12.07.2017. / 22:16h Komentari - Ivica Đikić

Dodik i Čović - saveznici u destrukciji!

Dodik i Čović - saveznici u destrukciji!
Dragan Čović saveznik je Milorada Dodika i stat će na njegovu stranu u svim delikatnim situacijama, piše u komentaru hrvatski novinar Ivica Đikić, koji kaže da "bez Dodika, Čović se nema uhvatiti za što u svojoj slijepoj putanji prema teritorijalno definiranoj hrvatskoj autonomiji u BiH, području vlastite svemoći i nedodirljivosti"

Piše: Ivica Đikić
 
Dok hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavljuje da je nedopustivo da se Republika Srpska ponaša „gotovo kao samostalna država“, da je neophodno šefa tog entiteta Milorada Dodika „polako spustiti na zemlju“ i da je Republika Srpska produžena ruka ruskih interesa u ovoj regiji, što je, naravno, smjesta izazvalo ljutite reakcije najviđenijih političkih predstavnika bosanskih Srba, bosanskohercegovački HDZ predvođen neuništivim Draganom Čovićem blagonaklon je prema stalnim secesionističkim provokacijama Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
 
Dok se hrvatski HDZ, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, unatoč nekim pokušajima i simboličkim gestama, nikako ne može lišiti svog urođenog antisrpstva, pa čak nije u stanju donijeti odluku da se iz blizine nekadašnjeg koncentracionog logora u Jasenovcu ukloni ploča s ustaškim pozdravom, dotle se hrvatska politika u Bosni i Hercegovini nikako ne može lišiti dugogodišnjeg prešutnog savezništva s politikom koja supotpisuje etničko čišćenje i činjenicu da u Republici Srpskoj danas praktički nema Hrvata, kao ni Bošnjaka.
 
Da apsurd bude veći, Dragan Čović pritom uživa svekoliku podršku Zagreba.
 
Politika Zagreba u raskoraku je između toga da joj je Republika Srpska uzor za hrvatsko pozicioniranje u BiH i toga da joj je ta tvorevina prijetnja u smislu širenja utjecaja Rusije i Srbije: doduše, ne toliko prijetnja samoj Hrvatskoj koliko geostrateškom konceptu NATO-a i dijela članica Europske unije, premda je taj koncept doveden u pitanje ili je stavljen na čekanje izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika.
 
Dragan Čović politički vješto koristi taj raskorak. Bez ikakvih posljedica, on istovremeno podržava dvije politike koje se međusobno isključuju: Dodikove antiustavne referendumske ekshibicije i paradržavne proslave, s jedne strane, i „europski put“ BiH, s druge, iako taj, vrlo neizvjesni, put ponajprije podrazumijeva poštivanje zakona i Ustava.
 
Bez konkurencije
 
Čović tako može jer, zapravo, nema nikakve konkurencije ni opozicije unutar hrvatske političke scene u BiH, niti općenito ima mnogo unutarhrvatskih utjecajnijih glasova koji bi bili kritički nastrojeni prema njemu i njegovom destruktivnom vrludanju.
 
„Podloga i razlog političke sloge između Dodika i Čovića, po mom razumijevanju, nije namjera 'razbijanja Bosne', kako se u Sarajevu paranoidno tumači svaki njihov susret i postupak, nego gotovo obrnuto: mogućnost da na taj način obojica, svaki u svome krugu, drže i produžuju praktično monopolni politički i vlastodržački, bogme i privatno interesni položaj baš u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini.
 
Što bi bili Dodik u Republici Srpskoj pripojenoj Srbiji, i Čović u zapadnoj Hercegovini pripojenoj Hrvatskoj? Nitko i ništa“, kazao je ovih dana pisac Ivan Lovrenović u intervjuu za zagrebački portal Telegram.
 
Dragan Čović saveznik je Milorada Dodika i stat će na njegovu stranu u svim delikatnim situacijama naprosto zato što Čovićeva dugogodišnja politička praksa ne bi bila moguća bez ovakvog Dodika: da nije ovako postavljene Republike Srpske i njezinog šefa, koji stalno zvecka fantomskim odcjepljenjem i ne radi ništa nego se trudi da Bosna i Hercegovina bude što nefunkcionalnija država, Čovićeva jedina politička ideja – ona o dodatnom unutrašnjem razdvajanju, odnosno o formiranju i hrvatskog entiteta – bila bi nerealna do komičnosti.
 
Da nije ovakvog Dodika i ovakve Republike Srpske, Čović i njegovi doglavnici, pa i najveći dio Hrvata u BiH, ne bi se imali na koga ugledati i ne bi imali kome zavidjeti na teritorijalno formaliziranoj mogućnosti distanciranja od Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Pritom Dodik bez Čovića može, premda mu je s Čovićem daleko komotnije, ali Čović bez Dodika ne može.
 
Hrvatima treba jači partner
 
Hrvati su u BiH najmalobrojniji konstitutivni narod i za politiku destrukcije – ali destrukcije do one granice o kojoj govori Lovrenović – treba im veći i jači partner. U tome je ključ Čovićeve ovisnosti o incidentnom Dodiku i o nedodirljivoj Republici Srpskoj.
 
Dragan Čović od svoje aktualne orijentacije i od savezništva s politikom bosanskih Srba ne može i neće odustati, jer bi tako odustao od suštine svog političkog djelovanja. Čak kad bi ga Plenkovićev HDZ i hrvatska vlast pritisnuli da odustane od davanja podrške Dodikovim rušilačkim operacijama, vjerojatnije je da bi se Čović odlučio na suptilno okretanje leđa Zagrebu nego svom pouzdanom partneru iz Banje Luke.
 
Bez Dodika, Čović se nema uhvatiti za što u svojoj slijepoj putanji prema teritorijalno definiranoj hrvatskoj autonomiji u BiH, području vlastite svemoći i nedodirljivosti. U skladu s naukom Milorada Dodika, ta bi autonomija funkcionirala kao politički štit i sredstvo manipulacije u slučaju pravosudnog propitivanja načina na koji su se Čović i krug njegovih bivših i sadašnjih suradnika i pomagača domogli ličnih bogatstava kojima raspolažu. Kao i u slučaju Srpske, taj prizemni motiv zaogrnut je retorikom nacionalne ugroženosti, premda su takvom politikom najdirektnije pogođeni Hrvati, čak i oni koji bi se našli u okvirima zamišljene Čovićeve tvorevine.

 

(SlobodnaBosna)


Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1499925873 13.07.2017. 08:04
samo msta su rekle muslimanske podguze.sto ne objevite sto kaze nino raspudic,ivan lucic.peko gasparevic,ivan susnjar.vijesti ba su unitaristicke i sovinsticke novine i tv .kako vas nije sramota toliko ocrnjivati druge.ni gebels vam nije ravan.
svi navedeni su primtivci, jedan je pedofil, drugi kukavica i izdajnik Hrvata a dvojica samozvani sa 13.07.2017. 08:56
a sve ih zajedno povezuje sto su na platnoj listi D.Covica. Dodatno od EU su deklarisani kao sovinisti i fasisti. Ako ti se citaju njihove gluposti imas portal i za to. Laku noc i zbogom
guest1499929705 13.07.2017. 09:08
Za...873 novine ih ne crne vec oni smi sebe ako ti drugcije vidis i cujes tvoja stvar.
kulin ban 13.07.2017. 09:58
Gradjani Republike BH nemaju problema da 15% Hrvata u BH ima 50% vlasti u tzv FBH i 30% na nivou drzave. Takodjer zeljeli bi da Hrvati sami biraju clana Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda, ne treba nam hrvatski Sejdo Bajramovic. ALI NAZALOST BOSANSKI HRVATI NE BIRAJU HRVATSKOG CLANA PREDSJEDNISTVA VEC COVICA JUGOSLOVENA IZ\ STRANKE HDZ, STRANKE KATOLICKIH CETNIKA KOJI ZAJEDNO SA DODIKOM ZELE SRUSITI REPUBLIKU BH. Zato narode, svi vi iz pro-bosanskih stranaka na slijedecim izborima imate imperativ da skinete Covica i HDZ sa vlasti. Glasajte svi za drugog clana Predsjednistva koga predloze Hrvati, ali ne bilo koga iz cetnickog HDZ-a. SAMIM TIM IMATE IMPERATIV DA UKINETE GRENOCIDOM NAMETNUTI DEJTONSKI USTAV I VRATITE NAZAD SUSPENDOVANI GRADJANSKI USTAV REPUBLIKE BH , CIME CE BITI RJESENI SVI PROBLEMI OD ZAHTEJVA EU DA SE RJESI SLUCAJ SEJDIC-FINCI DO STALNOG PROBLEMA BLOKADA MULTI-CETNICKE, MAFIOJASKE BANDE DANAS NA VLASTI U RBH.
Sarajstansko-Minderasko multikulti 13.07.2017. 07:24
Jes,Jes,,aha..konstruktivní Bake IZMET sa sve lazním agentom Sakibom,hahahahah
1MART 13.07.2017. 07:32
Lolek i Bolek
BOSANAC 13.07.2017. 07:57
Đikić=Đikan prodao se muslimanima za 100,00 maraka a rođenu mamu bi prodao za 150,00 KM
A ti si kao Bosanac ? 13.07.2017. 09:02
Neznam koji dio onoga sto je napisao nije istinit? :) Covic je na platnom spisku Beograda, samo je suma malo veca od tvojih navoda. Spoznaja ce biti teska za Hrvate ali za tebe ne, ti si Srbenda koja bi prodala zrtve Jasenovca za 50,00 "maraka"
Prikaži još