03.11.2017. / 23:53h Intervjui - Mujo Hadžiomerović za Vijesti.ba

Očekujem da Klub Hrvata zastupa interese hrvatskog naroda, a ne vladajuće klike

Očekujem da Klub Hrvata zastupa interese hrvatskog naroda, a ne vladajuće klike
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović za Vijesti.ba govori o zahtjevu vladajuće koalicije da se van snage stavi odluka Narodne skupštine o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS. Vladajuća koalicija u RS je svim dosadašnjim potezima pokazala zapravo da se previše bavi politikanstvom. Prema mom mišljenju, to je gubljenje i traćenje dragocjenog vremena, koje je potrebno da se doprinese boljitku svih građana, kaže on.

VIJESTI.BA: Kako gledate na zahtjev vladajuće koalicije u RS o stavljanju van snage odluke Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH? Narodni poslanici će ovo pitanje razmatrati na sjednici 6. novembra.

HADŽIOMEROVIĆ: Šta god da kažem, sada može naići na negativan ishod. Svaka priča mogla bi biti "biber po pilavu". Vladajuća koalicija uvidjela je da je graška napravljena i sada žele da to preispitaju. Volio bih da se ta odluka poništi i to bi bilo korektno. 

VIJESTI.BA: Iz Koalicije Domovina poručili su da podržavaju zahtjev da se na dnevnom redu razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu.

HADŽIOMEROVIĆ: To je prva faza kroz koju ovaj dokument prolazi. Saglasan sam da odluku treba staviti ad acta. No, o tome ću govoriti kada dođe u Vijeće naroda RS. U ponedjeljak će biti sastanak poslanika Koalicije Domovina. Pozvali su me da učestvujem na tom sastanku. 

VIJESTI.BA: Prema Vašim informacijama, postoji li jedinstveni stav u Koaliciji Domovina o ovom pitanju? 

HADŽIOMEROVIĆ: Mislim da je jedinstven stav i ne vjerujem da bi o ovom pitanju imali različita mišljenja. Sasvim je razumljivo da podržavaju preispitivanje, odnosno stavljanje van snage odluke o referendumu. 

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da je vlast prvobitno insistirala na provođenju referenduma, te donijela odluku o njegovom raspisivanju, a sada traži njeno suspednovanje? 

HADŽIOMEROVIĆ: Vladajuća koalicija u RS je svim dosadašnjim potezima, poput odluke o referendumu, rezolucije o vojnoj neutralnosti, deklaracije o jeziku i slično, pokazala zapravo da se previše bavi politikanstvom. Prema mom mišljenju, to je gubljenje i traćenje dragocjenog vremena, koje je potrebno da se doprinese boljitku svih građana. 

Očito je da oni bježe od teških i životnih problema naroda, jer ne znaju da ih riješe. Umjesto toga, hvataju se ovoga što ih ujedinjuje i zato pokreću ovakva pitanja, kojima zabavljaju narod. Meni je to neprihvatljivo i neozbiljno. Ne mogu shvatiti da dosada nisu uvidjeli da to ne treba da rade. 

VIJESTI.BA: Vladajuća koalicija je u svom zahtjevu navela da zbog nepostojanja konsenzusa i izostanka podrške opozicije, odluku o referendumu treba privremeno povući. Umjesto referenduma, najavljuju inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kakav je Vaš stav o ovoj inicijativi? 

HADŽIOMEROVIĆ: U svemu ovome nema ni "p" od politike. Ovo što vlast radi jeste zabavljanje širih narodnih masa. Pokušaj narušavanja Suda i Tužilaštva BiH cilj je onih koji bi trebalo da budu procesuirani. Kada jedan sistem zabavite sam sobom, onda možete prolaziti tako da vas niko ne primjećuje. Podrška zvaničnoj politici Banjaluke održava se upravo zahvaljujući interesima većine koja bi trebalo da odgovara pred pravosudnim institucijama. 

Politika koja pokušava da se bavi pitanjima drugih institucija, pitanjima koja nisu u njenoj nadležnosti, izgubila je kompas. Vlast u RS ne želi da se bavi svojim poslom, već tuđim. No, mislim da će, kad-tad, morati da počne da se bavi svojim poslom i svojim nadležnostima.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, zbog koje je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Kazali ste ranije da bi bilo dobro da dobijete i podršku Kluba Hrvata. No, to se do danas nije desilo. Očekujete li je i dalje?

HADŽIOMEROVIĆ: Odavno očekujem da Klub Hrvata počne zastupati interese Hrvata, a ne interese vladajuće klike iz Banjaluke. Žalosno je da u Klubu Hrvata od osam delegata, šest su Dodikovi, a dva rade tako što u većini slučajeva podržavaju nas. To bi zaista trebalo prekinuti.

Rezolucija o vojnoj neutralnosti eklatantan je primjer kako čelnici zagovaraju da u Predsjedništvu BiH Hrvate treba da zastupaju Hrvati i borbu da njihov kandidat bude član Predsjedništva, a u svim drugim sistemima to ne mora, nego se može glasati za Dodikove ideje i ciljeve. Postoji raskorak između Čovićeve inicijative o evropskom i NATO putu i testa na nižim nivoima na kojima treba da vidimo kako se vojska ponaša. Da li on to dovoljno kontroliše i usmjerava, te da li oni slijede njegove zamisli? 

VIJESTI.BA: Delegat u Klubu Hrvata Tomislav Tomljanović navodi da se Rezolucija bavi nečim što je u nadležnosti države, a ne entiteta, ali i da se radi o političkom aktu i da se ne može proglasiti vitalni nacionalni interes zbog takvog akta. 

HADŽIOMEROVIĆ: On nije dobro protumačio, jer da je bolje razmotrio Rezoluciju, vidio bi da u njoj postoje zaključci i članovi koji kažu da se van snage stavljaju svi dosadašnji akti koji su davali saglasnost NATO putu. Rezolucija je političko-pravni akt, a ne politički, kao deklaracija. Tako da je sigurno da je on napravio grešku. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Žuti mravi 04.11.2017. 07:26
Blago nama kad se Mujo sekira kako je nama Hrvatima bravo Mujo hvala na brizi i ma još jednoj rupi na brodu zvanoj BiH
nacija mladja od golfa3 :D 04.11.2017. 07:34
avidi muje sto se brine o hrvatima, za njega vrijedi ona stara: "ne laje kuja radi sela nego radi sebe" ...nemoj da nas muslimani brane, bolje da propadnemo i nestnemo nego da nas zastupa neki mujo,suljo, haslo koji se cesto izjasnjavaju kao hrvati da bi popunili dom naroda tj hrvatske pozicije ...takvi su mi gori nego oni koji me gadjaju i pucaju na mene, jedan pametan covjek jerekao" Boze cuvaj me tzv priejtelja (muslimana) a neprijatelja (muslimana) se cuvam sam!" samo vi muslimani pustite hrvate da se sami brinu, dosta nam je vase brige o nama, iamte svojih problema sa terorizmom i time se zabavite, pustite hrvate na miru, SIKTER od hravta i njihove politike!!!
Adi 04.11.2017. 11:32
Za ovog sto vozi golfa 2,ako može da mi odgovori od kada se on izjašnjava kao Hrvat ili Srbin,ne znam sta je jer sve pisano ne odslikava i stvarnu istinu.Do 1991.godine u Bosni i Hercegovini niko se nije izjašnjavao niti kao Srbin niti Hrvat ,a ni Bosnjaka nije bilo.Uvijek su to bili B O S A N C I samo vjera je bila razlika među njima .Bio sam oficir u bivšoj JNA i neka mi netko od novopečenih “Hrvata”kaže kako su tada bili ponosni Bosanci,kao i današnji Srbi i Bošnjaci .Sve je to politika napravila od vas kao neke nove ljude samo puno gluplje,nesretnije,nezadovoljnije ali zato “ponosne Srbe,Hrvate i Bošnjake “..Na žalost ,pomrijecete takvi ali kao GLUPI LJUDI, i ne treba vas žaliti -sami sebi birate budućnost , u strvari možete sami sebi izabrati.....
za adi kurac gladi 04.11.2017. 11:54
ti si bio oficir jna,kurcina si ti bio, ti nisi bio ni u jajima svog babe do pocetka rata...ja sam bio u jna, u pozarevcu sam sluzio vp 6615 , kasarna blizu zenskog zatvora i tvornice piva u pozarevcu(90 km od beograda)...i tada smo s eizjasnjavali kao hrvati, jer znam da je jedan kapetan bezbjednak jednom pitao tko je tko po nacionalnosti i znam da je bilo srba, musliman i hrvat iz bih, niko nije reko da je bosnaac, nego srbin,hrvat ili mulsiman...prema tome ne seri, kad lazes lazi okruglo da se moze valjati i ne uci babu kako se djeca prave, on je tebe vec napravio!!! u ratu si bio musliman i cuvene muslimanske brigade se stidis???znas gdje je bila 7.muslimanska viteska brigada???sam krepani aljo je raport primo od zloglasne 7 muslimanske u zenici i mundzosa!!! ne se sraniti svoga, neka moga i u gori vuka!!!
ako laze koza ne laze rog 04.11.2017. 11:58
ofircino jugoslovenska evo ti dokaz da je na zadnjem popisu prijeratnpom tj 1991 hrvti s eizjasnjavali kao hrvati a srbi kao srbi a muslimani kao muslimani ; https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi1nfKB4aTXAhXB0hoKHRNnAAUQFggpMAA&url=https%3A%2F%2Fbs.wikipedia.org%2Fwiki%2FPopis_stanovni%25C5%25A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.&usg=AOvVaw02QALYSbUStfL3R8Arg_15
Adi za ovog stu mu mama moj Kurac gladi.. 04.11.2017. 12:30
Je moj debilu,kapetanPrve Klase-Pula kasarna- “KarlRojc”,bio u službi do 1990.godine i u to vrijem su postojali samo B O S A N S K I I S A M O B O S A N S K I Hrvati i Srbi ,a danas ne želite to da budete, jer vam politika to ne dozvoljava.Dok god ste samo “Hrvati ili Srbi”,to znaci da je dio teritorije gdje živite polažu pravo susjedne države na to...glupani ste tvrdim i dalje,ne mislite dobro niti sebi niti svojoj djeci....a Bosna i Hercegovina je sve preživjela pa će i vas takve GLUPE DEBILE.Ah da još da kažem,nisam pripadnik niti od jedne “tri vrste”nacija,a u ratu sam se borio,istina i opet bih, za slobodu i vrijednosti koje ne gledaju ko je ko i sta je sta,a vi dobro znate koja je to “PRAVA STRANA BILA”..Smrt fašizmu
guest1509751512 04.11.2017. 00:25
to ocekuje mujo
predsednik Mile 04.11.2017. 00:37
do kraja godine Covke pravi broj 3, U Krajini Babo polako ali sigurno posao privodi kraju, ja cekam kao zapeta puska, u Tuzli veliko previranje.Nema ovaj cirkus da doceka kraj 2018.To ce biti godina masovnih raspisivanja i razlaza.Mislio sam da bi BiH mogla da potraje do 2020...sad vise nisam siguran u to.
u 04.11.2017. 06:10
presednice ne seri
Sratko Usranko 04.11.2017. 11:42
Bosna nikada jača dok u isto vrijeme Srbi ugošćuju Turskog predsjednika kao Sultana a sve radi pomoći.Hrvatska predsjednica ide u Rusiju i moli prirodnog istorijski neprijatelja za pomoć a sve radi pomoći-sve su uništili lopovi.Entitet rs grca u dugovima,njihove obveznice koje vlada prodaje niko se ne pita u čijim rukama one završavaju ,a zna se ko posjeduje obveznice-posjeduje i kapital sto je u rukama vlade?Sandzak je već započeo priču o autonomiji i to zvanično ,Vojvodina samo čeka povoljan trenutak,Kosovo zauvijek izgubljeno i moraju ga priznati.Hrvatska je bankrot,bez pomoći EU ne mogu preživjeti niti jednu investiciju završiti,a otuda i “iznenadni poziv Kolinde za Izetbegovicu da bi dao pristanak za gradnju Pelješkoga mosta jer bez te dozvole -nema gradnje!Ima toga još ali pametnom je i ovo dosta ili će netko reci da su i ovo laži i neistine.Bosna i Hercegovina nije bila diplomatski nikada jača htjeli mi to priznati ili ne,naravno sve zahvaljujući USA ,prijateljima BIH....
guest1509780252 04.11.2017. 08:24
Mujo radi malo u interesu Republike Srpske jer tu živiš i primaš platu. Mani se hodja i djamija
Prikaži još