16.07.2017. / 12:42h Politika - Valentin Inzko

Dodik izjavama unosi strah među povratnike

 Dodik izjavama unosi strah među povratnike
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko podsjeća da je pravo na povratak garantirano je Dejtonskim sporazumom, te naglašava da zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Dejtonu.

Inzko naglašava da komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje.
 
- Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog - rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas, komentarišući nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je dao u Bratuncu.
 
 Inzko ističe da žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati, te da one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici. 
 
Visoki predstavnik Inzko je podsjetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj prijeratni dom u BiH i da će strane-potpisinice Dejtonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova“.
 
Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplicitno navedenih i izvornih odredbi protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.
 
- Jedini cilj izjava, poput one kakvu je nedavno dao predsjednik entiteta RS Dodik, jeste da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 75

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Za Incka 16.07.2017. 13:49
To sto vi pricate Gospodine Incko to zanju svi , ali zasto ne postupate tako kako pricate ,i ne kaznite one koje pricom osudjujete. Lodog treba vezat a ne pustit da luduje i mahnita.
Na stotine Bosnjackih povratnika 16.07.2017. 13:18
je pobijeno od 95g do danas od strane nepoznatih pocinitelja i nitko i ne pokusava da rasvijetli ta ubistva, Incko.
lapot 16.07.2017. 16:05
tkz rs je genocidna fašistička tvorevina stvorena udruženim zločinačkim poduhvatom na masovnim grobnicama od krvi i i kostiju Bošnjaka i nesto katolika.http://www.telegraf.rs/vesti/1258687-ispovest-koja-ledi-krv-evo-kako-sam-ubio-svog-oca-zbog-starog-srpskog-obicaja-foto
vojnik vojske RS 17.07.2017. 11:46
STVORENI SMO DA TI MAMU JEBEMO ONAKO PO SRPSKI TRI PUTA. nož žica srebrenica
VOJNIK VOJSKE SUPACKE 17.07.2017. 12:53
STVORENI SMO SA TRI PRSTA-JEDAN ZA ŠUPAK A DRUGA DVA ZA USTA BRATE. NEĊE ČETNIK VODU IZ INATA, A KAD NESTA NOVINA -POKUPIŠE GOVNA SA TA DVA PRSTA DRUGA. ŽICOM GAĊE VEŽE A NOŽEM ŠPEK REŽE. SREBRENICU SA BRLJOM OPKOLIŠE-MOLE HOLANDSKU BRAĊU DA IM POSAO ZAVRŠE. ĊIME LI SE TO SRPSKI IZMET KURČI - NOŽEM I ŽICOM ŠTO IM DUPE DRŽI. TAKO TI JE KAD PUSTIŠ SVINJE IZ TORA-VRAĊAJ STOKU NAZAD DOK JOS ŽICE IMA. KLAĊE SEBE SVINJE SAME KAD ZA TO VREME DODJE, STOGA STEDE NOŽ I ŽICU JER IM VISIT TREBA. OJ VOJNIČE REPUBLIKE PRDSKE – SKINI GAĊE DA TI SPRČIM DUPE. JEČI ČETO I OD BOLA RIČE-DIŽE SVA TRI PRSTA AL POMOĊI NIƉE
Prikaži još