13.08.2017. / 18:19h Regija - Hrvatski historičar

Banac: Povratak SAD na Balkan loša vijest za Ruse

Banac: Povratak SAD na Balkan loša vijest za Ruse
Nije nimalo slučajno da je, tokom svoje nedavne evropske turneje, potpredsjednik SAD Majk Pens posjetio upravo Gruziju, Estoniju i Crnu Goru, države koje su, po riječima hrvatskog historičara, publiciste i profesora istorije južnoslovenskih naroda na američkom Univerzitetu Jejl Iva Banca, trenutno najizloženije ruskim pritiscima.

"Crnogorcima ne treba objašnjavati što je Moskva kod njih pripremala prošle jeseni. Srećom, zavjera je otkrivena i razbijena. Crna Gora je ušla u NATO, ojačala sopstvenu nezavisnost, ali je ostalo mnogo političkog taloga koji će se morati očistiti", kaže Banac u intervjuu za Pobjedu.

Govoreći o tome da li se posjetom Podgorici potpredsjednik Pens pokazao da se Amerika vraća na Balkan, on je rekao da SAD ipak nikad nisu napustile balkansku regiju.

"Proces izgradnje NATO-a napredovao je i za Obamine straže – Hrvatska i Albanija ušle su u NATO, dok je Kosovo ostalo ključna tačka američke vojne prisutnosti u regiji. Kamp Bondstil kod Uroševca najveća je američka vojna baza u ovom dijelu Evrope, sa oko 7.000 pripadnika kopnene vojske. No, tačno je, niz diplomatskih inicijativa na Balkanu Obama je prepustio EU, zapravo Njemačkoj, a rezultati su izostali. Ovo je, dakle, svojevrsni povratak, ili bolje signal da SAD preuzima inicijativu", rekao je Banac.

Povratak Amerike je, smatra on, loša vijest za sve regionalne smutljivce – rusku agenturu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, posebno za Dodika i SPC, ali i za dvoličnu srpsku i grčku politiku.

"I, naravno, za Moskvu", poručio je Banac.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Suljo 13.08.2017. 20:02
Tako je gospodine.Rusi i srbi su govna.Stoka sitna zuba.
mostar 13.08.2017. 20:07
O suljaga jebote hos!
suljojebotigurbet hanumu 13.08.2017. 23:23
poturice i turci su smrzla govna koje treba trajno drzati zahledjena inace na toplom se mnogo osecaju
mudrom sulji 14.08.2017. 11:33
naravno, ko jebe 26.000.000 ljudi poginulih u ratovima s sad od kraja 1946, nebitno sto su vecina muslimani.... vazno je da su ubijali po srbiji, za to vrijedi zrtvovati još par miliona muslimana koliko ce ih stradati po iraku, libiji.....
Prikaži još