06.10.2017. / 23:52h Intervjui - Milanko Mihajlica za Vijesti.ba

Dodik sa dijelom međunarodnih predstavnika dogovara političku taktiku

Dodik sa dijelom međunarodnih predstavnika dogovara političku taktiku
Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) RS u Narodnoj skupštini Milanko Mihajlica smatra da je predsjednik RS Milorad Dodik jedan od najvještijih demagoga i manipulatora na političkoj sceni u regionu. On je prešao put od otvorenog kolabracioniste iz 1997. godine do čovjeka koji 2017. zagovara teze i ideje koje postoje u RS i žive kog velikog broja njenih građana, navodi Mihajlica u razgovoru za Vijesti.ba.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) RS u Narodnoj skupštini Milanko Mihajlica smatra da je predsjednik RS Milorad Dodik jedan od najvještijih demagoga i manipulatora na političkoj sceni u regionu. On je prešao put od otvorenog kolabracioniste iz 1997. godine do čovjeka koji 2017. zagovara teze i ideje koje postoje u RS i žive kog velikog broja njenih građana, navodi Mihajlica u razgovoru za Vijesti.ba.

Međutim, odgovorni političari, a posebno državnici, moraju voditi računa o realizaciji tih ciljeva, njihovih posljedica, te problemima sa kojima se narod, RS, BiH i region mogu suočiti, ističe on.

VIJESTI.BA: Kako gledate na činjenicu da narodni poslanici na sjednici Skupštine, zakazane za 17. oktobar, neće razmatrati suspenziju odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH? Ukoliko ne bude suspendovan, referendum bi trebalo da bude održan 19. novembra. Umjesto ovog pitanja, na dnevnom redu je Prijedlog Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

MIHAJLICA: Sve upućuje na to da se vlast u RS zapetljala kao pile u kučine i ne zna kako da izađe na kraj sa svim. Prvo, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti ne predlaže predsjednik RS, čak ni svi vladajući poslanički klubovi. Umjesto toga, predlažu je SNSD, SP i klub koji je okupio tzv papke. DNS nije predlagač te rezolucije. Očigledno je da u vladajućoj koaliciji postoje ozbiljne pukotine.

Suspenzija odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH nije na dnevnom redu naredne sjednice NSRS. 

Kao važnu stvar naglasio bih i pismo bivšeg revizora Duška Šnjegote, koje se pojavilo u medijima i o kome je bilo riječi na Kolegijumu NSRS. Smatram da je to pismo vrlo ozbiljno, upozoravajuće i zabrinjavajuće. Vlast zapravo nije ni svjesna šta je uradila i sada na sceni imamo ozbiljan vakum. 

Takođe, vlast nije odgovorila na pitanje opozicije ko je odgovoran za slanje uniformisane policije u NSRS i njihovo miješanje u rad ove institucije. Niz je otvorenih pitanja, na koja nema odgovora. Vladajuća koalicija u suštini dalje produbljuje krizu. 

VIJESTI.BA: Predsjednik NSRS tvrdi da nije izdao naredbu za ulazak policije u NSRS na spornoj sjednici. Međutim, u javnosti se pojavio snimak koji dokazuje suprotno.

MIHAJLICA: Nezabilježeno je da uniformisana policija reaguje u parlamentu. To nije njen posao. Opozicija smatra da se izvršna vlast preko ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS direktno umiješala u rad zakonodavne vlasti, što je nedopustivo. Na taj način oni dovode u pitanje ustavne nadležnosti zakonodavne vlasti i ustavni poredak RS. 

Očito je da se sada vodi jedna vrsta varakanja između MUP-a RS i predsjednika NSRS o tome ko je izdao takvu vrstu naređenja. Nije mogao da je izda niko, ali evidentno je da visoki funkcioner MUP-a na snimku koji je javnost imala priliku da vidi jasno izjavio da je nalog dobio od predsjednika NSRS. 

Opozicija će, u svakom slučaju, insistirati na odgovornosti. To je jedan od naših zahtjeva da bi parlament RS mogao normalno funkcionisati. 

VIJESTI.BA: Predstavnici opozicije podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika RS" Dragana Veselinovića zbog neobjavljivanja odluka NSRS koje se odnose na održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i na sastav Komisije za sprovođenje referenduma. Šta očekujete u tom pogledu? Hoće li tužilac izdati nalog za provođenje istrage?

MIHAJLICA: Da živimo u pravnoj državi uopšte se ne bi moglo dogoditi da bilo koja odluka NSRS, pa i ova o referendumu, ne bude objavljena. Pošto ne živimo u pravnoj državi, ne bi me iznenadilo da pod političkim pritiskom, Okružno tužilaštvo odbaci prijavu i ne pokrene istragu. 

No, stvar je potpuno jasna - odgovornost postoji. Ukoliko postoji zrno pravne države, proces ne samo da će biti otvoren, nego će Veselinović i Upravno odbor u kojem sjedi generalni sekretar NSRS morati odgovarati. 

VIJESTI.BA: Veselinović je novinarima rekao da će o tome zašto pomenute odluke NSRS nisu objavljene u "Službenom glasniku" razgovarati pred sudskim organima. Javnost je, dakle, ostala uskraćena za objašnjenje, a čini se da direktor "Službenog glasnika"  samouvjereno nastupa.    

MIHAJLICA: Iza takve vrste samouvjerenosti može da stoji samo onaj ko mu je naredio da ne objavljuje odluke NSRS.

VIJESTI.BA: Ko mu je to naredio?

MIHAJLICA: Nema ko da naredi, osim onoga ko, u suštini, naređuje sve u RS. Sve dolazi iz Palate predsjednika Republike i zgrade Vlade RS. Dakle, nema dileme da ovakva vrsta samouvjerenosti dolazi iz saznanja da pravosuđe neće uraditi svoj dio posla, iako je stvar kristalno jasna. 

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, zašto se predsjednik RS odlučio za suspenziju referenduma? Visoki predstavnika Valentin Incko kaže da je opozicija možda odradila svoje, ali i da su možda Beograd i Moskva odradili svoje, u smislu poruke da je potrebno poštovati odluke Ustavnog suda BiH i da se tako stiče ugled RS.

MIHAJLICA: Svima je jasno da su Dodik i Incko veliki prijatelji. Uvjeren sam da Dodik sa dijelom međunarodnih predstavnika dogovara političku taktiku i prećutno daje izjave ili povlači poteze, za koje je unaprijed dogovoreno da neće biti realizovani za unutrašnju potrebu. 

S druge strane, najava suspenzije referenduma predstavlja, s jedne strane, politički kukavičluk, a sa druge strane, avanturizam. Međunarodne okolnosti se nisu promijenile nabolje za RS da bi se sada otvarala određena pitanja, posebno pitanja čije je nadležnosti upravo SNSD prenio sa nivoa RS na nivo BiH. 

Mislim da RS ima osnova da određena pitanja postavi, ali ne kao dnevnopolitička, nego kao pitanja odnosa unutar BiH, jer je očito da postoje ozbiljni problemi u ovoj zemlji. No, način na koji se sada ta pitanja otvaraju stvara više problema, nego što doprinosi rješenju.

VIJESTI.BA: U tom kontekstu, kako tumačite izjavu predsjednika Dodika o procesu mirnog pregovaranja o razlazu u BiH? 

MIHAJLICA: Dodik je jedan od najvještijih demagoga i manipulatora na političkoj sceni u regionu. On je prešao put od otvorenog kolabracioniste iz 1997. godine do čovjeka koji 2017. zagovara teze i ideje koje postoje u RS i žive kog velikog broja njenih građana. Međutim, odgovorni političari, a posebno državnici, moraju voditi računa o realizaciji tih ciljeva, njihovih posljedica, te problemima sa kojima se narod, RS, BiH i region mogu suočiti.

Dakle, u normalnijim uslovima sva pitanja koja se tiču odnosa među narodima unutar BiH mogu biti predmet razgovora. No, mislim da sve ovo što danas imamo na sceni ne doprinosi građenju povjerenja, niti smirivanju tenzija. Naprotiv. 

Godinu dana je do izbora, a već na relaciji Dodik - Izetbegović možemo čuti izjave koje su, uslovno rečeno, predizbornog karaktera. No, sigurno je da se radi o idejama koje žive u političkim krugovima. Nema dileme da kod Srba, Hrvata i Bošnjaka postoje različita viđenja budućnosti ove zemlje.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1507351534 07.10.2017. 06:45
Alo bolan Do 1972 ste bili nista.Samo Zastatak turski okupacijoni trupa koje turska ostavila.Turcisu tada Reklu kralju nama ne trebaju bilisunam sluge etovam ih sada vasisu.E vidis sad vise neznate ni sta hocete ni koste ni staste ali jakat mozete.Nece vise to keke meke moci vise svjet vidi koiste vi pogani narod.Usvijetu spmeni muslimana i Islam boljemu osuj mater ljudima se povraca na vas.
Nepismeni 07.10.2017. 07:30
Islamski Svijet drzi svo bogastvo naftu biti Musliman je biti pocascen od Boga Dragog biti terorista I Musliman su dva razlicita pojma. Neko pravi teroriste da bi ispunio bogate ciljeve.
guest1507354699 07.10.2017. 07:38
@cedo;vlahadija laje a karavani prolaze;):)
guest1507362888 07.10.2017. 09:54
Islamski svijet drzi naftu a hriscanski vodu.Zedan ne moze vozit auto.A naftu vam svakako otimamo.Amerika dan noc je odvozila naftu iz Iraka .i cijela zapadna Evropa.Zato su i mogli uvesti Rusima sankcije i jos izvoze naftu.Iracku...Ameriko molimo te nastavi otimati Muslimanima naftu.Razvali i S Arabiju i imaces nafte dovijeka.A princeve posalji u goli otok na guzenje crcima
guest1507384045 07.10.2017. 15:47
Da li Bosanac ostaje Bosanac i nakon sto promjeni religiju? Imas filozofiju 16 vijeka a zivis u 21 vijeku i tipkas preko kompjutera infantilne komentare.
bosanac 07.10.2017. 15:59
sav si od zla čedo ,,, pazi se šta pričaš muslimana ima 2 milijarde , pederčino jedna ,idi operi se
Salko 07.10.2017. 08:58
Koji vam je ovo krmak nikad cuo za njega
guest1507362697 07.10.2017. 09:51
Pa njegovi prasici su vam jebali nanu oko Srebrenice .eto koji krmak.Sad znas.i opet ce ako bude srece
guest1507363329 07.10.2017. 10:02
Muslimani su takodje zasluzni za raspad Jugoslqvije.Bez potpisa Alija Izetbegovica koji je omogucio raspad mozda se je mogao izbeci rat jer je sve to krenulo vrtoglavo u haos.Nije se dalo vremena da se desi miran razlaz..I sta je sad tu je.Muslimani nece da priznaju krivicu.I ne moraju.A znaju itekaki da su i oni krivi.U daljoj buducnosti Muslimani ce samo gubiti vlast i na kraju ce se upitat cemu sve to i zasto su ginuli.Ima mnogo onih koji se trude da okupiraju BiH,osim Amerike.Ima i Austrija pretenzije na BiH pa se zato Inzko uzjogunio
guest1507363580 07.10.2017. 10:06
@;kme,kme,kmeee;):)
smijesan si 07.10.2017. 10:10
Joj teorije i Govana.. Ne pisi vise komentare molim te..
Kondor 07.10.2017. 10:22
Ma treba to sve dati nekom sa strane posto se mi be možemo dogovoriti nego oružjem.
y 07.10.2017. 11:05
Vi ste UBICE SVJETSKOG KALIBRA
Alija je kriv i za globalno zagrijavanje 07.10.2017. 15:51
Komentar mladog kompleksasa kojeg su kao malog istraumatizirali pricama o crnom Aliji koji izlazi po noci i jede malu djecu.
balija izmetbegovic 07.10.2017. 09:48
ha ha ha , dodik je popularnija licnost od trampa,ni trampa ne spominju ovoliko i u novinama i na televiziji,posebno ga muslimani vole,obozavaju ga,svaki dan ga spominju,vazniji im je od muhameda
guest1507363526 07.10.2017. 10:05
@;av,av,av;):)
guest1507360149 07.10.2017. 09:09
ovaj cetnik ne smeta muslimanima ili ustase iz hsp,sa nima ste u koaliciji.naiivni muslimanski narod sve vise tone u svojim budalastinama.zapitajte se zasto musliane niko ne uzima za ozbiljno.
Prikaži još