09.08.2017. / 19:20h Regija - Bošnjačko nacionalno vijeće

Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu

Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnolološkog razvoja Republike Srbije predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao relevantnu instituciju koja može doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja na bosanskom maternjem jeziku.

"Bošnjački narod u Sandžaku, koji čini brojčanu manjinu u Republici Srbiji, predstavlja dio jedinstvenog nacionalnog korpusa s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. U skladu s tim, Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu", saopćeno je danas iz BNV-a.

U cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja Bošnjaka na maternjem bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se intenziviraju aktivnosti na uspostavljanju obrazovne saradnje, kako bi se izvršile sve neophodne pravne i političke radnje za potpisivanje bilateralnoga sporazuma između Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva civilnih poslova u okviru kojeg postoji sektor za pitanje obrazovanja.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, kako je navedeno iz tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, predložilo i teme koje su od posebnog značaja u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, a koje će biti osnova za pregovore i pripremu buduće saradnje.

U pismu, koje je predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin uputio srbijanskom ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću, kao osnova za buduće pregovore predloženo je između ostalog unaprjeđenje svih nivoa obrazovanja na bosanskom jeziku, od predškolskog do visokog, izrada i uvoz udžebenika za nastavu na bosanskom, usavršavanje nastavnog kadra za nastavu na bosanskom, akademska razmjena, kao i organiziranje naučnih i drugih skupova i promocija posvećenih nacionalnom obrazovanju Bošnjaka na bosanskom jeziku i očuvanje nacionalnog identiteta.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), odnosno Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, prema zakonski propisima predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti obrazovanja, kulture, obavještavanja na jeziku nacionalne manjine i službene upotrebe jezika i pisma, učestvuje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih oblasti i osniva ustanove, privredna društva i druge organizacije iz ovih oblasti.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Srbin 10.08.2017. 01:02
Koji ste vi cirkus, kao nacija Bosnjak ste nastali na popisu 2013 a sad bi vec da imate i dijasporu. Kakve veze oni imaju sa Bosnom da bi bili Bosnjaci, Vi koji ste se potircila na prostorima Bosne, ajd i da se nazovete, ali neko ko je napustio Srpstvo i pravoslavlje i presao na islam u danasnjoj Srbiji i u Crnoj Gori, po kom osnovu se mogu nazivati Bosnjak?????
antifasist 10.08.2017. 08:17
dilbere vlaski,Sandzak je privremeno okupirani dio BiH.Vi-vlasi-srbovi niste pravosolavci nego dzavolji sledbenici.Probaj malo citati historiju ali onu koju su pisali NORMALNI ljudi a ne genocidni srbio kojima je laganje u venama i krvi.
Srbin 10.08.2017. 12:33
Antifasisto ciji je Dedo ratovao za NDH, i Vermaht :-) :-) :-) Nisam ovo bez veze napisao, pre par godina na moru u Crnoj Gori sam bio smjesten kod Muslimana iz Crne Gore, i malo smo se dotakli i situacije kod nas i njih, i lijepo covjek kaze, nije mi jasno zasto nas u dzamijama pritiskaju da se izjasnjavamo kao Bosnjaci, kad su moji oduvijek iz Crne Gore, kakve veze ja imam sa Bosnom. E JELI O TOJ HISTORIJI PRICAS KOJA SE PO DZAMIJAMA PISE I KONSTRUISE ??? Da nije zalosno bilo bi smijesno.
Prikaži još