13.09.2017. / 22:54h Intervjui - Sonja Karadžić Jovičević za Vijesti.ba

Etiketiranje SzP kao "bakirovaca" dovodi u nezgodnu poziciju "Domovinu" koja je dala legitimitet sjednici NSRS

Etiketiranje SzP kao
Potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić - Jovičević u razgovoru za Vijesti.ba analizira današnja dešavanja u skupštini, blokadu rada, ali i postupke vladajuće koalicije u RS.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić - Jovičević u razgovoru za Vijesti.ba analizira današnja dešavanja u skupštini, blokadu rada, ali i postupke vladajuće koalicije u RS. 

Posljednjih godina u RS su najlakše etikete izdajnika i lopova. Sad je veliko pitanje šta je narodu draže kada izlazi na izbore - da li da podržava izdajnike ili da podržava lopove. Nažalost, više niko ne traži dokaze za to što se govori, iako postoje institucije koje mogu da pribave i obrade dokaze, te ih daju procjeni javnosti i relevantnih institucija. Ako čak i može da se govori o nekoj vrsti izdaje, koalicije ili bilo čega u Sarajevu, onda to treba raščistiti sa ljudima i sa institucijama koje su na tom krovnom nivou BiH. To se ne može govoriti poslanicima u NSRS, naglašava Karadžić - Jovičević. 

VIJESTI.BA: Buran dan je iza narodnih poslanika u RS - blokada rada NSRS, nastavak sjednice bez predstavnika opozicije, policija u skupštinskoj zgradi... Pojasnite nam, na početku, kakva je sudbina zahtijeva koje je opozicioni poslanici predali Kolegijumu NSRS?

KARADŽIĆ - JOVIČEVIĆ: Opozicija je na Kolegijumu NSRS predala tri zahtjeva. Na Kolegijumu je rečeno da su drugi i treći zahtjev, koji se odnose na obavezne i što hitnije odgovore Vlade RS na poslanička pitanja, odnosno na upućivanje upita Kolegijuma i NSRS prema sekretaru Ustavnog suda i Službenom glasniku oko neobjavljivanja odluka, u načelu prihvaćeni, te da je potrebno određeno vrijeme za njihovu realizaciju. Dakle, ova dva zahtjeva ne bi trebalo da budu sporna.

Međutim, prvi zahtjev kojim se traži da se revizorski izvještaj vrati na dnevni red 21. sjednice NSRS je odbijen. Zbog toga je nastala ova kriza, odnosno zbog toga nije došlo do nastavka sjednice u 12.00 časova, kako je to sinoć bilo ostavljeno kao mogućnost. Opozicija je uradila to što je uradila, fizički je blokirala rad skupštine, da bi nakon toga skupštinska većina nastavila rad u maloj sali NSRS. 

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, zašto je razmatranje revizorskog izvještaja o izvršenju budžeta RS problematično za vladajuću većinu? Kakvu poruku šalje većina koja odbija ovaj zahtjev opozicije? 

KARADŽIĆ - JOVIČEVIĆ: Glavnog revizora i njegovog zamjenika imanuje NSRS i oni bi trebalo da budu nezavisni, kao što bi trebalo da budu nezavisni i njihovi izvještaji. Revizorski izvještaj govori o tome da je potrošeno mnogo više novca nego što je prikazano u javnosti, narodnim poslanicima i drugim institucijama.  Razlika između 40 i 170 miliona KM jako je velika, sve i da nisu milioni u pitanju. 

Pretpostavljam da bi onda to trebalo da bude razlog nezadovoljstva, jer revizorski izvještaj govori o mnogo većim troškovima, mnogo većim gubicima, nego što to kaže Vlada, a posljedično podržava i skupštinska većina. 

Sve ovo bila bi prva epizoda priče da nakon toga nije uslijedila priča o iznuđenoj ostavci ili prijetnji smjenjivanju glavnog revizora i njegovog zamjenika, da bi se u konačnici došlo do ovoga što sada imamo, odnosno da se o tome uopšte ne može razgovarati u NSRS. Mi nemamo konsolidovani izvještaj o realizaciji budžeta, da bismo onda posljedično razgovarali i o revizorskom izvještaju o tom budžetu.   

U svemu su pomalo "polupani lončići", koji su na kraju morali da dovedu do neke vrste reakcije opozicije. Ona je takva kakva jeste. U datim okolnostima ona vjerovatno ne može biti bitno drugačija. No, atmosfera u RS bi morala da bude bitno drugačija da se ovakve stvari više ne bi događale.

VIJESTI.BA: Nakon prekida, sjednica skupštine nastavljena je u maloj sali, bez prisustva opozicije, čije prisustvo je spriječila policija i skupštinsko obezbjeđenje. Kako komentarišete činjenicu da Vam, kao potpredsjednici NSRS, nije dozvoljno da prisustvujete nastavku sjednice? Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je novinarima da Vam je poziv upućen usmeno, ali da ste ga odbili. 

KARADŽIĆ - JOVIČEVIĆ: Stevandić je imao potpuno pogrešnu informaciju, a nakon što je dobio pravu informaciju, a to se desilo nakon što je medijima dao izjavu koju ste pomenuli, došao je kod mene u Kabinet i uputio mi iskreno izvinjenje zbog greške koju je i on napravio. No, šta se zapravo dešavalo? Kao što je poznato, opozicija je odlučila da onemogući dalje rad skupštine, zbog neispunjenja prvog i najvažnijeg zahtjeva iz grupe zahtjeva koje je uputila Kolegijumu. Predsjednik NSRS je prema Poslovniku, ali ne sasvim poštujući decidno tekst ovog dokumenta, izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice skupštine i obavijestio poslanike koji, kako je rekao, žele da rade da će naknadno biti obaviješteni o nastavku sjednice.

Svi su napustili skupštinsku salu, osim poslanika koji pripadaju opoziciji. Jedno vrijeme je, da tako kažem, bilo relativno mirno u skupštini, svi su radili svoje poslove, kao što sam i ja radila svoj posao. Međutim, nisam bila u sali, niti sam fizički blokirala rad skupštine. Dakle, nisam u tome učestvovala, niti je meni mogla biti izrečena i prema Poslovniku i mimo ovog akta bilo kakva mjera zabrane rada ili mjera udaljenja. Ja zaista nisam zvanično na spisku onih kojima je ta mjera uopšte mogla biti izrečena, a kasnije i bila izrečena. 

Stoga sam imala pravo da budem zvanično pozvana i prisustvujem nastavku sjednice u maloj sali. Međutim, niko me nije pozvao. Na hodniku u NSRS sam od generalnog sekretara skupštine čula da je zasijedanje počelo i da je dnevni red usvojen. Pri tome me ranije nije obavijestio, niti me je pozvao da dođem. No, krenula sam prema sali, ali mi policija nije dozvolila da uđem. Spriječena sam od strane policije usred NSRS da prisustvujem sjednici kojoj imam pravo da prisustvujem kao član rukovodstva, odnosno kao potpredsjednik NSRS. 

VIJESTI.BA: Brojne su reakcije činjenicu da je opozicija blokirala rad NSRS. Ipak, najzvučnija je ona koja dolazi iz vladajućeg SNSD-a. Iz ove stranke poručuju da je Savez za promjene krenuo u najopasniju avanturu do sada - rušenje parlamentarne demokratije, a time i RS. Kako odgovarate na ove optužbe?  

KARADŽIĆ - JOVIČEVIĆ: To su krupne i vrlo opasne riječi sa mogućim dalekosežnim posljedicama za stanje u RS, a posebno za rad parlamenta, a upućene su od onih koji, kako kažu, žele kompromis i smirivanje stanja. Ne vidim da ovakve kvalifikacije tome doprinose. 

Kao neko ko nije učestvovao u toj fazi parlamentarne bobre kakvu je juče i danas sprovela opozcija, ne bi bilo pošteno da ja, koja nisam pod tim sankcijama, donosim bilo kakve ocjene o nekim prošlim ili budućim koracima o toj temi i na sadašnje stanje u parlamentu. 

U toku je sastanak lidera opozicije i vjerujem da će nakon toga biti upućeno saopštenje u kojem će se naći konkretan i zajednički zvanični odgovor ne samo na saopštenje SNSD-a, nego i objašnjenje onoga što se danas dešavalo i vjerovatno budućih koraka koje opozicija ima kao demokratsko oružje u svojim rukama za dalje korake u ovoj parlamentarnoj ili vanparlamentarnoj borbi.

VIJESTI.BA: Osim toga, iz SNSD-a poručuju da je akciju, kako kažu, nasilnog zauzimanja parlamenta, osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Džordža Soroša, te pojedine ambasade u BiH, te da je SDS-u, PDP-u i NDP-u predloženo da krenu u rušenje NSRS. Šta je cilj ovakvih poruka?

KARADŽIĆ - JOVIČEVIĆ: Matrica je ista od predizborne kampanje 2014. godine. Kao poslanik i potpredsjednik NSRS, sve vijeme sam pod tom etiketom otkako sam preuzela mandat. Moja pozicija je meni vrlo nezgodna u odnosu na sve ono što sam proživjela i na generalno percepciju mene, mog imena i svega onoga što za mene može ili ne može da se veže, jer mi je zaista teško shvatiti da se svi tako olako stavljamo u koš u kojem se neko tako lako razbacuje etiketama. 

Posljednjih godina u RS su najlakše etikete izdajnika i lopova. Sad je veliko pitanje šta je narodu draže kada izlazi na izbore - da li da podržava izdajnike ili da podržava lopove. Nažalost, više niko ne traži dokaze za to što se govori, iako postoje institucije koje mogu da pribave i obrade dokaze, te ih daju procjeni javnosti i relevantnih institucija.

Ako čak i može da se govori o nekoj vrsti izdaje, koalicije ili bilo čega u Sarajevu, onda to treba raščistiti sa ljudima i sa institucijama koje su na tom krovnom nivou BiH. To se ne može govoriti poslanicima u NSRS. To ne bi bilo korektno, kao što ne bi bilo korektno da sada zloupotrebljavamo poziciju Kluba poslanika "Domovine" u NSRS, koji prisustvuje sjednici u maloj sali, diskutuje i aktivno učestvuje u radu vladajuće kolalicije u ovakvim okolnostima, kakve trenutno jesu u parlamentu RS.

Ako dozvolimo da budemo uvučeni u takve kvalifikacije, onda govorimo ne samo o poslanicima opozicije iz Saveza za promjene u NSRS, kao o, kako oni vole da kažu, "izdajnicima", "bakirovcima", "SDA-ovcima" i slično, nego dovodimo u nezgodinu poziciju i stav Koalicije "Domovina" koja sa vladajućom većinom radi u maloj sali skupštine i daje legitimitet ovoj sjednici koja se odvija u, ipak, vanrednim okolnostima.  Da se radi o vanrednim okolnostima, pokazuje i činjenica da je policija u holu NSRS, a duge cijevi su na parkingu i oko skupštinske zgrade. 

Smatram da nije korektno razbacivati se tako krupnim riječima i toliko dugo vremena, a da se pri tome niko ne osvrne na to koga takve etikete, na koji način politički, lično i porodično, može da pogodi, šta i ko sve tu može da bude kolateralna šteta. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 115

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1505372918 14.09.2017. 09:08
Ima nas 51 % , i svaki dan nas je sve vise. A sta joj rece otac 1991 u Parlamentu: da jedan narod rizikuje da nestane s lica zemlje. He he. Nikad.
guest1505373062 14.09.2017. 09:11
Na 23%. U rs-u ste nestali.
guest1505373218 14.09.2017. 09:13
Ja sam Bosnjak u eresu. Znaci odmah lazes genocidas
Za balijanera-teroristu 14.09.2017. 09:17
Lojavi,neceš ni ti još biti tu dugo.
guest1505373707 14.09.2017. 09:21
E moj cetnicicu jos vi nista ne znate. Ima nas i sad dovoljno ali nas je stalno vise i vise avas manje i manje....Sabur braco sabur....
Za govno..707 14.09.2017. 09:30
Ima vas po dalekom svijetu,svuda smo vas razbacali. A tek cemo vam matere jebavati.
guest1505374608 14.09.2017. 09:36
To sto ste razbacali za to vam hvala. To je za Bosnjake i BiH samo pozitivno....a ovo drugo ne znam sta bi ti rekao. Pocni vjezbati na svojoj mami ona ti je najpreca....pa predji na seku....pa na bracu i tako redom dok ne zavrsis sa svojom familijom. Kontas ceto?
Za govno..608 14.09.2017. 09:48
To se sanjinom tati zahvali što si vani,spomenik mu digni. Inace bi još ganjao i jebavo koze i ovce po rodnoj grudi-vukojebini a izroštiljam ti sve.žensko što imaš,stoko.
Radmilo 14.09.2017. 09:59
Bosnje uzeli sebi Sarajvo, Tuzlu, Bihac, Zenicu i dobar dio Mostara a nama ostavili selendre Kalinovnik, Laktase, Focu, Gacko iako nas je po popisu 91 bilo skoro isto bas smo glupi krmojebi s onoliko oruzja sto smo imali i opet nas zaebali nije ni cudo sto se ekonomski i demografski nam RS se raspada
Za baliju radmila 14.09.2017. 10:19
Lojavi,baš lijepo što pradjedovo ime koristiš kao nick.
guest1505380620 14.09.2017. 11:17
500 godina Turci jebavali srpkinje....halo 500 pa nije to 5 godina negooo 500...halo. i tako nastadose ovi gremlini iliti hobitsko pleme nomadsko-ruralnog karaktera sa Karpata....tuga
guest1505460878 15.09.2017. 09:34
qrc moj mi smo na preko 30% plus brcko a u rs samo na 15% trenutno i rastemo ... pomescemo vas a ti mali idiote bolje je ne provociraj jer ako budete i dalje provocirali sta mislis sta mozete ocekivati u slucaju sukoba? zato budite mijerni kooperativni i poslusni, a naucicemo vas i da ustajete sa postovanjem na himnu bosne i hercegovine i da postujete njene drzavne simbole
Prikaži još