11.06.2017. / 15:30h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Zbog čega je građanska država politički nekorektan pojam?!

Zbog čega je građanska država politički nekorektan pojam?!
Međunarodna zajednica već proteklih deset godina igra ulogu pasivnog posmatrača političkih prilika u Bosni i Hercegovinu. Tu pasivnost svojim mandatom ponajbolje je najavio tadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling, koji je svojom pojavom, uz dužno poštovanje prema njegovoj ličnosti i angažmanu, odisao nadolazećim „zimskim snom“ Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pasivnost Međunarodne zajednice i (ne)uplitanje u goruću političku problematiku sama po sebi nije nešto što je isključivo dobro ili loše. Istina je da Međunarodna zajednica propustila niz prilika da odlučno reaguje. Međutim, uvijek treba uzeti u obzir i to da je nedostatak čvrstog reagiranja ujedno i test sposobnosti Bosne i Hercegovine da se pred izazovima destabilizacije održi na vlastitim nogama.

Takav defetistički položaj Međunarodne zajednice spram delikatnih momenata drugog dijela postdejtonske historije Bosne i Hercegovine, dakle od 2006.godine na ovamo, nužno je doveo do jačanja separatističkih političkih intencija, prije svega u Republici Srpskoj - prvo najavom referenduma o Sudstvu i Tužilaštvu, potom provođenjem referenduma o neustavnom „ 9.januaru Danu RS-a“, a zatim u posljednje vrijeme i izlaskom priče o revitalizaciji „Herceg Bosne“ sa margina političkog na polje mejnstrim politike.

Sa druge strane politike koje se zalažu za opstanak Bosne i Hercegovine, ne samo načelno nego i suštinski, u proteklih deset godina, za razliku od gore pomenutih politika nisu uspjele da u javni prostor inauguriraju bilo kakav politički sadržaj koji ne bi bio reakcija na pomenute politike, nego sadržaj koji nemeće javnu diskusiju. Potpuni primat u dnevno-političkom životu preuzele su politike koje kao svoj drugoročni strateški cilj vide disoluciju države, ili u blažem smislu potpunu etničku podjelu, što je osnov novijih antievropskih prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona. Te politike su politike koje nameću dnevni red i tempo političkog života, dok sa druge strane tzv. probosanska politika u pravilu nije ništa drugo nego izraz nemoćne reakcije na pomenute inicijative.
 
Ono što je separatistima i zagovaračima etničkih podjela uspjelo, a na čemu im se, ako ćemo pošteno, treba čestitati, jer se politički protivnik uvijek mora poštovati, jeste i to da su pored vlastitih matrica, čitavoj probosanskoj politici, bilo nacionalnoj ili građanskoj uspjele da imputiraju čak i one političke pozicije koje takva politika i ne zastupa. Jednim ofanzivnim pristupom njima je uspjelo da tzv. probosanskoj politici imputiraju unitarističke pozicije. Taj „unitarizam“, razumije se nije ništa drugo nego „prangija“ sa kojom secesionističke politike i njihovi akademski krugovi uspješno pokušavaju da opravdaju svoje secesionističke ciljeve i planove. I to ne samo da opravdaju nego i da u jednom retoričko-političkom nadmetanju uspostave ofanzivu.
 
Iako u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji nijedna relevantna politička opcija, ni bošnjačka, ni probosanska (građanska) niti bilo koja treća koja se zalaže sa ukidanje entiteta, što je valjda preduslov unitarističke politike, uprkos tome, secesionisti, i politički, i intelektualni i medijski, pa čak i oni koji nisu za bilo kakav secesionizam (naročito intelektulani) kao pokvarene ploče, uvijek i iznova, govore o tome strašnom unitarizmu. Taj spočitavajući unitarizam postao je obilježje svake politike koja rezolutno odbija mogućnost raspračavanja države. Dakle tzv. probosanska politika uopće nije izraz vlastitih projekcija nego je ona definirana od strane njenih političkih protivnika.

Stoga se nameće pitanje, do kada će njen sadržaj oblikovati politički suparnik a ne ona sama? Možda do onog trenutka kada se shvati da je nužno odbaciti svaki oblik defanzivne politike ukoliko se želi sačuvati opstojnost države, do onog trenutka kada će se iz jedne defanzive politike preći u političku ofanzivu. Možda je u konačnici potrebno strašnu optužbu za unitarizam ne samo prihvatiti nego je razviti u onoj mjeri da ona bude ta politika koja iritira ne politika koju se iritira.
 
Sa takvom političkom ocjenom slažu se i pojedini analitičari i dobri poznavaoci domaćih prilika. Dr Zlatko Hadžidedić, tvrdi da će bez takve politike secesionisti uvijek biti u prednosti.
 
„U svakom slučaju bilo bi korisno da se pojavi takva snaga, kako bi se stvorila ravnoteža na političkoj sceni. Bez takve ravnoteže, jasno je da secesionisti koji izmišljaju fantomski unitarizam imaju veliku prednost, jer su uvijek u prilici da svaki svoj potez praktično izvedu bez stvarnog otpora koji bi dolazio sa druge strane političkog spektra, a da pri tome svoje destruktivno djelovanje legitimiraju tobožnjim strahom od nepostojećeg „unitarizma“. Također, bilo bi korisno da se pokaže da navodni „unitaristi“, poput, recimo, SDA, zapravo nisu nikada bili dosljednoni na pozicijama odbrane teritorijalnog integriteta BiH, a pogotovo nisu zagovarali nikakav „unitarizam“, kaže Hadžidedić.
 
Sličnog je razmišljanja i profesor Enver Kazaz koji ističe da treba skinuti stigmu sa pojma unitarizma.

„Naime, unitarizam znači funkcionalnu zemlju sa jednakim pravima svih građana, i on sam po sebi ne bi isključivao ostvarenje etničkih prava. Suprotan pojam od unitarizma nije federalizam kako hoće reći HDZ nego zapravo secesionizam. Kada bi se ozbiljno promotrile političke partije u Bosni i Hercegovini moglo bi se slobodno konstatirati da nijedna ne zagovara unitarna načela, a "unitarizam" služi kao dobra propagandna parola za intelektualnu zajednicu sklonu Čoviću, koja propagira neku fantazmu o Bošnjacima kao velikoj prijetnji hrvatskoj etničkoj skupini“, mišljenja je Kazaz.
 
Danas je u Bosni i Hercegovini, državi koja teži članstvu u Evropskoj uniji, toj zajednici građanskih država, politički nekorektno zastupati ideju građanske države, dok sa druge strane politički nerealni zahtjevi za separtizmom i etničkim podjelama nameću se kao realnost upravo zbog defanzivne političke pozicije onih koji stoje na liniji odbrane državnog suvereniteta. Ako se taj odnos u budućnost ne promjeni u korist države Bosne i Hercegovine, nje će biti sve manje, a nestanak države kao takve proći će neopaženo, kao da se apsolutno ništa desilo nije.
 
Stoga, imajući u vidu to da ako su se nekad u okolnostima rata morali praviti negativni kompromisi, danas je svako odustajanje od ideje građanske države davanje koncesija onima koji očito priželjkuju njen raspad. Ako uzmemo u obzir i to da na ovim prostorima, definitivno nisu mogući nikakvi sukobi koji bi se poveli odavde i sami od sebe, protivno je svakoj elementarnoj logoci voditi defanzivnu, to jest ne voditi nikakvu proaktivnu agresivnu građansku politiku. Kritičari takvog pristupa zasigurno će prebaciti to da se ne radi o realnoj politici. Njih bi trebalo pitati za realnost politike Milorada Dodika koja u svojim programskim dokumentima ima plan o otcjepljenju, ili realnost politike Dragana Čovića koja se poistovjećuje sa politikom Mate Bobana o priključenju „Herceg Bosne“ Hrvatskoj.
 
Kritičari će također prebaciti da bi takva politika stvarala tenzije, onemogućavala ekonomski razvoj, jednom riječu da bi bila bespotreba provokacija. To upravo treba i biti provokacija, jer u političkoj prednosti uvijek je onaj ko provocira a ne onaj ko je isprovociran. Potrebno je dakle ne samo retorički nego i programski provocirati političkog protivnika, dovoditi ga do krajnjih granica kada će se usuditi da izvrši direktni napad na državu koji jedino može završiti katastrofom po njihove političke pozicije. Rata neće biti. Mir je naše oružje. Unitarizam i građansku državu mora se prigrabiti čvršće nego ikad.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 166

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


u apsurd drzavi sve je apsurdno 11.06.2017. 17:01
Bivsa jugoslovenska republika BiH se raspala muslimansko hrvatskim referendumom 1.3.1992 godine.Ona od tada kao drzava nikada nije zazivila na prostoru Republike Srpske (vec 25 godina) i ubijedjen sam da nikada nece ni zaziviti kao sto su to tada zeleli muslimansko hrvatski nacionalisti.Zato o BiH razbijati glavu i sa njom se opterecivati je cista glupost
guest1497194201 11.06.2017. 17:16
Apsurd si i ti sam i onaj tvoj vlahistanski pasha ili beg sto vas godinama dere u ubire plijen preko ledja supljaka kao sto si ti. Pametan covjek bi se stidio poteza i radnji koji se vec desavaju tolike godine.Vise nego bezobrazluk i na osnovu tog i zive i odrzavaju se na vlasti u vahistanu dodick i klapa nationalchetniks-vlaHosmrdijaneri beskarakteriijeri.
Omer 12.06.2017. 03:40
63% Građana Republike BiH se izjasnilo za civiliziranu državu. No ovo je Srbija iskoristila da počini etničko čišćenja i genocid. A genocidna tvorevina nikad nije ni postojala nego je napravljena da se povezu srpske krajine u HR koje srećom vise nema. Nemoj te zaboraviti da je Armija BiH bila pred Bankalukom, nemoj te zaboraviti sa ste tada imali Aliju za saveznika. Kad odu izdajnici genocidna tvorevina ode sa njom.
guest1497247334 12.06.2017. 08:02
Ukrasti oruzje od svih naroda bivse Jugoslavije i upotrijebiti ga protiv svih drugih NEORTODOKSNIH naroda , rasturati sa istim Sloveniju iz Hrvatske i Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine , da bi se ostvarile bolesne ambicije ORTODOKSNIH vjerskih osjecaja , naroda koji su se okupili ispod tog vjerskog kisobrana , jadna majko svoja , takvima kao ti koji su ti uvrstili tu budalastinu u glavu , cude se kako je reagovala , ne samo Bosna i Hercegovine , nego i ostatak VANSRPSKIH PROSTORA . Sa ove strane Drine , dosljaci u tvom agregatnom stanju , koji sebi daju i dali su toliko prava , Bih referendum nije postapalica , argument , opravdanje za DJELO jednog pomahnitalog naroda .Poklopi se ti usima doktore i pokusaj se izdici iznad svih ovih prostackih komentara koje nam omogucuju " Hebibovici " , svojih umisljenosti o podrazumijevajucom pravu svoje vjerske grupacije i mastaj , nadaj se RAZUMU RAZUMNIH .U privatnom vlasnistvu , tvoja " VRSTA " , u BiH , ima ispod 20 % u privatnom vlasnisnistvu.
apsurdan si ti kenjo 12.06.2017. 08:38
Samo ce ziviti BOSNA I HERCEGOVINA a nikad genocidna republika .s. niti ustaska herceg .b.
Nije to nekorektan pojam 12.06.2017. 14:11
Nekorektni su ti sto ga koriste, pa nije niko siso veslo
Reci Srpska 12.06.2017. 14:14
Da kazes tri put Srpska, Srbin, cetvrti put bi reko JA SAM SRBIN, ko sto i jesi
guest1497360732 13.06.2017. 15:32
Preko 100 lajkova. Botovi iz srbije, SNSD+HDZ+SDA uhljebi= najglasnija manjina.
Novabila 11.06.2017. 18:30
Koji bolan poraz, srbi dobili 49% ,hrvati 26% ,bošnjaci 23% i 2% Brčko distrikt to je realnost koju su potpisali i vaši bošnjački političari.
TripleB 11.06.2017. 18:37
Zbir ti je 101%, to je jedno, drugo... srednja Bosna pada za 24h i to Žepče, Vitez, Busovača, Kiseljak, Novi Travnik, Kupres... Stoga, da nebi iz konstitutivnosti krenuli ka staristickoj gresci i da vas ne bude manje nego Jevreja.... tišina!
... 11.06.2017. 18:37
To je sve privremeno
moj jarane; 11.06.2017. 18:41
poraz nego sta...Nisu se tvoji 92-95 borili da ostanu u drzavi Bosni,nego da je sruse.Pri tome su pocinili strasne zlocine zbog kojih se eto ne stide;i naravno imali fine vlastite gubitke.A ostali u Bosni......moj jarane.Da nije ovako ne bi bilo nikakvih novih zahtjeva i tenzije sasrpskohrvatske strane.
Bosaurin 11.06.2017. 18:47
Ako se srbi i hrvati do kraja ove godine ne otcjepe te svoje ratom stecene teritorije ostace toliko srba da zivi koliko moze stati pod jednu šljivu a hrvate ćemo moći naći samo u slikovnicama . Istice vam rok. Niste htjeli demokratsku građansku BiH. Sad na silu proizvodite samo muslimansku Bosnu. Izgleda da samo muslimani vole Bosnu i svaki dan ima ih sve vise.
guest1497200344 11.06.2017. 18:59
Matematika?Sjedi 1 ko kuca!
Ovi neki sa 26% 11.06.2017. 20:31
uobrazili da se moze fino zivjeti od sverca duhana. A nidje nijednog broja i kalkulacije.
guest1497236705 12.06.2017. 05:05
TJESITE SE! Mile je Legenda!
18,7 % za lojavce 12.06.2017. 07:48
Ne pretjeruj,Babo se vratio u Krajinu,isilovci kontrolisu saraystansko-zenicko-tuzlanski supak vilajet
@ TripleB 12.06.2017. 08:31
49+26+23+2 = ?
Huko 12.06.2017. 11:51
49-1% ( od Lakyja)+26+23+2=100%
@ Huko 13.06.2017. 06:28
Taj 1% od Lakyja je jebena koska, kad naseli arapa. Jeben je on, radi s mozgom.
Jedino 11.06.2017. 17:44
Resenje je da se RSrpska pripoji srbiji a vi onda budite kakva hocete drzava
TripleB 11.06.2017. 18:02
Kada krenete iz BiH prekopajte i grobove i sva svoja govna nosite sa sobom, a uskoro krecete pa eto, mozda je vrijeme da ides kopati kevu iz groba!
antifasist 11.06.2017. 18:19
republika svinjska je srbijansko genocidno djelo i lijeci se unistavanjem svih celija bolesti tj genocidnosti
1MART 11.06.2017. 18:22
Gdje da se pripoji konjino nije mogla ni 92-95 neće ni sad možete se jedino vi izselit u srbiju a BiH nemože niko da djeli dok je nas živih jedino može da se širi sa Sandžakom
Nemate šanse balije 11.06.2017. 19:40
I to jako dobro znate. U znak hrišćanstva sješćemo i sa hrvatima za sto. A onda ima da vas nema. Vojska SRB u 49% bih već postoji samo dostava oružija i popunjavanje redova. Nemate šanse zato mir da ne bude po pički, jer sada bijeli orlovi sa obe strane Srpske Drine.
TripleB 11.06.2017. 22:16
Čedomire, možeš sjesti za stol sa sa samim šejtanom, ali pomoći vam nema!
@nemate sanse 13.06.2017. 15:37
Stali ste uz hrvate 1993, dapace preko noci skidali amblene i stavljali sahovnice na uniforme a vojne iskaznice HVOa dobijali uredno da vas ne prokuze kad vam budi pretresali tijela na liniji. Pa sta ste na kraju dobili? ABiH pred Banjalukom. Trebalo vas je govna natjerat do Smrdije.
guest1497195810 11.06.2017. 17:43
eto vam pa gradite na svojih 23% i kurčevu državu ako hoćete
TripleB 11.06.2017. 18:03
23%, misliš na Kosmet ????
Za triple abortus 11.06.2017. 19:46
Isprekidana linija koja označava Kosovo i Metohiju na mapi ovog članka to sve govori šta je kosovo. A 23% posto je tor u kome se nalaziš a kada izadješ iz tora videćeš da ne postoje zelene ulične table i da tu počinje sve što nevolite. Školstvo po Srpskom programu, ulice nose imena Srspkih velikana, slave se datumi koje vi balije mrzite i tome nemožete ništa, svaki vaš neuspjeh od ukidanja 9.Januara do revizije tužbe protiv Srbije se slavi. E ako to smatraš svojom bih onda si u kurcu. A pritome vaš komšiluk u pederaciji vas mrzi još više ipak ste vi samo hrvatski korov.
TripleB 11.06.2017. 22:25
Isprekidana linija je granica međunarodno priznate države Kosovo, koju će uskoro i Srbija da prizna, danas su imali izbore na Kosovu, nešto ne vidjeh da se Srbija pitala šta. Školstvo.... hahahaha, u Trebinju upisano 9 osnovaca u školu (zavladala srpska tuga, došla bjela kuga), a u Maglaju (red veličina po broju stanovnika) upisano 256 osnovaca, dakle za 10g nečete imati djece nikako (osim ako turci ne pomognu, kao i uvijek). Nose nazive srpskih velikana, kojih? Imate neke velikane, pa vi slavite sve izgubljene bitke, npr ulica odrubljene glave Cara Lazara, ili sultanije Olivere..... 9. Januar je ukinut u Zakonu, sada ga možete slaviti kao i 1. april, zaboli nas, bitno je da ga Ustav ne pounaje.... eto.... srbenduj i dalje čobanine!
ces da da gledas 12.06.2017. 08:42
100% BIH a vama karina od krmka.
@ za triple abortus 13.06.2017. 15:41
Tu isprekidanu liniju prelazis sa pasosem a ovu genocidnu sa vlahinjom u zadnjem sjedistu.
Novabila 11.06.2017. 18:46
E moj Triperu to ni NATO vojska nemože, kamoli ti jado jadni.
Holandija 11.06.2017. 18:50
Neka se čuva imaju vlahonje puno pravo da traže odcepljenje više ih je tamo nego u tzv rs doduše u zatvoru al to nije ništa
Prikaži još