23.10.2017. / 18:29h Politika - Reakcije na optužbe

Skopljaković i Cvitanović: Odakle se finansira Čović i zašto optužuje opoziciju po Dodikovom receptu

Skopljaković i Cvitanović: Odakle se finansira Čović i zašto optužuje opoziciju po Dodikovom receptu
Izreka kaže s kim si, takav si ili bar vremenom postaneš, što je primjerenije za predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića nakon godina druženja i partnerstva s prvim čovjekom SNSD-a Miloradom Dodikom. Tako je preslikao i Dodikov način obračuna s opozicijom, pa je i dašak otpora političkom jednoumlju u hrvatskom korpusu okarakterizirao kao strano plaćeništvo.

Komentirajući da prijedlog SDA za izmjenu Izbornog zakona uopće ne postoji, predsjednik HDZ-a je ustvrdio da se cijela strategija svodi na smanjenje uticaja hrvatskog naroda u Federaciji. Kaže i da je nekim snagama najvažnije zadržati status quo, te pokušati podijeliti HNS. A onda je ocijenio da dio međunarodnih zvaničnika to podržava i posmatra kao demokratizaciju političke scene.

„Intenzivno se razgovara s pojedinim strankama, potiče ih se, dobivaju novac, uključuju ih u neke projekte, ulaze u neke naše slabe točke, poput braniteljske populacije i problema njihova progona. No, te smo stvari zaustavili“, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH za Večernji list.     

Kada Čović govori da se nekome plaća da podjeli HNS, onda isključivo misli na HDZ 1990. Nakon godina podaništva ova stranka se drznula dovesti u pitanje rad Čovićeve nevladine organizacije, te jednoumlje HDZ-a koje u njoj vlada.

„Nitko, nikada, niti jednu marku u tom obliku HDZ-u 1990 niti je dao, niti je donirao. Postavljam kontra pitanje. Iz čega se finansira Dragan Čović? Gdje su novci iz javnih preduzeća? Gdje su toliki nestali novci iz proračuna na svim razinama? Možda ne bi bilo ni loše da imamo nekakav poticaj, jer u BiH, kada pravosuđe ne radi svoj posao, kada vlast koristi javna preduzeća kao vlastite bankomate, u potpunosti smo u podređenom položaju. Mislim da to izjavljuje iz straha, jer je evidentno da ta vlast nije ništa uradila i da će narod to prepoznati i sankcionirati i bez para“, kaže za TV1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Osvrnuo se lider devedesetke i na očito istu matricu Čovića i Dodika po pitanju predstavljanja opozicije kao stranih plaćenika.

„Jer to je jedini način opstanka na vlasti. Da neko razbija HNS?! Pa prije deset dana smo donijeli odluku da ostajemo u HNS-u. Usprkos svemu što nam rade!“, dodaje Cvitanović.

Mrvu pluralizma i demokratije u hrvatskom političkom tijelu donijela je i Hrvatska stranka BiH. Iako nisu dio, otvoreno kritiziraju rad i HNS-a i HDZ-a.

„Mislim da su to uobičajene priče i retorika koju vladajući puštaju u javnost. Mi nemamo zaista nikakvog stranog niti domaćeg finansijera. Niti tražimo od stranih investitora da nam u tom smislu kako oni to iznose. Ne možemo ne primjetiti da oni to rade sinkronizirano. Milorad Dodik to pokušava učiniti opoziciji u RS, a evo i u dijelu Federacije drugi to pokušavaju napraviti nama“, kaže za Dnevnik TV1 Božo Skopljaković, predsjednik HS BiH.

Odlučio je Čović konačno i progovoriti o navodima da i on i njegov partner sve više zastupaju ruske interese na Balkanu. Matrica opet poznata – Dodikova.

 „Obavještajne i paraobavještajne strukture su krive za plasiranje informacija kako su bh. Hrvati na strani Rusa, da ja zagovaram interese Moskve“, dodaje Čović.

„Vrijedi se pitati kakvi su to ciljevi HDZ ako način na koji oni misle da se mogu ili trebaju ostvariti je kroz bilo kakvu alijansu sa Rusijom ili sa njihovim domaćim saveznicima u BiH? Stranka koja je stvarno opredjeljena za EU i NATO ne bi nikad pristala na takav pakt“, rekao je za portal Vijesti.ba Jasmin Mujanović, politički analitičar magazina Foreing Affairs.

A Čović ne samo da je u dugogodišnjem paktu s Miloradom Dodikom, već otvoreno opravdava jednostrane poteze dijela BiH - RS po pitanju članstva države u NATO-u.

„Vezano za NATO kao cjelovito rješenje, srpske stranke bez izuzetka traže rješenje koje će biti do kraja izbalansirano sa Republikom Srbijom. S te strane to treba uvažavati“, kaže Čović.

Postavlja se ipak pitanje radi li se o preuranjenoj izbornoj kampanji, ili je Čović zaista skrenuo put zaštite ruskih interesa na Balkanu. Za Dodika je to već odavno poznato, jer pozivanje na vojnu neutralnost RS i praćenje stava Srbije, koja je i sada puno bliža NATO-u nego što će BiH biti i u narednih desetak godina, nije ništa drugo do zaštita interesa Moskve u BiH, pa i u regiji.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Slobo je ovo pokusao sa Murinom, "postenim" Albancem! 23.10.2017. 19:14
Uzalud vam trud sviraci! Hrvatski narod mozda voli, mozda ne HDZ, ali sigurno NE JEBE ove izdajnike koje gura sarajevska carsija.
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU ST 23.10.2017. 22:51
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU STOLCU - hehehehe
guest1508779626 23.10.2017. 19:27
Glupi Balijanderi igraju na kartu podjele unutar Srpskog i Hrvatskog korpusa. E, stvarno ste glupi. Čime se oni služe , ha ha ha. I onda im krivo kada im se kaže da su glupi.
Hehe 23.10.2017. 20:42
Gdje vam je čokolinda ,nesmiju se srpske čokolade dijeliti dijeci po školama, retorika joj peipada u srednji vijek pa i ona sama i na kraju ko vas jebe četnike i ustaše niste vrijedni pažnje samo lajte ,mi se borili za bih i imamo je a vi o nekom fildžanu možete samo sanjati, a usudite li se nešto više dobijate po pički i kraj priče
Grom 24.10.2017. 07:48
E ti mamicu, kad je tokmaka izbacila.
Pokusaj brice (MZ) da od guzice napravi lice!!! 23.10.2017. 19:11
Narod je davno shvatio ove igrice MZ i mosnjaka. Komsici, Mektici i ostala govna, mogu samo da prde po muslimanskim medijima do izbora. Poslije ce ih i oni odjebati.
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU ST 23.10.2017. 22:52
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU STOLCU - hehehehe
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU ST 23.10.2017. 22:54
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU STOLCU - hehehehe
nacija mladja od golfa3 :D 23.10.2017. 19:05
bez obzira na sve musimanske pokusaje u podejli hrvata , HDZ je stranka bez koje nece biti vlasti na federalnom niti drzavnom nivou, to ej jasno kao dan...vjerujet tako ce biti i narednih 100 godina u bih ili dokle god tzv drzava bih bude postojala mada sumljam da ce jos dugo!!
TripleB 23.10.2017. 19:31
Ne djele vas bošnjaci, naprotiv... podjelile su vas (po svijetu) putovnica i domovnica.
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU ST 23.10.2017. 22:53
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU STOLCU - hehehehe
Za nacija 24.10.2017. 02:50
Imamo vise golfova 2 nego hrvata BiH. Vi ni danas nemate svoju naciju. Vi ste BiH rimokatolici koje je ovdje dovela Austro-Ugarska monarhija na nacin da je pokupila prosjake iz scoga carstva i naselila ih u Hercegovinu u napustena Muslimanska imanja. Istorijski gledano do danas i dalje ste ljudi bez identiteta, jadnici.
guest1508780464 23.10.2017. 19:41
Živjela HR/HB. Živeo Dragan Čović.
guest1508781351 23.10.2017. 19:55
Smrt fasizmu i lopovima sloboda narodu
Za ovog gore brabonjaša 23.10.2017. 20:39
Yebo ti dragan čirilica svu uži i širu vameliju!
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU ST 23.10.2017. 22:53
prdo smrdljivi USRA ti SE " JUNACINA" GENERAL MLADIC SRATKO OD STRAHA -VALJDA JADNIK IMO SLABU STOLCU - hehehehe
Zivi u Hagu.....prnem ti u svlaje ujko 24.10.2017. 12:08
prd ili u rov probajte ponovo,nabijem te na obrezanog
icete vi svi u vasi lipu polako..skutori..ili na kolce 24.10.2017. 12:09
skutorska gamad
Prikaži još