19.06.2017. / 17:51h Politika - Obećanje borcima

Bukvarević i kantonalni ministri za boračka pitanja podržavaju uspostavu registra

Bukvarević i kantonalni ministri za boračka pitanja podržavaju uspostavu registra
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, u pratnji kantonalnih ministara i direktora uprava iz kojih dolaze demobilisani borci i predsjednika Skupštine HNK, obratio se u poslijepodnevnim satima demobilisanim borcima okupljenim ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Informirao ih je da je, na sastanku federalnog i kantonalnih ministara za boračka pitanja iz kojih dolaze demobilisani borci okupljeni pred zgradom Vlade Federacije BiH, zaključeno da će biti upućen zahtjev prema Parlamentu FBiH da što prije razmatra i usvoji zakone koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri iz oblasti branilačko-invalidske zaštite a tretiraju uspostavu i objavu registra branilaca i uspostavu reprezentativnih boračkih udruženja od posebnog društvenog značaja.

Naglašeno je da federalni i kantonalni ministri za boračka pitanja podržavaju uspostavu i objavu registra branilaca i registra korisnika boračko-invalidske zaštite.

Kantonalni ministri su dali punu podršku sporazumu između boračkih udruženja i Vlade Federacije BiH, te predlažu da se sporazum počne primjenjivati od 1. septembra 2017. godine.

Sporazumom su predviđena sredstva i bit će prioritetno usmjerena za rješavanje socijalno statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

- Nakon potpisivanja i objave Sporazuma u "Službenim novinama FBiH" Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata pripremit će Odluku o kriterijima i raspodjeli tih sredstava. Realizacija tih sredstava bit će u direktnoj saradnji sa općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, sa kantonalnim ministarstvima za boračka pitanja i drugim nadležnim institucijama - saopćeno iz Kabineta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Borac sa Žuča 19.06.2017. 18:14
Niko nije svoje borce prevario kao vlast Federacije, odmah poslije rata pa na ovamo. Od devizne knjižice pa dalje. Tako da ove borce niko ne može nazvati bagra neradnička. Neko ko se po njemačkim kuplerajima u ratu borio ili ne daj bože krio u trzoru (sefu) ima obraza borce nazvati bagra neradnička. One koji su svoje živote dvali svaki dan na liniji. Zna li iko kako je linija na Žuču u najgorem trenutku održana, samo životima. Koliko je samo Vikićevih na jednom mjestuu jednom danu poginulo na Žuču, ne računajući druge borce. I sada neko od političara karijerista ima obraza ovako govoriti. Borci samo naprijed. Ničija do zore nije dogorela, pa i ove ne narodne vlasti.
guest1497889539 19.06.2017. 18:25
Svi ti koji su poginuli na Zuci su ukopani dva - tri puta u Potocarima.
Borac sa Žuča 19.06.2017. 20:58
Koliko mi je poznato Piksijevi specijalci su pokopani u Beogradu.
EdinM 19.06.2017. 20:34
Moj Lični stav..!!! Onemogučiti uspostavu bilo kakvih tzv.predstavnika i politika reprezantivnog predstavljanja od ,,posebnog društvenog značaja...!?!?!? Tražiti ukidanje diskriminacije prema bivšim pripadnicima ARBiH...!? Tako što zahtjevati ukidanje ministarstva za boračka pitanja!????jer spomenuto ministarstvo ima jedan jedini cilj zaštiti ideološko-propagandnu doktrinu SDA i njenih priljepaka.!?kao što su dobitnici posebnih priznanja i odlikovanja..!?zelene beretke,PL ,labudovi,ševe,gavrani,ose i sl.kao i generalsko-KOS ovski klan,svi pobrojani čine oko 5% ukupne boračke populacije,i jedini u državi su sa više osnova i kontinuirano osigurani i plačeni..!? Ostalih nas 95% veterana smo sluge Malezijko,Visočkog udruženja Neoliberarne,globalno islamske mreže ...!?? Mi ostali pasemo travu Po proplacima koje smo u ratu oslobodili i onda nam Fadil-beg dadne da se napijemo vode pa da se piše kako pijemo domaći čaj koji je dobar za smirenje....!????
Prikaži još