03.06.2017. / 23:00h Loš - Najavljuje zabrane

Dane Malešević

Dane Malešević
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u Republici Srpskoj gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz kantona.

"Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje 'opsade Sarajeva' i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi", rekao je Malešević.

On je rekao da priča o "bosanskom jeziku", nažalost, nije završena, te da je za Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku.

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika.

Resorni ministar je rekao da će u RS-u đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

"Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece", rekao je Malešević.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Tracabalan 04.06.2017. 14:41
Glupi ministre, jebo ti naredbodavac, SANU i duduk, mamicu u picku smrdljivu.. Istina se ne moze sakriti.. te glupe mjere nece imati rezultata.. genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva se u svijetu izucavaju a mi ih ne trebamo ni izucavati u skoli, mi to nosimo u svojim srcima i zivimo za dan nestaka genocidne 'pc'.
tuđman=milošević=zločinci 04.06.2017. 17:33
Ovome što stavi minus jebem mater genocidaško đikansku!.
TraBalav 04.06.2017. 22:42
Mrs u pizdu materinu dijasporsku, ti nosis u srcu mrznju a nemas pojma o.bilo cemu jer si u govnima Svapskim i tamo ostani!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak