17.08.2017. / 09:17h Svijet - Pohvale i kritike

Australska desničarka u znak protesta obukla burku u parlamentu

Australijska senatorka Pauline Hanson nosila je danas burku u parlamentu u okviru svoje kampanje za zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju čitavo tijelo.

Ovaj potez dočekan je kritikama iz vlasti i muslimanske zajednice.

Hanson je sjedila na svom mjestu u parlamentu oko 20 minuta pokrivena crnom burkom, a potom ju je skinula i pozvala da ovakva odjeća bude zabranjena na javnim mjestima zbog nacionalne sigurnosti.

"Drago mi je što mogu ovo da skinem, zato što to ne pripada ovom parlamentu", rekla je Hanson u obraćanju Senatu.

Lider ultradesničarske stranke Jedna nacija dodala je da mora biti sklonjena svaka osoba koja uđe u banku, sud ili bilo koju javnu zgradu noseći fantomku ili šljem.

"Zašto to nije sluičaj sa nekim ko pokriva svoje lice i ne može biti identifikovan?", upitala je Hensonova.

Ona je postala poznata tokom devedesetih po oštrom protivljenju imigraciji iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina vodi kampanju protiv burke i građenja džamija. Njena stranka ima četiri senatora.

Državni tužilac Australije George Brandis kritikovao je Hanson i rekao joj da zna da ona nije muslimanka i da treba da bude veoma pažljiva da ne bi uvrijedila vjerska osjećanja ostalih Australijanaca.

Potpredsjednik Islamskog savjeta države Viktorija Adel Salman izjavio je da potez Hanson predstavlja omalovažavanje njenog položaja.


(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još