17.07.2017. / 23:26h Intervjui - Sead Turčalo za Vijesti.ba

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona obesmišljava svaki mogući građanski koncept uređenja BiH

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona obesmišljava svaki mogući građanski koncept uređenja BiH
Profesor na Faklutetu političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo u intervjuu za Vijesti.ba upozorava da bi HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona dodatno etnicizirao ionako etniciziran politički sistem u BiH. HDZ-ov prijedlog bukvalno bi doveo do toga da bi se predstavnik hrvatskog naroda mogao birati samo iz ove političke stranke, naglašava on.

VIJESTI.BA: Bh. mediji pišu o navodnoj inicijativi Njemačke, po kojoj BiH treba da bude uređena po građanskom konceptu. Jeste li upoznati o ovoj inicijativi i kakav je Vaš stav? 

TURČALO: O navodnoj inicijativi Njemačke informisan sam putem medija, tako da ne raspolažem dodatnim informacijama s tim u vezi. Dakle, nije mi poznato šta konkretno ta inicijativa podrazumijava, odnosno o kakvom građanskom konceptu je riječ. Da li se radi o izbornom principu jedan čovjek - jedan glas, je li u pitanju ukidanje ovakve strukture odlučivanja unutar države i slično? 

Budući da ne postoji zvaničan stav o tome šta ustvari Njemačka predlaže kada kaže građanski koncept uređenja, sve ostaje samo na pretpostavkama. Ukoliko to podrazumijeva neke dubinske zahvate u uređenju cjelokupnog političkog sistema u BiH, to će zahtijevati širu saglasnost unutar međunarodne zajednice. Ne vjerujem dakle da bi inicijativa jedne države mogla biti sprovodiva, nego da bi se morala tražiti šira saglasnost, jer bi potpuni građanski koncept podrazumijevao promjenu političkog sistema u BiH.

VIJESTI.BA: Javnosti je poznat HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, za koji većina analitičara kaže da uvodi dodatne etničke podjele i da je suprotan građanskom konceptu. Kako Vi tumačite predloženo zakonsko rješenje? 

TURČALO: Što se tiče novih prijedloga HDZ-a, oni su dodatno etnicizirali ionako etniciziran politički sistem u BiH. HDZ-ov prijedlog bukvalno bi doveo do toga da bi se predstavnik hrvatskog naroda mogao birati samo iz ove političke stranke. U tom slučaju, apsolutno bi bilo obesmišljeno djelovanje bilo kakve političke partije koja bi tražila neku prekoetničku legitimnost ili neko prekoetničko glasanje, koje bi prelazilo etničke linije. 

Dakle, konkretnim prijedlogom izmjena izbornog zakonodavstva potpuno se obesmišljava svaki mogući koncept građanskog, koji navodno dolazi iz njemačke inicijative. Stoga je potpuno razumljivo zbog čega HDZ i neki njegovi megafoni ovih dana govore i pišu sve najgore o Njemačkoj, nazivajući je različitim imenima. 

VIJESTI.BA: Jesu li opravdane tvrdnje da bez izmjena Izbornog zakona BiH neće biti moguće implementirati izborne rezultate 2018. godine?

TURČALO: Izbori 2018. godine dodatno su opterećeni HDZ-ovim zahtjevom prvenstveno za izmjenama Izbornog zakona, te zahtjevima za podjelu javnog RTV servisa na bošnjački, hrvatski i srpski i slično. U BiH postoji toliko instrumenata da se zaustavi formiranje vlasti na nivou kantona, a zatim na nivou FBiH i na nivou BiH. Stoga je opravdana bojazan da je moguće zaustaviti implementaciju izbornih rezultata.

S druge strane, takav potez koji bi eventualno HDZ napravio, dodatno bi ojačao eventualne inicijative poput pomenute inicijative Njemačke o građanskom uređenju BiH, a sve kako bi se prevazišlo uređenje u kojem svako zbog nekih vrlo partikularnih političkih i partijskih interesa može zaustaviti uspostavu vlasti u državi i destabilizovati je. S obzirom na to da je BiH geografski u Evropi, te da destabilizacija naše države može imati negativne efekte na ionako nestabilna okolna područja, mislim da bi za HDZ bio autogol kada bi se odlučio na taj korak, koji se iz struktura ove političke stranke često najavljuje u posljednje vrijeme i to pod ultimativnom tvrdnjom kako se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti, jer u suprotnom neće biti moguća implementacija izbornih rezultata. 

VIJESTI.BA: Vjerujete li da u međunarodnoj zajednici postoji dovoljno odlučnosti, čvrstine i spremnosti da se usprotivi eventualnoj blokati formiranja vlasti u BiH?

TURČALO: U posljednjih deset godina međunarodna zajednica apsolutno nema nikakvu vrstu čvrstine . Vrlo je teško pretpostaviti da li međunarodna zajednica može skupiti dovoljno snage i šta uopšte može uraditi u takvom slučaju, kakve poteze može povući koji bi razriješili eventualni zastoj u formiranju vlasti.

No, govorim o nekom dugoročnom periodu, u kojem se mogu javljati inicijative, poput ove njemačke, gdje će se ići u smjeru pokušaja ukidanja kočnica koje postoje unutar političkog sistema BiH. Dakle, kratkoročno ne očekujem ništa, ali je dugoročno to jedini izgledan način da se dođe do stabilizacije i uspostave funkcionalnog uređenje države. 

VIJESTI.BA: Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je izjavio da će sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem 2018. godine birati bošnjačke partnere u vlasti. Nije li to kontradiktorno, budući da upravo Čović insistira na tome da jedan narod drugom narodu ne bira političke predstavnike?

TURČALO: Kroz pitanje ste dali odgovor. Naravno da je to kontradiktorna stvar. No, prvenstveno želim kazati da imam problem sa tim konceptom "da narod bira svoje predstavnike". Izbori treba da budu slobodni, tajni i sve ono što odlikuje demokratske izbore. Ja imam pravo da glasam za bilo koga, ukoliko mi to Ustav i relevantni zakoni dozvoljavaju. U tom smislu je ovaj koncept problematičan - šta znači predstavnik naroda? Uopšte nisam saglasan sa tim konceptom.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


HDZ-ov prijedlog izbornog zakona 18.07.2017. 08:55
vraca nas u feudalizam, sto je Evropa prepoznala i vise puta upozorila Covica da mu ta budalastina nemoze proci.
meibe 18.07.2017. 09:54
ha,ha,haa...rezolucija EU jasno kaze da nema centralizacije nego federacije cijele bih...zasto se muslimanski politicari propinjali kao konji na zadnje noge kada je usvojena rezolucija EU?? ajde malo da vidimo pamet tvoju, objasni tu cinjenicu, pusti ovo sto muslimanski " analiticari" pricaju, nista od toga...sam ustavni sud je ponistio dio izbornog zakona gdje muslimani biraju hrvta eu dom naroda, jel to gradjanski kakvo muslimani prizeljkuju???ako jest to i hrvtai traze, da muslimani biraju svoje a ne da hrvatima namecu svoje "hrvate" u drzavne institucije....budi siguran da nema nista od gradjaskog koncepta bih, pa jel ti mislis da bi srbi pristali na to, odreci se RS???ako to mislis hitno doktoru jer nije ti dobro!!!
Za meibe 18.07.2017. 10:04
Medjede jedan to je bio prijedlog rezolucije Hrvatskih parlamentaraca o kome se nikad nije raspravljalo jer je ocijenjen kao mijesanje u unutrasnje stvari drzave koja nije clanica EU. Kapito!!!!!!!!
TAKO JE 18.07.2017. 06:59
POZDRAV SVIM GRADZANIMA BOSNE I HERCEGOVINE
guest1500361096 18.07.2017. 08:58
E kad si tako fin poturi nam nanu da joj se zahvalimo sto rodi takvog sincinu.Da usout jos kojeg potvrdimo
Prikaži još