12.08.2017. / 10:35h Politika - Milorad Dodik

Banjaluka je zainteresovana kako će biti riješeno pitanje Kosova

Banjaluka je zainteresovana kako će biti riješeno pitanje Kosova
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je dijalog o Kosovu i Metohiji unutrašnja stvar Srbije, ali da niko ne treba da sumnja da je Banjaluka zainteresovana kako će biti riješeno pitanje Kosova.

"Srbi iz Republike Srpske u svom duhovnom i mentalnom karakteru Kosovo doživljavaju isto kao što ga doživljava svaki Srbin", rekao je Dodik za "Večernje novosti", odgovarajući na pitanje da li očekuje da se Banjaluka uključi u unutrašnji dijalog o Kosovu.

On je rekao da i Srbi na Kosovu i Metohiji veoma gledaju na Republiku Srpsku i da imaju osjećaj pripadništva i podrške.

"Stav Republike Srpske je poznat - ne priznajemo nezavisnost Kosova, nismo dozvolili da ga prizna BiH. Naša politika je čvrsta i u tome u Republici Srpskoj postoji konsenzus. Naravno, uvijek ćemo pratiti zvaničnu politiku Srbije", istakao je on.

Predsjednik Srpske rekao je da ga je, iako je dugo u politici, veoma iznenadila bura koja se digla oko najavljene deklaracije o opstanku srpske nacije.

"Srbi u zemljama regiona suočavaju se sa brojnim problemima i nije ugrožen samo naš jezik i kultura", rekao je on.

Dodik je napomenuo da je cilj deklaracije da pozove zemlje u regionu da se poštuju sva prava Srba, u skladu sa standardima i konvencijama EU i UN.

Odgovarajući na optužbe lidera Bošnjačke demokratske zajednice /BNZ/ Muamera Zukorlića i bišveg gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića za "udar na teritorijalni integritet BiH", Dodik je naveo da bi Zukorlić volio da kaže da Srbija treba da se odrekne Kosova, ali se plaši da bi neko u tom slučaju predložio da joj se da Republika Srpska.

"Zato i otvara priču kako je, navodno, opasno da se Banjaluka uključi u unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i prijeti nekakvim raspakivanjem regiona. Ni on, niti drugi bošnjački lideri ne mogu ništa da raspakuju, nego samo pokušavaju da podignu svoj značaj", zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 114

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Ti Mile kao da na grani zivis 12.08.2017. 11:36
Jel to vi nesto u svojim snovima rijesavate. Na javi Kosovo je nezavisna, medjunarodna drzava, a sve drugo sto radite izazivate nestabilnost na Balkanu.Zadnji put kad ste to radili pod sloganom " svi srbi u jednoj drzavi " nadam se da niste zaboravili kako ste prosli.
guest1502538123 12.08.2017. 13:42
Nismo, nismo...ma nismo ba! malo smo se zatalasali, a onda se taj talas razbio i prelio u Potočare.
Za .123 12.08.2017. 14:30
Koji si ti kreten majmune genocidni,pobiti toliko nenaoružanih civila i danas se ponositi time je bolest i to teška bolest.Ako mislite vi govna genocidna da se u životu sve ne vraća i plaća ,onda se grdno varate!!!Svako nedjelo će vam sa vratiti višestruko a na koji način-pokazat će vrijeme.Takve bolesnike treba hapsiti i osuđivati na najveće kazne,i čekati pravo vrijeme a ono će ,neminovno doći ,a sve je pitanje vremena...
Suljo 12.08.2017. 11:12
Ovaj vlaski krmak propo ko muda kroz poderane gace.Svakoga bi ponizio a srbe podigo.Ali to je vreme proslo sa propasti srboslavije na svu srecu nesrpski naroda.Sad vidimo kad su karte otkrivene kakva je ova pogana nacija koja hoce za sebe sto drugima nikad nebi dali da su u mogucnosti.
guest1502530182 12.08.2017. 11:29
Suljo stolko,materi ti dimije poderem.
Faraonati 12.08.2017. 14:59
Banjaluka poluprazan grad kao eto zainteresovan za sudbinu Kosova. Jebe se socijali za Kosovo. Oni sto su poslati na Kosovo poslije oluje su gledali sto prije da se sklone u Srbiju i tako i bi. Jeftina demagogija i populizam covjeka koji se nakrao da mu moze biti unucima unuka nije vrijedna paznje
Prikaži još