18.08.2017. / 17:38h Politika - Dodik kritikuje Srbiju

Protiv NATO-a i za neutralnost se moramo boriti drugačije nego Srbija

Protiv NATO-a i za neutralnost se moramo boriti drugačije nego Srbija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervju za Sputnjik kritikovao je odnos Srbije prema članstvu u NATO. Premda Dodik kaže kako RS ne želi da se razlikuje od Srbije, on ističe da se Srbija nije izborila protiv umiješanosti NATO-a, dok Republika Srpska to mora uraditi na način na koji to Srbija nije uradila.

Obzirom da je za oktobar najavljena vojna vježba NATO-a u Srbiji, ne začuđuje ovakva konstatacija Dodika.

"Primarno, ne želimo da se razlikujemo od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da Republika Srpska ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umiješanost NATO-a u političke procese ovdje, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda - kaže Dodik", kazao je Dodik.

Za razliku od predsjednika Srbije i pozicije neutralnosti koju on zastupa, Milorad Dodik decidno zauzima ne neutralan nego stav protivan članstvu u NATO savezu.

"Mi želimo da jasno kažemo na nećemo da idemo putem NATO-a u uslovima kada je svijet ovako polarizovan, kada bi to značilo svrstavanje na jednu stranu, kada bi to značilo podršku samo jednoj politici i kada bi to značilo gubitak značajnih prijatelja koje nisu članice NATO-a, kao što je Rusija i neke druge zemlje", rekao je Dodik.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 122

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još