19.06.2017. / 16:34h BiH - Sastanak ministara prometa i komunikacija

Entiteti moraju da se dogovore oko trase puta Sarajevo - Beograd

Entiteti moraju da se dogovore oko trase puta Sarajevo - Beograd
Danas je u Sarajevu održan sastanak entitetskih i državnog ministar prometa i komunikacija u cilju usaglašavanje trase puta Sarajevo - Beograd čija se gradnja najavljuje u proteklih nekoliko mjeseci, međutim još uvijek nije usaglašena trasa puta.

"Mi iz Federacije imamo dva riješenja. Jedan je da povežemo Sarajevo i Beograd preko Žepca, Tuzle i Bijeljine ", rekao je Denis Lasic ministar prometa i komunikacija FBiH

Ako moramo da idemo preko Višegrada onda neka se ide preko Goražda. Srbija je već počela da gradi da put do Vardišta zbog čega će po svemu sudeći put ići do Vardista. Samo je pitanje kojom trasom - dodao je Lasić.

"Jedna od varijanti je preko Pala, Sokoca do Vardišta, sada nismo mogli da donesemo odluku. Obje varijante su dobre", rekao je Nedjo Trninic resorni ministar iz RS-a

"Usaglasili smo se da cemo uključiti entitetske premijere na nas sljedeći sastanak", rekao je državni ministar Ismir Jusko.

On je dodao da ce u cijeli slučaj biti uključen i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Turska finansira ovaj projekat ali jos uvijek nema informacija da li se radi o kreditu ili koncesiji. Ne zna se ni koliko novca ima.

"Pitali smo, rekli su nam da će da podrze bilo koji projekat za koji se mi odlučimo", rekao je Jusko.

Ministri su saglasni da entiteti treba da se dogovore kojim putem će se poći.

"Entiteti ce vraćati kredite ako to bude krediti, zato entiteti i treba da se dogovore", rekao je Trninić..

Jusko je pojasnio da turska strana nema uslov do kada treba da se donese odluka. 

Sljedeci sastanak na kome ce prisustvovati i predstavnici EU koja će da izradi projektnu dokumentaciju. Sastanak ce se odrzati do 20 jula.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Remo 19.06.2017. 16:48
Sirom Srbije se trenutno gradi 4 autoputa a mi nemozemo da se dogovorimo oko jednog
Za remo 19.06.2017. 21:19
Nepravi srbija niti jedan auto-put. Tek za 50 godina kad se to otplati mozda ce biti vlasnistvo srbije. Ali kojom brzinom izumirete mozda ce se jedan od auto-puteva zvati Alije Izetbegovica.
guest1497885611 19.06.2017. 17:20
90.posto auto puta ide kroz Srpsku..logicno je da se Srpska pita kuda ce ici auto put...a ako se dogovaraju od toga nema nista...
Bradati Arap 19.06.2017. 20:03
Vidi vidi Vlaha sto su navalili...mrze kao Bosnu a njuske im njihove gadne vire po Sarajevskom portalu...nema kruha kod Dodika???sve Vlahe u wc solju...
Za...........5611 19.06.2017. 21:23
Ko misli bjezati u Srbiju naka pravi auto-put, nama netreba, a po komentarima vama se zuri i procerali bi ga kroz svako selo da vam je lakse natovariti stvari.
guest1497983193 20.06.2017. 20:26
Što će ti stvari kad ćeš go i bos bez stvari u Anadoliju
Prikaži još