19.09.2017. / 23:41h Regija - Aleksandar Vučić

Situacija je opasna, ne želim da budemo na Trampovom spisku za pakao

Situacija je opasna, ne želim da budemo na Trampovom spisku za pakao
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svijet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sjedištu UN-a moglo čuti i "mnogo teških riječi" u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svijet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sjedištu UN-a moglo čuti i "mnogo teških riječi" u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara".

Aleksandar Vučić je sa novinarima u sjedištu UN razgovarao poslije obraćanja američkog predsjednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbjednosnim izazovom po svjetsku zajednicu, a posebno na Sjevernu Koreju, a koje je, po procjeni srpskog predsjednika, naišlo na veoma podijeljen prijem i reagovanja.

Na pitanje Tanjuga kako ocijenjuje aktuelnu situaciju u svijetu, na tragu ocjena da će ta pitanja biti dominantna i u debati nasednici  Generalne skupštine, Vučić je primjetio da mu se čini da postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svjetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

"Mislim da je svijet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških riječi danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Sjeverne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja", rekao je predsjednik Srbije u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je istakao da je situacija u svijetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i "van svakog radara", te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše djece.

Naše je, istakao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja koje je danas "u pakao slao američki predsjednik", da vodimo pametnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsjednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mjestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana.

Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsjednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sjedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svjetske organizacije sjede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku.

"Predsjednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku riječ predsjednika Trampa analizirati. Vidjela se duboka, duboka podijeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN", rekao je Vučić, koji je ranije danas u Njujorku imao niz bilateralnih sastanaka.

"Sve drugo što bih komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu", istakao je.

Vučić je kazao da je čuo danas nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko za njega iznenađujućih i teških.

"Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedjeljama ćemo raditi na Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za Srbiju.

"Idealna prilika za bilateralne razgovore"

Predsjednik Vučić imao je danas niz bilateralnih razgovora u sjedištu UN, tokom kojih je sa sagovornicima razmatrao situaciju u svijetu i regionu, ali i pozvao na pospješivanje ekonomske saradnje.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je učešće na sjednici Generalne skupštine UN idealna prilika za bilateralne razgovore i da svjetska organizacija postaje ponovo važna, jer više ne postoji unipolaran svijet.

Jedan od najvažnijih bilateralnih susreta bio je, svakako, razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Vučić je s tim u vezi istakao da je u prvih sedam mjeseci trgovinska razmjena Srbije i Rusije dostigla nivo od 1.470 milijardi eura, kao i da je zabilježen najveći izvoz iz Srbije do sada u visini od 567 miliona eura, kao i da je taj rast ostvaren zahvaljujući uvećanom izvozu u visini od 25,08 odsto.

Rekao je da Srbija izvozi trešnje, jabuke, breskve, ali ne samo sirovo voće i povrće, već tu ima i fabričkih proizvoda i prerađevina.

Sastanak sa Lavrovom, kako je dodao, bio je najduži i ticao se bilateralnih i svjetskih pitanja.

"Uspjeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u sjenci onoga što je govorio na sjednici Generalne skupštine UN američki predsjednik Donald Tramp. Razgovarali smo o političkim temama. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO-a, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost", poručio je Vučić.

Na marginama otvaranja 72. Generalne skupštine, Vučić je imao bilateralne razgovore sa norveškom premijerkom Ernom Suldberg, koju je pozvao da dođe u Beograd, i kako kaže, očekuje da će uskoro uslijediti ta posjeta.

Takođe se sastao i sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, te najavio da će uskoro posjetiti Rumuniju.

Isto tako, sastao se i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom, kojem je zahvalio na investicijama iz te zemlje i zamolio da u Srbiju i dalje dolaze švedske kompanije.

"Pohvalio sam se da smo otvorili 'Ikeu', koja uspješno radi u Srbiji, kao i da želimo još više investicija", rekao je Vučić.

Pored toga sastao se i sa ministrom sploljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i imao i susrete i razgovore sa premijerom Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejem Plenkovićem, a pozdravio je i makedonskog premijera Zorana Zaeva, te se u dužem razgovoru zadržao sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i zatim i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

"Razgovarali smo o našim stvarima u regionu. Zadržao sam se dugo sa Plenkovićem sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, kako da ih popravimo, kako da raste i ekonomska saradnja", rekao je Vučić.

Sa predsjednikom Crne Gore on je, kaže, razmotrio zajedničke infrastrukturne projekte, prije svega povezivanje auto-putem, odnosno auto-put Čačak–Požega, u dužini od 31 kilometar i Požega–Boljare dug 107 kilometara.

"Razgovarali smo kako teku radovi", dodao je Vučić.

Istakao je da je sa svojim sagovornicima iz regiona razmijenio mišljenje o stanju u Bosni i Hercegovini, dodajući da je veoma bitno da se o tome razgovara ozbiljno i odgovorno.

Takođe se u sjedištu UN sastao i sa predsjedavajućim 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i drugim predstavnicima svjetske organizacije.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Suljo 20.09.2017. 00:25
Srbiju je trebalo vec zapaliti.Tu teroristicku bagru azijskog temperamenta nesrpski narodi bi najvise voljeli da ne postoji.Proizvodnja nereda na zemlji to je srbo pravoslavna kultura.
svi problemi u regiji nastaju iz bih. zato ce nestat. 20.09.2017. 01:06
guest1505864143 20.09.2017. 01:35
Suhljo stoko,napuši nam se kurca,govno ustaško.
@Suljo 20.09.2017. 05:37
Znamo mi vrlo dobro šta bi azijska kozojebna paščad voljela.
Bosaurin 20.09.2017. 08:17
Ono što je SFRJ vjesto izbegla Srbija je nasela. Može Vucic pakovat pricu dvosmislenim recima ali i njega i Srbiju su već spakovali u sitnis za kusur. Pa kad Rusija bude i imala interes ode Srbija u hiljadu delova a Srba ce ostati onoliko koliko može stati pod jednu šljivu kako rekose srpski proroci Tarabici. Srbija ako zeli da egzistira mora graditi dobrosusjedske odnose. Nije Srbija velika isto kao ni susedi ali u zajednici sa fer i korektnim odnosima ima šanse za opstanak.Srbski Nebeski narod mora spustiti glavu dole da se uveri da zivi na zemlji a ne u nebesima.
NE - Islamskoj državi , NE - 1. Mart 20.09.2017. 08:20
Suljo , takav stav je imao i Hitler 30-tih godina .
Hercegovac 20.09.2017. 11:36
Prije nego sto bilo sta napises o Srbima, sjeti se da su i tvoji preci bili Srbi. Nosili su slovenska ili hriscanska imena i bili su hriscani. Naravno, pisali su cirilicom.
guest1505904843 20.09.2017. 12:54
Suljo izdrkam ti cerki u usta, balinke mogu samo da puse ali nema karanja
@ Hercegovac 20.09.2017. 14:25
na ovim prostorima svi su bili PAGANI a ne Srbici kako vas vase velike vođe hoce da uvjere, uzmi malo koju stranu knjigu u ruke a ne samo neke BAJKE !!!!
guest1505871328 20.09.2017. 03:35
Pismo ćirilica je bugarsko, „govedarski“ jezik je ustvari Vukov bosanski, kojeg su importirali u Beogradski pašaluk u 19. vijeku, krv sa 49% im je turska, ona kokoš na zastavi im je vizantijska, ono 4S sa zastave im je ustvari 4 Beta i takođe je vizantijsko, vjera im je turska, sa vrhovnim poglavarom Turčinom Bartolomejom I., središte vjere im je Istanbul/Turska, Vojvodina je mađarska, Sandžak je bošnjački, Kosovo je šiptarsko, Preševska dolina je šiptarska, Timočka Krajina je Vlaška, Gazimestan nosi turski naziv, Beograd im je mađarski, nazivi djelova beograda su im turska, omiljeno jelo im je burek (tursko jelo), narodna nošnja im je turska, historija im je izmišljena od strane kaluđera Bogoljuba Petranovića u jednom vlažnom sarajevskom podrumu u 19. vijeku, mitovi su im smiješni, ime naroda im je univerzalno i označava sluge (serbi/servi), servirati znači nekoga uslužiti/poslužiti. "Srbi" su jednostavno vic narod!
Tvrdo kralj Srba i ostalih... 20.09.2017. 08:19
O tome da li je neko vic narod ne treba pitati tebe ŠABANA, već treba pitati najumnije iz tvog, odnosno našeg naroda a to su MEŠA SELIMOVIĆ, IVO ANDRIĆ I EMIR KUSTURICA. Ne postoji niko kompetentniji da priča o istoriji naroda BIH. Čudno je da ovi najumniji dobro znaju odakle potiču, dok ostali blentani nisu njima dorasli. A oni dobro znaju da si vaša imena sva, ali bukbalno sva ARAPSKOG porekla, jezik ukraden, jer ako ste autohtoni narod, sasvim je logično da ne možete da pričate SLOVENSKIM jezikom. I taj ukradeni jezik koji je u izvoru pisan ĆIRILICOM ste promenuli u latinicu. Odlukujete se neverovatnom hrabrošću i doslednošću tako da kako vetar duva tako menjate veru, tako da ste sad uzeli veru svojih okupatora, a ne veru svojih predaka. Nošnja koji nosite naravno opet nije vaša, već azijatska. O vašoj istoriji se ništa ne zna, a samo spominjete istoriju SRBA i za nju su veliki eksperti. Spominjete tuđu krv, iz ljubomore i zavisti jer shvatate da je ta krv stvorila Nikolu Teslu, Nov
guest1505904739 20.09.2017. 12:52
Vidi ga, ama vidi misa lojavog, pasce balijsko opet laje, poturcenu ti mamu pokaram, fukaro primitivna, nastali ste od srpskog otpada, pizdo mala i bijedna, pedercicu smrdljivi, izmisljena nacija i ti i babo tvoj i balinka mama i balinka nena i svi vi jebem vas u usta. Pozdrav za Republiku Srpsku i srpsku Romaniju.
Za Tvrdo kralj Srba i ostalih 20.09.2017. 14:14
A jbg kad si kao referenciju uzeo Kusturicu sve si rekao
Brcko BiH 20.09.2017. 22:48
Samo dva citata ciji sadrzaj nikad nece stici do tvojeg svetisavkim fasizmom poharanog mozga. Radi se o dva najveca SERVska historicara: Dinic:”Treba se reci da u Bosni prije dolaska Turaka nije bilo pravoslavnog zivlja. To je za nas resena stvar.” Cirkovic ( napriznatiji historicar u Srbiji):”Prije dolaska Turske u Bosni nije bilo pravoslavaca. Najvjerovatnije je manastir u Hercegovini jedini manastir koji je tu bio i prije Turske.”
https://www.youtube.com/user/MrDimitrijetucovic 20.09.2017. 22:51
Da nije bilo TURAKA, koji su vam 526 godina bili CRNOGORSKI DJEVEROVI i jebavali tvoje babe za kasiku halve[KASIK HELVASI] I ZARAD UTAJE POREZA, danas ne bi bilo tebe... A da SVABE U BERLINU 1878. nisu izmislile NEPOSTOJECU "sprsku naciju"[A DA RUSI nebi napravili VELIKU BUGARSKU], danas bi u tzv. "srbiji" zivjeli samo BUGARI, TURCI, ROMI I VLASI !!! Bosnjak TVRTKO je bio kralj a LAZAR obicni KNEZ a ne "car", jer "srbija" tada nije ni postojala! Bosne i Bosnjaka je bilo prije vas TURKO-CETNIKA i bice ih i posle vas! Ti vjere nikad nisi ni imao a jedini koji su prodavali zene za kasiku halve[kasik helvasi] i zarad utaje poreze ste vi VLASI, tzv. "srbi". Do juce ste se kotili u SNOHACESTVU - NECISTOJ KRVI i niste znali ni sta je to otac - jer su i svekar i mladozenja jebavali snahu... Satanisticka genocidna paganska sekta TKZ. "spc" je osnovana tek 1920.g.
Interesantnije je da današnji "srbi" imaju u krvi najveći postotak turske DNK- 20.09.2017. 22:52
- altajsko-anatolski (turski) haplotip Hg2 sa ukupno 49% u krvi "srba". Oni se danas po genetici slobodno mogu nazvati svetosaviziranim/krsnoslavnim Turcima! (Jerbo oni nisu pravoslavci u vjerskom smislu, nego paganska sekta tkz."spc"). Srbijanski genetičari koji su potvrdili 49% turskih gena u takozvanoj “srpskoj” krvi su Dr. Sanja Glišić i dr. Dragan Alavantić sa beogradskog Instituta "Vinča" - p.fah 522, 11001 Beograd, Srbija, tel: +381 11 3408 101 ; +381 11 3408 102, Laboratorija za radiobiologiju i molekularnu genetiku tel: +381 11 3408 686, faks: +381 11 6447485
Adam Najstariji 24.09.2017. 20:23
Ne razumem zasto se Hg2 naziva altajsko-anatolski haplotip kada je u krvi Srba, a ilirski kada je u krvi Bosnjaka. Rezultati istrazivanja instituta "Vinca" objavljeni su u okviru ovog rada http://www.cell.com/ajhg/fulltext/S0002-9297(07)63221-2 gde izmedu ostalog pise "HG 2 is the most ancestral lineage that we find within Europe". Raspored haplogrupa u Evropi je na http://www.cell.com/cms/attachment/544636/3820361/gr3.jpg Hg2 ima najvise na ostrvu Gotland. U Turskoj ima najvise Hg9.
Dobrica Cosic, "otac nacije", iskreno o Srbiji i Srbima (ne odnosi se na bosanske pravoslavce;D)))): 20.09.2017. 03:14
„Ova Srbija je 'mrtvo more'. I bez svakog vidljivog plana i napora da se preporadja. Bice potrebno nekoliko decenija da se ovaj lenji, primitivni, iskvaren narod pretopi u radni, prosvecen i gradjanski odgovoran narod. Osecam se kao Srbin i pisac poraženim. Svet mojih romana ne postoji; nije ni postojao, ja sam ga izmislio u nadi da cu Srbima pobuditi osecanje dostojanstva i samopoštovanja. Nisam uspeo."
Tvrdo kralj Srba i ostalih... 20.09.2017. 08:26
Meša Selimović o muslimanima u Bosni: Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo“
NJEGOŠ 20.09.2017. 08:38
NJEGOŠ: Reče Hamza Mićunović-Vuku: "Ja sam bolji, čuj, Vlaše, od tebe, bolja mi je vjera nego tvoja! Hata jašem, britku sablju pašem, kapetan sam od careva grada, u njem vladam od trista godinah; đed mi ga je na sablju dobio đe su carstvo sablje dijelile, te mu tragu osta za gospodstvo." Raspali se Mićunović Vuče, pa se Hamzi poprimače blizu: "Kakvo Vlaše, krmska poturice! Đe izdajnik bolji od viteza? Kakvu sablju kažeš i Kosovo? Da l' na njemu zajedno ne bjesmo, pa ja rva i tada i sada? Ti izdao prijed i poslijed, obrljao obraz pred svijetom, pohulio vjeru prađedovsku, zarobio sebe u tuđina!"
mujo 20.09.2017. 09:51
Mesa Selimovic je bio Srbin.
Ibrhisim 20.09.2017. 09:58
Mislis bošnjačke pravoslavce
Brcko BiH - za ove cetnike... 20.09.2017. 22:36
Pas vam mater svetisavsku jebo izdajnicku. Pa do 1863. godine ste bili Bosnjaci pravslavnog vjerozakona smradu svetisavski. A onda vas je po uputstvu iz Beograda za saku krajcara mantijas Bogoljub Petranovic preobracivao u "Srbe". U “NACERTANIJU” nema ni pomena “Srba” u Bosni. Prije dolaska Turske u Bosni nije bilo pravoslavaca. “Najvjerovatnije je manastir u Hercegovini jedini manastir koji je tu bio i prije Turske”, rijeci su Cirkovica, najveceg srpskog historicara. Akademik SANUtorijuma Mihailo Dinic (1899-1979) je govorio: ”Treba se reci da u Bosni prije dolaska Turaka nije bilo pravoslavnog zivlja. To je za nas resena stvar.” Ovo je urednicki tekst o korjenima balkanskih naroda (na str. 56-58) objavljen u prvom broju Matice srpske (prvobitni naziv: Serbski letopisi) - za god. 1825.: “Bosnjaci zive izmedju Drine, Verbasa, Save , Dalmacije i Hema, cislom 450000; ispovedaju ili Islam, ili Rimokatolici, ili pravoslavni.” Mamu li ti jebem svetisaviziranu izdajnicku!
Brcko BiH 21.09.2017. 04:18
Njegos je bio bosnjacko izdajnicko kopile kao I svetisavizirani bosnjacki olos koji je 1992 godine za racun sumadinske meckarske bagre izdao svoju domovinu Bosnu I Hercegovinu. Mitomanski I lazljivi SERVski izvori kazu da se o Njegosevim roditeljima “nista ne zna”. A zna se! Otac mu je bio iz Lasvanske doline iz sela Katica a majka Franciska Bosnjakinja katolickog vjerozakona iz Turbeta. Lipso je kao pas u ranoj mladosti od sifilisa, a u rupi u kojoj je zatrpan od njega je ostala samo desna rukobludeca ruka.
A na onom 20.09.2017. 07:03
Snimku od jucer se vidi kako Dacic pokazuje slike Velike Srbije Trumpu. I pita Trumpa da li zna na srpskom reći Kavlovac-Kavlobag-Vivovitica.
Prikaži još