilo u Dejtonu, navodi on.  

VIJESTI.BA: Pronalazak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku na Palama izazvao je brojne reakcije u javnosti. Kakvo vidite svojevrsnu senzaciju nastalu tim povodom?
 
IBRAHIMAGIĆ:
Svi koji su potpisali Dejtonski sporazum dobili su svoje primjerke. To su BiH, tadašnja SR Jugoslavija u čije ime je Slobodan Milošević potpisao ovaj sporazum i Hrvatska, u čije ga je ime Franjo Tuđman potpisao. Sporazum su imali i članovi Kontakt grupe - Amerika, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Njemačka i EU, oni su bili garanti. 
 
Prema tome, u ovome nema ništa senzacionalno. Radi se samo o posljedicama politike koja je došla do izražaja poslije Dejtona, posebno 1996. i 1997. godine, kada Momčilo Krajišnik kao član Predsjedništva BiH nije htio da sjednice održava u instituciji Predsjedništva, već u Zemaljskom muzeju ili Elektrotehničkoj školi u Lukavici. 
 
Možete li zamisliti situaciju u kojoj tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, a koji je bio u Dejtonu, ne sjedi u zgradi Predsjedništva BiH... Nije pronalazak sporazuma na engleskom jeziku nikakva senzacija. To je samo izraz našeg političkog primitivizma. 
 
VIJESTI.BA: Konstantno se ističe potreba promjene dejtonskog Ustava BiH. Govori se da je on "luđačka košulja" za BiH, pominju se i slovo i duh dejtonskog sporazuma i slično. Prema Vašem mišljenju, odgovara li danas postojeći Ustav stvarnom interesu naroda koji živi u BiH?
 
IBRAHIMAGIĆ:
Jedan od visokih predstavnika izmislio je formulu "luđačka košulja za BiH", čime je faktički ušao u suštinu svega što je u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Pretpostavimo da se unaprijed znalo da država ne može funkcionisati po etničkom principu. Suština Dejtonskog sporazuma bila je da se zaustavi rat, te da država BiH ostane sa svojim međunarodnim priznanjem iz 1992. godine, kao nezavisna i suverena država, sa dva entiteta.
 
Međutim, u članovima u kojima se reguliše pitanje funkcionisanja Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, predviđeno je entitetsko glasanje. Ako biste takvu formulu uveli, recimo, u Ameriku ili Njemačku, u kojima postoji više saveznih država, garantujem vam da one ne bi mogle funkcionisati. Kako onda bilo koja država može tako da funkcioniše?
 
Dakle, oni su unaprijed znali da to neće funkcionisati i zato su u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma uveli Kancelariju visokog predstavnika. Dvije godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuuma, Upravno vijeće za provođenje ovog sporazuma je na sjednici u Bonu odlučilo da visoki predstavnik može proglašavati odluke koje nisu mogle biti usvojene u Parlamentu BiH, te da može smjenjivati funkcionere koji se antidejtonski ponašaju. 
 
Od 2005. godine, pred kraj mandata visokog predstavnika Pedija Ešdauna, Srbi su imali primjedbu na ponašanje visokih predstavnika i tražili su da se visoki predstavnici ne služe time, nego da se domaći političari pokušaju dogovarati. Sticajem okolnosti, Milorad Dodik je 2006. godine došao na vlast. Međunarodna zajednica usaglasila je da visoki predstavnik manje koristi tzv bonska ovlaštenja. Od tada imamo situaciju kakvu imamo.
 
VIJESTI.BA: U kojoj mjeri je zapravo proveden Dejtonski sporazum?
 
IBRAHIMAGIĆ:
Kada je riječ o samom Ustavu i Dejtonskom sporazumu, dvije trećine nisu provedene. I ono što je provedeno, provedeno je na insistiranje u velikoj mjeri međunarodne zajednice. 
 
No, predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponašali su se, uslovno rečeno, politički pragmatično. Čekali su saglasnost sve tri strane u BiH o stvarima o kojima se već odlučilo u Dejtonu. 
 
Međunarodna zajednica ne voli da se "talasa", njeni predstavnici su politički pragmatičari, često na štetu BiH. Navešću primjer - bio sam svojevremeno svjedok razgovora o tome hoće li se formirati jedna ili dvije agencije za privatizaciju. Kao pravnik, rekao sam da je suprotno Dejtonu formirati dvije agencije za privatizaciju. 
 
Zašto? Zato što se radi o državnoj imovini. Državna imovina je državna imovina, odnosno teritorija i vlasništvo određenog prostora. Međutim, RS nije bila saglasna sa tim, pa je međunarodna zajednica odlučila: usvojena su dva zakona - zakon o privatizaciji u RS i zakon o privatizaciji u FBiH. Ne postoji zakon o privatizaciji na državnom nivou. 
 
VIJESTI.BA: Pominjete državni suverenitet. Predsjednik RS Milorad Dodik danas je na jednom skupu govorio o tome da stvarni suverenitet u BiH prema dejtonskom ustavu pripada RS i FBiH, te da BiH nema svoju teritoriju, jer teritorija pripada entitetima. Kako tumačite ove navode? 
 
IBRAHIMAGIĆ:
To nema utemeljenje. Ne postoji osnov za ovakvo tumačenje. BiH se nije raspala kao država kao što se raspala Jugoslavija. BiH je nastavila svoj kontinuitet međunarodno-pravno priznate države iz 1992. godine. Sve vrijeme je tretirana kao subjekt međunarodnog prava.
 
Unutrašnja organizacija BiH i do sada je bila različita: 1945. godine imali smo podjelu na pet okruga, 1949. godine podjelu na četiri oblasti, 1963. godine na 106 opština i slično. Današnja unutrašnja organizacija BiH je takva da imamo dva entiteta, koja su asimetrična. Entitet RS je unitaran, a entitet FBiH je federalizovan na deset kantona. Dakle, ne radi se o suverenitetu. Država i njeni građani, a ne etničke grupe, imaju suverenitet.
 
VIJESTI.BA: Osim ovoga, Dodik je najavio da će RS naredne godine ući u proces usvajanja i donošenja novog ustava RS. Rekao je da će, između ostalog, pokušati da novi ustav na neki način bude dvokružno usvojen zbog današnje situacije u kojoj postoji Vijeće naroda RS, kojeg nema u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a koje često odbija mnoga akta donesena u Narodnoj skupštini. Zašto se problematizuje Vijeće naroda?
 
IBRAHIMAGIĆ:
Odredbe o Vijeću naroda donešeno su u vrijeme visokog predstavnika Volfganga Petriča, kada je ona formirao komisiju koja je trebalo da provede odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda. Niko od domaćih političara nije ni prstom mrdnuo da provede tu odluku. 

Petrič je tada, u skladu sa bonskim ovlaštenjima, napravio izmjene i dopune ustava RS i FBiH. Te odredbe u ustavima oba entiteta nikada nisu verifikovane u Narodnoj skupštini RS i u Parlamentu FBiH. Odluke visokog predstavnika koje nisu verifikovane i usvojene od strane entitetskih parlamentata ne mogu se mijenjati. 

Prema tome, Vijeće naroda RS ne može biti ukinuto. Ukoliko bi se odlučili na njegovo ukidanje, postupili bi suprotno Ustavu RS. S druge strane, ukoliko bi u Narodnoj skupštini RS donijeli odluku o usvajanju pomenutih izmjena, onda mogu mijenjati i te odredbe, jer bi tada to bile njihove odluke, a ne odluke visokog predstavnika. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Aleksandra 05.11.2017. 08:42
Djede Omere valjda ste toliko svjesni da se Srbi nisu borili za BiH nego za sebe i svoju republiku.Amerika i Inzko su zloupotrijebili Dejton.Gdje pise da u dejtonskom sporazumu da BiH mora biti gradjanska.Pise samo da se moraju svima postovat ljudska prava.A Zapad na silu gura to da BiH mora biti gradjanska .Ne mora i nece ni biti.BiH ce ostati podijeljena ..Zivjela Rep Srpska .BiH je ono sto zele njeni gradjani a ne sto zele strani okupatori sa Zapada i Turske
za aleksandru 05.11.2017. 09:40
Aleksandra ajde ga ti pousi Omeru pa da vidis kako ti Omer sprica u usta ima da pijes kao sok.Vama je krivo sto nemate intelektualaca da objasne stvari imate pravo da se ljutite.
guest1509872621 05.11.2017. 10:03
Jeli to o špricanju iz ličnog iskustva ili su ti mama i sestra pričale
guest1509874382 05.11.2017. 10:33
@aleksandra " Djed" je UVAZENI PROFESOR ...ako ti to nije doviljno da shvatis, objasnit cu ti na ovaj nacin.... Ti imas TRENUTNO samo lijepo i dizajirano kuciste, sa veoma,slabim PROCESOROM, kineg ces nadograđivati GODINAMA, a " DJED Omer - posjeduje JEDAN OD NAJJACIH PROCESORA . .kuciste nije vazno!
guest1509875677 05.11.2017. 10:54
Srbi su dobili predsjednika koji im pije krv. Opljacka ih, obruka ih a nista mu ne mogu. A sta bi trebalo, poslije; Srebrenice, Potocara, Omarske Trnopolja, Luke, Batkovica da im zivot bude vrijedan i da lici na nesto. Vama je jos i dobro. Dvadeset godina ste konzumirali kaznu i pitaj Boga koliko ce ovaj haos jos trajati.
guest1509876266 05.11.2017. 11:04
@aleksandra ....BiH je ono sto zele njeni gradjani a ne sto zele strani okupatori sa Zapada i Turske.... UPRAVO TAKO -- BIH GRAĐANI ZELE GRAĐANSKU BIH ....A DEJTON SU NAM NAMETNULI ZAPAD I AMERIKA ....ONI SU BIH PODJELILI, BAS ONAKO KAKO SU TO SRBI HTJELI ...DAKLE " TVOJI STRANI OKUPATORI SA ZAPADA" RADE U INTERESU SRBA... SRBI SU DOBILI STA SU HTJELI ...A SADA NA SAV GLAS PRICAJU KAKO TO NEVALJA, I DA JE JEDINA MOGUCA PROMJENA RASPAD BIH!!! DRUGU PROMJENU NE ZELE!!! E PA BE MOZE ..." LIZAT CE DEJTONSKO SRANJE" JER SU GA I POTPISALI!!! Tonete kao Titanik ... OTETO- PROKLETO!!! VI JOS UVIJEK NE SHVATATE DA STE NA SEBE NAVUKLI " PROKLETSTVO ZIVOTA!!!"
guest1509877278 05.11.2017. 11:21
Ko da smo mi budale pa ne znamo sta Srbi hoce i zasto su njihovu najbolji sinovi ostavili kosti po nasim brdima i zasto su im majke zaplakale. Ali pravo pitanje je imaju li Srbi pravo na svoju drzavu na racun teritorije suverene i medjunarodno priznate historisjke drzave Bosne i Hercegovine. Bagro jedna sljegli ste se na nasu zemlju prije 200-300 godina dali smo vam prst i sad biste proglasavali dio nase svete zemlje svojim a u toj namjeri ne prezate ni od genocida. E pa nece moci tuci cemo se ako treba do zanjeg - na nasoj strani je i medjunarodno pravo i bozija pravda. Drzava nije zajebancija i ako budete radili probleme mi vam necemo prijetiti da ce vas nestati kao sto je vas lider nama javno sa skupstinske govornice prijetio, ali cemo vas nauciti da na himnu svoje drzave Bosne i Hercegovine ustajete puni postovanja. Mater li vam genocidnu izdajnicku.
guest1509882062 05.11.2017. 12:41
aleksandra idi operi guzicu smrdis na govna,genocitet nije volja jednog naroda vec zlocin,genocid,silovanja pljacka , na silu u krvi bosnjaka nastala
Historija i porijeklo bosanskih Vlaha: 05.11.2017. 13:39
http://stav.ba/historija-i-porijeklo-bosanskih-vlaha/
Kulin Ban 05.11.2017. 18:51
Dejtonski Ustav je ilegalan po sva tri pravna osnova. Evo zasto: Po internacionalnom pravu. Preambula Povelje UN isključuje mogućnost interveniranja u ustavna pitanja zemalja članica. Povelja kaže da ništa ne može opravdati miješanje izvana u unutarnji ustavni sistem države članice UN. Zabrana se odnosi i na samu Organizaciju Ujedinjenih Nacija, a kamo li na famozne velike sile i kontakt grupe iz retorike branitelja Dejtonske suspenzije RBiH u korist RS. Po ugovornom pravu. Bečka konvencija, kao referentna za internacionalne ugovore, isključuje mogućnost da atributi suverenosti budu predmet međudržavnih ugovora (član 46); ugovore donesene pod pritiskom smatra ništavnim (član 51 i 52), pa i one dobrovoljne ako su rezultat nelegitimne volje pregovarača ako su pregovarali o onome za što po vlastitom ustavu nemaju mandat (član 49) Po ustavnom pravu. Tada važeći Ustav Republike BiH članovima 154 i 155 zabranjuje pregovaranje o Ustavu Republike izvan Parlamenta Republike BiH.
Kulin Ban 05.11.2017. 18:52
Član 154. Ustava Republike Bosne i Hercegovine: “Neprikosnoveno jei neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnikadrugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost,suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđenouređenje Republike” Član 155. Ustava Republike Bosne I Hercegovine: “Niko nema pravoda prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupacijuRepublike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo daspriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijateljakoji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdajaRepublike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kaoteško krivično djelo”. Internacionalna zajednica jeprihvatila volju gradjana Bosne i Hercegovine izrazenu referendumom od 1. marta1992. godine priznanjem Republike Bosne i Hercegovine kao suverene drzave.
guest1509840896 05.11.2017. 01:14
Samo raspad i svako sebi, drugo rjesenje ne postoji.
Samo probaj krmozderu 05.11.2017. 08:00
Neznam šta čekate više sa tim otcepljenjem..? E baš bih volio da krenete pa da još jednom napunite traktore.
guest1509866934 05.11.2017. 08:28
Mi smo se otcijepili jer smo svoji na svom, a balije kad dodju kod nas manji su od makovog zrna. Ovi radikalni dijasporci koji više vjeruju komentarima na internetu nego stanju na terenu su beznadežan slučaj tako da im je bolje da nastave sa pranjem zapadnjačkih guzova nego da se miješaju u politiku..
raspad nego sta 05.11.2017. 11:57
Raspads se ti vec 20 godina.
guest1509882145 05.11.2017. 12:42
pa raspadaj se zajedno sa genocidnom srbijom
guest1509861519 05.11.2017. 06:58
Sereš matori fašisto! Tzv BiH je po Dejtonu " sastavljena" od RS i Federacije pa je samim tim i suverenitet entiteta. Zašto je onda uveden pojam "državljanstvo Republike Srpske?" A ti svoje fašističke ideje serviraj svojim studentima. Stvarate generacije mladih fašista koje ne znaju gdje pripadaju,Evropi ili Saudijskoj Arabiji,nažalost,
Bosna zauvijek 05.11.2017. 07:26
Drzavljanstvo Entiteta RS? Konjusino glupa drzava Bosna i Hercegovina je vlasnik svake stope zemlje. Procitaj sta ti stoji na pasosu ako ga uostalom imas vidi se otprilike iz kakve se selendre javljas topsone lojavi. Republika Bosna i Hercegovina a ne privremeni genocidni kokosinjac Entitet RS .
RS 05.11.2017. 07:50
JA kad popijem dvije litre sljive i pogledam svoj pasos vidim samo rRepublika Srbska nigdje nema bosne
Pa 05.11.2017. 08:17
Dobro si im rekao samo govore o ustasama i cetnica a ovoliko mrznje i zagovaranja radikalnih ideja ne vidjeh ni na srpskim ni na hrvatskim portalima
Za Bosna zauvijek 05.11.2017. 10:13
Sve što znaš naučio si u djamiji pa pošto hodja nije govorio o entitetskom državljanstvu o tome ništa ne znaš. Da nisi primitivni lojo znao bi da je psoš samo dokument koji je potreban za prelazak granice, a ponekad nije ni potreban. Bitno je čija je vlast na terenu a to je u potpunosti RS. Pozivam te da zagradiš svaku stopu teritorije o kojoj pričaš da je u vlasništvu BiH i da nikome ne daš da kroči na nju a posebno omraženim Srbima.
Kox 05.11.2017. 10:22
Kad krene rat vidjecemo sta ce ko moci da kontrolise na terenu...dejtonski sporazum je samo primirje i nista drugo. RBIH je priznata u UN a entiteti su okupirani...
guest1509877423 05.11.2017. 11:23
Gdje ti to pise da je BiH sastavljena od necega? Pise da je BiH nastala tako sto je Republika BiH promijenila svoju unutarnju strukturu i nastavlja drzavnost te iste Republike BiH. Bez BiH nema ni RS ni Federacije.
BOSNI ZAUVEK-PROČITAJ ZAKON NA PASOŠU IMAŠ OBRAZLOŽENJE 05.11.2017. 16:44
U PASOŠU MI PIŠE DA SAM DRŽAVLJANIN REPUBLIKE SRPSKE I BH A I U LIČNOJ KARTI TAKOĐE ISTO KAO I U DRŽAVLJANSTVU KOJE VAIM.ZAKON O DRŽAVLJANSTVU BH,,SVI DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRPSKE I FEDERACIJE SU AUTOMATSKI I DRŽAVLJANI BH JER IM SE AUTOMATSKI DODAJE UZ DRŽAVLJANSTVO ENTITETA I DRŽAVLJANSTVO DRŽAVE-STICANJE DRŽAVLJANSTVA NIJE MOGUĆE BEZ PRETHODNOG DRŽAVLJANSTVA ENTITETA-PROČITAJ ZAKON.
guest1509866646 05.11.2017. 08:24
Odjebi stari prdežu, nemaš u toj tintari ni gram mozga.
OMERE DILBERE 05.11.2017. 09:16
SJEDI U TOJ FEUDALNOJ FEDERACIJI I ODBROJAVAJ DANE.
Historija i porijeklo bosanskih Vlaha: 05.11.2017. 13:42
http://stav.ba/historija-i-porijeklo-bosanskih-vlaha/
Radi budućnosti mladih! 05.11.2017. 13:43
http://saff.ba/radi-buducnosti-mladih-ne-smijemo-vise-mirno-posmatrati-pripreme-za-nove-genocide-nad-bosnjacima/
Prikaži još