07.08.2017. / 18:48h Komentari - Suprotnost principa

Članstvo u EU i konstitutivnost naroda - Ulje i voda

Članstvo u EU i konstitutivnost naroda - Ulje i voda
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas za Glas Srpske da čini sve da BiH profunkcionira kao normalna zemlja, a to znači europska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda biti ravnopravna.

Ako je osnovna geopolitička tendencija Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji, a jeste, onda Čović čini sve suprotno od toga. Bosna i Hercegovina ne može postati normalna evropska zemlja na temelju principa konstitutivnosti naroda, sovjetskog principa koji zastupa lider HDZ-a Dragan Čović.

Ne postoji nijedna Evropska zemlja, odnosno članica Evropske unije, ni normalna ni nenormalna, čije se ustavno ustrojstvo zasniva na narodno-demokratskom principu kojeg je osmislio Vladimir Ilič Lenjin - principu koji je svoj istorijski poraz doživo padom Berlinskog zida i urušavanjem tog koncepta.

Čović i sljedbenici naprosto ne mogu navesti primjer bilo kakve zemlje članice Evropske unije koja je utemeljena na principu konstitutivnosti naroda, zato što takva zemlja- država ne postoji, niti će Evropska unija u svoje članstvo primiti jednu državu sa takvim uređenjem.

Kao što se ne mogu pomiješati ulje i voda tako se ni u okviru Evropske unije ne mogu miješati princip zapadne liberalne demokratije i sovjetski princip konstitutivnosti  naroda.

Jasno je to svima, Evropskoj komisiji, svima u Bosni i Hercegovini, pa i nekim minornim političkim subjektima, pridruženim članovima HNS-a, koji, može se reći s pravom konstatiraju, da su Hrvati žrtva lenjinovsko- boljševičkog načina razmišljanja.

Na isti način kako to razmišljanje vidi Bosnu i Hercegovinu u sklopu EU na temelju principa konstitutivnosti naroda ( što je nemoguće), to razmišljanje vidi i svoju ulogu u okviru jednog dijela građanstva u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju dijelu hrvatskog građanstva. Na principu, jedan narod, jedna partija, jedan vođa, što je u suprotnosti sa onim što predstavlja EU.

N. H.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Hebibovic unutar islamisticko-unitarnih pukotina iz kojih ne vidi izlaza 07.08.2017. 19:38
Mister ! Ne lazi javnost !
guest1502168030 08.08.2017. 06:53
Sta napisa ova budala? Zamislio djecak da je nekakav filozof a obicna konjina. Bosnjaci ne mogu shvatiti sta je narod jer nisu narod. Narod ima svoje pismo,istoriju,drzavu,obicaje,svoj jezik. Bosnjaci nemaju nista od toga i zato im i jeste zelja upasti u neku nedefinisanu masu. Prikloniti se nekome kao sto ste se u istoriji priklanjali sve i jednom okupatoru i cinili stravicne zlocine upravo nad onima koji jesu narod-Srbima,mrzeci ih jer imaju: svoj jezik,istoriju,svoje pismo,vjeru,obicaje............
HKG 08.08.2017. 08:27
@68030 šta napisa ova budaletina iznad... o nebeski isprdak ti se našao da komenarišeš nešto hahaha
@HGK 08.08.2017. 13:11
Sta je sa onim piramidama u Visokom..misa mu jebem ...zar se ne mogu platiti dva bagera da to otkopaju? Bilo bi para k'o blata...haman...taman...otoman....
Edo1 09.08.2017. 10:58
Vi Bosanski Srbi (Vlasi)nemate svoju povijest ,kulturu pogledajte svoju prazninu kakavih filmova imate gdje su vam zivuci kljizevnici pjesnici u ovih 25 gidina tzv RS nista osim gusla i turbo folka a to vam je i Dodik sve su vam nametnuli od Srbije i ime naroda 1864 g .Bosnjaci imaju svoj jezik Bosanski koji postoji od 1603 g u franjevackim samostanima postoj rjecnik Bosanskog jezika iz 18 stoljeca a vas je od bosanskog ukrao Vuk Karadzic. i unificirao ga kao Srpski mnogo kasnije . Bosnjaci su danas u kjizevnosti i fimu najaci u regiji. Tako da smece jedno ne zabadaj tamo gdje neznas nego obuj opanke i idi u pastire sto je vas stari i kulturni zanat
Posmatrac 08.08.2017. 12:54
Muslimani pricom o EU zele postici nesto od ciljeva koje nisu postigli ratom.To je ovdje jasno svakome ko je ,iole , upucen. Cirkus je kada ovdasnji muslimani uce hriscane o evropskim vrednostima
ako sam dobro razumio ovog tokmakla n. h. 08.08.2017. 01:18
lenjin je ako ne tvorac, a ono u najmanju ruku inspirator dejtonskog sporazuma, i
ajme 07.08.2017. 21:06
šta je ovaj pametan
Prikaži još
Podijeli ovaj članak