31.08.2017. / 22:25h Kultura - Umjetnička galerija BiH

U Sarajevu otvorena izložba 'Sarajevo-Zürich: Unlimited'

U Sarajevu otvorena izložba 'Sarajevo-Zürich: Unlimited'
Izložba "Sarajevo-Zürich: Unlimited", na kojoj su predstavljeni radovi 12 vizualnih umjetnika iz Sarajeva i Ciriha, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 Izložba "Sarajevo-Zürich: Unlimited", na kojoj su predstavljeni radovi 12 vizualnih umjetnika iz Sarajeva i Ciriha, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba je nastala kroz saradnju Udruženja TransAlpin-Art iz Ciriha i Udruženja za kulturu i umjetnost "Crvena" iz Sarajeva.
 
"Sarajevo-Zürich: Unlimited" tematizira geopolitiku neograničenog koja povezuje nespojive prostore u kojima se paralelno dešavaju različite stvarnosti. U ovom slučaju, radi se o Sarajevu i Cirihu.
 
Odabirući iz mnoštva dostupnih informacija, iskustava i ideja ukorijenjenih u kolektivno sjećanje, umjetnici iz Ciriha zauzeli su različite perspektive spram onoga što se njima činilo indikativnim i karakterističnim. Baveći se poznatim i nepoznatim, stranim i bliskim, proizveli su djela koja su više od čiste dokumentacije poznatih ideja ili odraza vlastitih društvenih normi, čežnji i strahova.
 
Kreativni proces pretvara nove slike u stvarnost. Ovim slikama su suprotstavljena djela umjetnika iz Sarajeva. Njihov pogled na grad, državu i ljude obojen je vlastitom prošlošću, sadašnjošću i mogućom budućnošću i evropskom percepcijom grada, države i ljudi.
 
Predstavljena djela koriste različite strategije istraživanja rubnog prostora, zamišljenih i dodijeljenih geopolitičkih granica, u čijim okvirima se naizmjenično vode ratovi.
 
Jedna od autorica, Anita Hahn iz Ciriha, napomenula je da je izložba prethodno bila predstavljena u njenom gradu te da je bila veoma dobro primljena.
 
- Posjetiocima, koji su bili brojni, jako se svidjela -  istakla je.
 
Pojašnjavajući šta je to motiviralo umjetnike da naprave ovu izložbu, kazala je da su pokušali da naprave neku vrstu razmjene između dva različita svijeta, Sarajeva i Ciriha, odnosno Švajcarske i Bosne i Hercegovine.
 
- Tako smo došli na ideju da sastavimo ova dva potpuno različita svijeta i da vidimo šta umjetnici imaju reći o tome - rekla je švicarska umjetnica, dodajući da, iako Švicarska i BiH geografski nisu daleko, živote u ove dvije zemlje dijeli mnogo razlika.
 
Svoje radove, osim Anite Hahn, izložili su Lana Čmajčanin, Jusuf Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Adela Jušić, Jim Marshall, Bojan Stojčić, Baltensperger + Siepert, Ursula Baur, Chiara Fiorini/Dominique Starck te Heidi Hahn i Christoph Zihlmann.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!