19.06.2017. / 10:39h Ljepota i Zdravlje - Ukusna i ljekovita

Poznata od davnina: Crvena ribizla jača kosti

Poznata od davnina: Crvena ribizla jača kosti
Ukusna i ljekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu.

Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmjene materija na ćelijskom nivou.

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.

Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprječavanju različitih oblika karcinoma.

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.

Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije.

Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!