13.09.2017. / 17:20h BiH - Hrvatska utočište za ratne zločince

Odbjegli general pleše po svadbama, Tužilaštvo BiH ne reagira

Odbjegli general pleše po svadbama, Tužilaštvo BiH ne reagira
Penzionirani general HVO Zlatan Mijo Jelić već dvije godine slobodno živi u Hrvatskoj iako je protiv njega u BiH podignuta optužnica za najteže ratne zločine. Najčešće se može vidjeti u poznatim kafanama Makarske, gdje bezbrižno ćaska sa prijateljima.

Penzionirani general HVO Zlatan Mijo Jelić već dvije godine slobodno živi u Hrvatskoj iako je protiv njega u BiH podignuta optužnica za najteže ratne zločine. Najčešće se može vidjeti u poznatim kafanama Makarske, gdje bezbrižno ćaska sa prijateljima.

Ratnog komandanta vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo 50 i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba u Mostaru 1993. godine, kamera je nedavno “uhvatila” u Vukovaru na svadbi kontroverznog hrvatskog novinara Velimira Bujanca.

Na fotografiji koju su objavili brojni hrvatski mediji jasno se vidi kako Jelić pjeva i veseli se u društvu mladoženje i brojnih drugih poznatih javnih ličnosti iz Hrvatske, iako je Sud BiH još u januaru 2016. protiv njega potvrdio optužnicu za ratne zločine.

- Sud BiH je optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića potvrdio početkom januara 2016, ali suđenje nikada nije počelo s obzirom da je penzionirani general HVO pobjegao u Hrvatsku doslovno na dan kada je trebalo da bude uhapšen. Postoje brojne indicije da je upravo neko iz Tužilaštva BiH Jeliću dojavio da će biti uhapšen, nakon čega je on cijelu porodicu iz Mostara preselio u Hrvatsku – tvrde izvori “EuroBlica”.

Prema navodima iz optužnice, Jelić je kao general vojne policije HVO bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom “Heliodrom” u Mostaru, u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika.

Iz Tužilaštva BiH nismo dobili odgovor na pitanje da li je BiH raspisala međunarodnu poternicu za Jelićem, s obzirom na više nego pouzdana saznanja da se on od 2015. godine krije u Hrvatskoj.

Jelićev bijeg od procesuiranja za ratne zločine u BiH, nabolje pokazuje odnos vlasti u Zagrebu prema potpisanom sporazumu o saradnji sa vlastima BiH; Hrvatska apsolutno ne poštuje ništa od onog što je potpisano, niti dozvoljava nadležnim institucijama u BiH pristup svojim ratnim arhivama.

 

(Vijesti.ba / Faktor.ba)


Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1505319178 13.09.2017. 18:12
Kad vidim kome se sve pripisuje rijec general dodje mi da povratim. Izbog takvih kao sto je taj bjegunac rijec general je sinonim za sprdnju.
Slazem sevs tobom 13.09.2017. 20:35
SefervHalilovic,Dudakovic,Divljak,Mahmuljin,Alagic i Delic krepani,generali za plakanje,nema vojake na svijetu da su joj generali vise plakali i zvali u pomoc od bivse takozvane armije
Za ovog sto se slaže.... 13.09.2017. 21:50
Eto bas ti Generali su Vam jebali majku a posebno Halilovic ,Ali sto ne nabroja i ove sto vas s par pušaka razvališe u po Mostara,zalud vam bi i pomoć hrvatske vojske,nista niste uspjeli još da je Armija imala oružja ,ne bi vas bilo ni za lijeka...
pickamaterina 13.09.2017. 23:44
@slazem sevs tobom to su sve akademci iz SFRJ a ovaj jelic je ustasha sa sela,a to je velika razlika,a sto se tice plakanja pa vi niste mogli jedan mostar uzeti,pa ste plakali nezavisnoj drzavi hrvatskoj da vam [posalje pacane pa poslase cjelu dalmaciju pa nista tuta,vi ste samo dobri za domace izdajnike
@pička 14.09.2017. 00:28
jebo vas je dočim dižete pizdastu optužnicu. Jebala te vascela SFRJ i vascela JNA a takođere i svi muđahedini ovog svijeta. @ZA OVOGA... eto armija je uzela Mostar. Tamo gdje ste imali 100:1 nešto ste napravili. Kako ćete imat oružje kad su vas vodili i vode četnici. To je neka čudna ljubav, što je više Srebrenica to je veća ljubav.
guest1505366194 14.09.2017. 07:16
Možda nije za generala ali bio je dobar jer je tamanio bošnje.Zato mu Skidam kapu aki nije ko braća u Srebrenici.Oni su carevi iako su i oni pustili PSR tisuća,što je velika greška.To je trebalo sve redom ni jedno ali baš ni jedno ne pustiti.Velika šteta,ali ipak je uživanje 11.07. hladno pivo i gledaš gamad kako kuka.
hrvatska je u tome gora od srbiju 13.09.2017. 15:57
st reci za tuzilastvo BiH pa jednostavno vidjeli ste kakav je onaj vlah goran stoka govno pasije takvi su svi komplet tuzilastvo korumpirano od predsjednoika do cistacice
Prikaži još