11.08.2017. / 12:26h Politika - Pokret "Odgovor"

Duraković: Probosanska platforma važnija od ličnih pozicija

Duraković: Probosanska platforma važnija od ličnih pozicija
Septembarski sastanak u Srebrenici važniji od bilo čije pozicije ili političkih kampanja koje stranke vode u Sarajevu i Federaciji - izjavio je lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković.

Nakon što je ovaj pokret najavio organizaciju sastanka probosanskih političkih stranaka krajem septembra u Srebrenici, u javnosti su reagirali visoki dužnosnici SDA, SDP-a, GS-a, Stranke za BiH i Nezavisnog bloka, te je Duraković pozvao, kako je saopćeno iz "Odgovora", na "smirivanje strasti".

-Sadik Ahmetović je jedini izabrani bošnjački zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH iz RS-a, te svakako da se njegovi stavovi trebaju uvažiti, ali smatram da nije korektno u ovom trenutku odlučivati o sudbini zajedničkog nastupa uslovljavajući isto učešćem ministra Edina Ramića ili bilo koga drugog. Isto tako, smatram da izjave potpredsjednika Salkića ne idu u prilog dijalogu koji moramo pokrenuti. Ova ideja je važnija od ličnih pozicija Durakovića, Salkića, Ramića i Ahmetovića, te neću pristati na pritiske da se mi godinu dana prije izbora određujemo da nekog isključujemo ili ne, prije nego smo sjeli za sto i sami sa sobom razjasnili šta je najbolje za povratnike - poručio je Duraković.

Kako je naveo, "ministar Edin Ramić dosad pokazao konstruktivni i otvoreni pristup, te za razliku od Salkića, nije ni na koji način napao našu organizaciju".

-On i ja smo imali niz ličnih nesuglasica, oko načina vođenja procesa povratka s jedne strane, i njegovih kritika u vezi s mojim djelovanjem u Srebrenici. I nakon svega toga, mi razgovaramo, jer je ovo puno važnije od naše sujete. Kao povratnici, mi našu djecu šaljemo u škole u RS-u, mi spavamo u Osmacima i Srebrenici, i vrlo se dobro razumijemo kada govorimo o stvarnim problemima. I na kraju krajeva, ako se ne postigne dogovor o jednoj listi, ako nam se dogode dvije liste za NSRS, važno je da imamo tu sponu i komunikaciju, kako ne bi naše kampanje vodili na pljuvanju jedni drugih, te kako bismo nakon izbora imali jedinstvenu platformu za pregovore sa srpskim strankama - istakao je Duraković.

Podvlači da je zato važno imati korektan odnos i poštovanje, zbog čega smatra da u Srebrenici u septembru treba uključiti sve aktere.

Kaže kako poštuje stav predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića "budući da svi znaju da je bilo mnogo propusta u realizaciji postignutog plana koalicije 'Domovina' nakon izbora 2014. godine".

-To se ne smije dogoditi, niko neće biti ponižen i zaboravljen u tom procesu, i ovo neće biti alat za fotelje, već sredstvo za zaštitu prava povratnika - dodao je Duraković.

Ocjenjuje da je izuzetno važno da u dijalogu u Srebrenici učestvuju stranke ljevice, te je pozdravio i spremnost Saše Magazinovića iz SDP-a i Emira Suljagića iz Građanske strane na nastavak dijaloga o zajedničkoj platformi u RS-u.

-Cijenim Sašu Magazinovića kao iskusnog političara koji ima dobre namjere prema ideji probosanske platforme u RS-u. Socijaldemokratska partija BiH je podržala našu zajedničku platformu "Srebrenica 2020“ na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine, SDP je zajednički nastupio sa drugim probosanskim strankama u Stocu kada su vidjeli da ne postoji drugi način da se bore protiv segregacije i diskriminacije koju tamo provodi HDZ. Dakle, u ključnim trenucima oni su pokazali spremnost da idu čak i 'u korist svoje štete', te to ne smijemo zaboraviti i moramo cijeniti. Također, Emir Suljagić, koji sada predvodi GS, je bio ključni čovjek u pregovorima za nastanak koalicije 'Domovina' 2014. godine, te bez obzira na animozitete koji postoje između njega i pojedinaca iz SDA, ne smije se zaboraviti njegova uloga u tom procesu - stav je Durakovića.

Poručuje da je primarna ideja pokreta "Odgovor" djelovanje u interesu države Bosne i Hercegovine, te da ciljaju na podršku svih koji se ne slažu s politikom koju vodi Milorad Dodik i SNSD.

-To što se mi bavimo zaštitom bosanskog jezika, diskriminacijom u zapošljavanju Bošnjaka u institucijama, pravima civilnih žrtava rata u Prijedoru, ili bošnjačko-srpskim dijalogom s Aleksandrom Vučićem, ne znači da smo nacionalisti, već nas stanje na terenu, kršenja ljudskih prava i sistemska diskriminacija tjeraju na takve reakcije. Mi se borimo za ravnopravnost i jednakost svakog čovjeka, te se nadam da će Magazinović i njegove kolege u SDP-u, kao i druge stranke ljevice, prepoznati našu iskrenu spremnost da se okupimo u RS-u, ne na osnovu toga kako se ko zove, već na osnovu vrijednosti koje dijelimo - zaključio je Duraković, saopćeno je iz pokreta "Odgovor".


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


"Gradjani" po bosnjackoj mjeri???? 11.08.2017. 12:37
Dvojica 26-godišnjih blizanca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog sumnje da pripremaju teroristički napad uhićeni krajem srpnja, bit će deportirani u BiH, javljaju njemački mediji.
HKG 11.08.2017. 13:11
ne brini ti ništa šaljemo ih do tebe u genocidnu pa se popitajte malo...
Bakir 11.08.2017. 13:43
Ne brini odmah cemo ih pustiti zna se ko upravlja sudstvom u BiH
ZaHKG 11.08.2017. 16:35
Tako je i najbolje, posaljite ih nama u Republiku Srpsku i mi cemo ih odmah ubiti.
Srbin 11.08.2017. 13:26
Nedaj se Camile kralju. Nafataces ti opet neku fotelju, ne brini :-) :-) :-) :-) Taman si lijepo zasjeo, jes da su vec sve donacije smotali Munira, Bakir i slicni, al ostalo bi nesto i za tebe, gad ono pojavi se Grujicic j.bo ga caca :-) :-) :-) Ako ti to ne upali sta ces, povedi narod u dzihad, mozda neko glasa za tebe :-) :-) :-) :-) Nego Camile da tebe cika Srbin nesto pita. Sta si bio prije zadnjeg popisa kad postadoste Bosnjaci????
Camil 11.08.2017. 13:41
Ako ne prodjem u RS-u idem direktno u isil Sirija ili Irak
cika srbine 11.08.2017. 15:17
mozes li se sjetiti kad si prvi put cuo rijec Bosanac prije 92. ili poslije idi prosetaj beogradom oni ce ti reci sta si
merlin 11.08.2017. 12:41
hocel vise ta platforma,prvo se dogovorite izmedju sebe sta ste vise:muslimani,bosanci,bosnjaci ili imate opet novi naziv.
HKG 11.08.2017. 12:55
mi smo jebači tvoje keve u prvom redu pa onda sve ostalo... ali prvo jebači tvoje keve... to neka ti bude jasno
Za merlin 11.08.2017. 15:48
Pederčino ,ima te na svim vijestima !!!!
guest1502472693 11.08.2017. 19:31
Ti si tipični primjer pušača kurca
paravan 11.08.2017. 12:51
za njihove fotelje.samo izmisljaju kako ostati na vlasti.mislim da vam je kraj na sljedecim izborima.od balije na vlasti veceg zla nema.krade od sirotinje,nemoralni,nepismeni,neodgojeni,pohlepni.unistavaju svoj vlastiti narod.omladina bijezi,dem borci umiru od gladi,stari prepusteni sami sebi radnici rade na crno za 200 eura.fasade se na zgradama raspadaju dok balijski politicari trose može milione na auta i provod.itd.
HKG 11.08.2017. 12:58
alo ekavac jebem te usta sa ijekavicom... ti nepismeni seljače pročitaj pravilo gdje se stavlja "je" a gdje "ije"... a po svim prilikama si stranger tj dijasporac koji soli pamet od negdje sa strane... mrš govedo genocidno
NE - Islamskoj državi , NE - 1. Mart 11.08.2017. 15:07
ZA HKG .. A koje to pravilo da uzme i da pročita hahaha ... Moraćete da se latite Vukovog pravopisa Srpskog jeziak samo tamo postoje pravila jer pričaš srpskim jezikom ... Samo što vama balijama to ne odgovara , tamo leže činjenice koje govore u prilog tome da pričaš Srpski jezik i koristiš srpski pravopis konjino troristička ....
HKG 11.08.2017. 15:13
za ovog magarčinu iznad... jebo ti vuk mater... kratko i jasno...
TripleB 11.08.2017. 15:30
Nisi valjda očekivao od balije nešto pametno da će reći ... to im je obraz , takvi su ...
NE - Islamskoj državi , NE - 1. Mart 11.08.2017. 13:47
Čista nacinalistička politika bosanskih muslimana koji otvoreno govore o izolaciji Srba i svega što je srpsko na području bivše BiH a sada Republike Srpske i Federacije . Zagovaranje teze o probosanskoj opciji je direktno negiranje srpskog politickog korpusa i ineresa srpskog naroda i urušava napore srpskog naroda da ostane u zajednici sa muslimankom Federacijom .
HKG 11.08.2017. 14:00
tako je genocidaš u pravu si... skini gaće da ti ga metnemo majmune možda dobiješ inspiraciju pa budeš još pametniji
TripleB 11.08.2017. 15:03
Šta reći za ovoga baliju " HKG" , primitivan , neobrazovan, ukoliko već nije počinio neki zločin nad Srbima , spreman je to uraditi jer su mu njegovi rekli da je to nešto što je dobro i sl .... Budući terorista ... Nećemo čuti od takvih kao što je on neki pametan i konstruktivan argument , nego isključivo uvredljive i vrlo primitivne komentare pas mu jebo mater balijsku ....
TripleB 11.08.2017. 15:10
Šta reći za ovoga baliju " HKG" , primitivan , neobrazovan, ukoliko već nije počinio neki zločin nad Srbima , spreman je to uraditi jer su mu njegovi rekli da je to nešto što je dobro i sl .... Budući terorista ... Nećemo čuti od takvih kao što je on neki pametan i konstruktivan argument , nego isključivo uvredljive i vrlo primitivne komentare pas mu jebo mater balijsku ....
HKG 11.08.2017. 15:16
tako je genocidaš ali ja se ne upuštam u rasprave sa magarčinama... nego po kratkom: kako ti je keva???
guest1502472603 11.08.2017. 19:30
HKG je tipični kozojeb, a u nedostatku koza frustrirani drkadž9225ija
Prikaži još