17.06.2017. / 10:48h Regija - I poslije Tita - Ana

Srbijom će opet vladati neko porijeklom iz Hrvatske!

Srbijom će opet vladati neko porijeklom iz Hrvatske!
Nakon Josipa Broza Tita Srbijom će opet vladati Hrvat, odnosno Hrvatica, piše Jutarnji list a istu tezu razvija i 24sata hr pod naslovom "Gay Hrvatica Ana Srbima otvara put u EU".

Anu Brnabić, prvu ženu na čelu srbijanske vlade, porjeklom s Krka, predsjednik i apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić nakon puno negodovanja imenovao je novom premijerkom, svojom nasljednicom. Doduše, politička samostalnost te 43-godišnje marketinške menadžerice vrlo je upitna i teško da će biti više od lutke u izlogu i na koncu jer će sve poluge ionako u svojim rukama držati Vučić, piše Jutarnji list u tekstu u kome analizira izbor Ane Brbabić za mandatarku nove vlade Srbije.

List piše kako je desna srbijanska javnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je i prije rogoborila protiv Brnabić (ne zna se je li to činila zato što je homoseksualka, zato što je Hrvatica ili zbog oboje), doslovce skočila na zadnje noge, poručujući Vučiću da ona nije njihova premijerka te da je izabrana pod pritiskom Bruxellesa. Vjerojatno je više istine u tome da se Vučić htio malo dodvoriti Bruxellesu pokazujući mu svoju (lažnu) širinu jer ionako je on pravi šef svega u Srbiji, tako da ništa ne gubi, ali se može umiliti liberalnoj Evropi.

No, s druge strane, Aleksandar Vučić ovim zapravo šalje poruku na unutarnjem planu - ja mogu sve, pa i to da postavim takvu osobu, koja po dva kriterija, nacionalnom i seksualnom, izaziva tihi užas kod dobrog dijela Srba za - premijerku. No, u svakom slučaju, Srbija je senzacija slična Irskoj, gdje je samo dan prije, moguće kao poticaj, Leo Varadkar, deklarirani gay i sin indijskih imigranata, izabran za premijera.

List dalje piše kako je Vučić vagao dulje od dva mjeseca koga će postaviti za svog nasljednika. Ime Ane Brnabić bilo je uvijek u najužoj kombinaciji, a kako se približavao dan odabira, šanse Brnabić su rasle, a neki mediji, poput beogradskog Blica, otvoreno su navijali za nju. No, kada je Vučić izgovorio njezino ime, počela je prava košava reakcija, a tvrdi se da se zatalasalo i u samoj Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), gdje su nezadovoljni i činjenicom da Brnabić nije njihov član. Neki beogradski mediji tvrde da je najmanje trećina skupštinskih zastupnika (od njih 102) vladajuće stranke užasnuta te da bi mogli otkazati poslušnost. Stoga je Vučić krenuo u misiju uvjeravanja i nagovaranja da se glas za Brnabić mora dati.

Vučića su, kao glavne karijatide, podržali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, a srpski analitičar Dragomir Anđelković smatra da će Vučić amortizirati njezino neiskustvo. Zastupnici Jedinstvene Srbije i njihov gazda Dragan Marković Palma odmah je poručio da će glasati protiv jer Brnabić, kako se izrazio, nije njegova premijerka. Ana Brnabić po njemu ne može biti premijerka jer “nije domaćin, nema djecu i međunarodne kontakte”. Slične su reakcije i slijeva i zdesna. Dok desnica uglavnom šizi (osim one vjerne Vučiću), građanska ljevica je cinična i nepovjerljiva. Liberal Čedomir Jovanović kaže da treba vidjeti kakvu će razliku napraviti između Bruxellesa i Moskve te je li sposobna “presjeći gordijski čvor u regiji”. Borko Stefanović iz Levice Srbija Brnabić naziva “Vučićevim knjigovođom” koji će bespogovorno izvršavati njegove zadaće te tvrdi da nema govora o samostalnoj politici.

I radikalna desnica na sličnom je valu. - Je li ovo izbor Vučića ili Zapada!? Dolazi li na ovaj način hrvatski i homoseksualni lobi na utjecajnu funkciju?, pita se vođa ultrakonzervativnih Dveri Boško Obradović.

Srpski ekonomista Miroslav Prokopijević smatra, pak, da Brnabić nema “političku težinu” te da će “njezina vlada biti kratkog vijeka”.

Za Sandu Rašković Ivić, nekadašnju šeficu krajnje desnog DSS-a, izbor Brnabić ukazuje na sluganski odnos Vučića prema Zapadu. Za Brnabić se može reći da je odana Vučiću koji je, kako je rekla, “donio snagu” te da “donosi nepopularne, ali neophodne mjere”. Brnabić će zato, prepostavlja se, biti Vučićeva vjerna transmisija.

No, sada ga ipak čeka da do 23. juna pripremi Skupštinu kako ne bi doživio neku neugodnost. Vučić je svakako zadobio divljenje dijela Evrope jer on je i dobar majstor performansa, ali srbijanska javnost u blagoj je nedoumici i panici.

Podsjetimo da se, primjerice, Parada ponosa u Beogradu nije se mogla održati godinama, čak je prije održana u Podgorici, a sada je na čelu srbijanske vlade, koliko god to bilo formalno, njezina harna pripadnica. Ovo je svakako velik civilizacijski iskorak, a sama Brnabić kaže kako se nada da će za tri-četiri dana izblijedjeti taj podatak iz njezine biografije te da se njezin politički angažman neće svesti samo na tu činjenicu. No, u prvim reakcijama po svijetu svi navode samo taj podatak, ali i to da je Brnabić tek godinu dana u politici te da je stoga ipak neiskusna. Očito je Vučić svjesno to učinio, kako bi joj bio mentor. Vučić je uzburkao i zaintrigirao svoju i svjetsku javnost ovakvim odabirom, ali u Srbiji ipak i dalje ostaje samo Vučić.

Hrvatski dnevnik 24sata hr razvija istu tezu u tekstu pod naslovom "Gay Hrvatica Ana Srbima otvara put u EU".

Ovaj list citira izjavu Vesne Pusić koja smatra da uloga Brnabić kao premijerke Srbije može povoljno utjecati na srpsko-hrvatske odnose.

- Uvijek je dobro kad dođe netko novi jer to ukazuje na nadu da će se susjedski odnosi popraviti. Mi kao i Srbi moramo uložiti napore kako bi se ti odnosi popravili. Naravno da se od loših odnosa ne može odmah doći do dobrih, ali ima prostora za jednu normalnu komunikaciju - govori Pusić.
Kad bi u Hrvatskoj postojala mogućnost da na mjesto predsjednice vlade zasjedne žena koja je uz to homoseksualne orijentacije, Pusić se nada da bi se to tada i ostvarilo.

- Ako ju je Vučić postavio na čelo vlade kako bi Srbiji time otvorio put prema EU onda je time napravio dobar potez, rekla je Vesna Pusić.

(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još