18.05.2017. / 21:38h BiH - Potvrđeno na otvaranju Večernjakovog pečata

Povelja Kulina bana bit će privremeno vraćena u Bosnu i Hercegovinu

Povelja Kulina bana bit će privremeno vraćena u Bosnu i Hercegovinu
Na početku manifestacije „Večernjakov pečat“, koja se večeras održava u mostarskoj „Kosači“, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru „Večernjakovog pečata“ i glavnom uredniku Večernjeg lista u BiH Jozi Pavkoviću ovjerenu presliku Povelje Kulina bana koja se nalazi u Biblioteci Akademije znanosti Ruske Federacije u Sankt Petersburgu.

Podsjetivši da je Bosna i Hercegovina do sada više puta bezuspješno pokušavala vratiti Povelju Pavković je kazao da je na „Večernjakovu“ inicijativu Ruska Federacija pozitivno odgovorila te da je najavila da će ustupiti BiH Povelju Kuluna bana na privremeno korištenje uz ispunjavanje određenih uvjeta.
 
- Kao prethodnicu originala Ruska Federacija danas nam je dostavila ovjerenu presliku Povelje Kulina bana. Želeći vjerovati da će najava povratka originalnog rodnog lista u BiH biti poticaj za dolazak dugo očekivanog europskog proljeća na ove prostore, proglašavam 16. Večernjakov pečat otvorenim – kazao je Pavković otvarajući manifestaciju tijekom koje će biti dodijeljena priznanja u više kategorija, uključujući i glavnu nagradu za osobu 2016. godine u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Bosanski jezik 18.05.2017. 23:01
Povelja je pisana na jeziku slovenskog porekla (kako god ga zovete on je "SLOVENSKOG POREKLA"). Ovim jezikom nisu pričali starosedeoci Balkana, normalno jer je slovenskog porekla. A svi sloveni su došli na Balkan. Bošnjaci ne znaju odakle oni na Balkanu, čak lupetaju kako su starosedeoci. Pa odkud onda pričaju jezokom SLOVENA, ako su starosedeoci. Jedino normalno objašnjenje je da su stvorili svoj identitet tek dolaskom na Balkan, lokalizacijom u centralnoj Bosni i željom da se odvoje od Srba i Hrvata, koji za razliku od njih imaju istoriju i pre naseljavanja Balkana. Sve u svemu Bošnjaci su nastali od Srba i Hrvata.
Jezik 18.05.2017. 23:05
A kojim jezikom su na tlu Srbije u to vrijeme govorili i pisali? Imaš li kakvu povelju iz Srbije iz tog doba? De nam je pošalji glupane.
Jezik Srbije 18.05.2017. 23:11
A kojim jezikom su tada u Rasciji i Zeti govorili ili pisali? Ovim jezikom sigurno ne. Srbi su definitivno najgluplje pleme. Hoće to od incesta.
guest1495144002 18.05.2017. 23:46
српска повеља кажеш : па ето је повеља кулина бана , и католички хрватски научници од јагића преко ватикана, па до руске академије наука то тврде ( да није тако неби у федерацији на споменицима сакривали ко је писао и којим језиком и на који светац).... а остали споменици тог перида рецимо Маријанско јеванђеље XI вијек, писано глагољицом и старословенским језиком, у коме се већ јављају црте српског народног језика...Темнићки натпис (X-XI век) – епиграф уклесан на каменој плочи, са именима десет од четрдесет себастејских мученика, па и из истог времена средњевијековља кад и повеља потиче Мирослављево јеванђеље,....
Za Bosanski 18.05.2017. 23:47
Posto si nepismen i neznas istoriju bolje ti je da nepises nista na ovu temu.I na prostore Balkana su dosli Slaveni, a ne Sloveni.
Povelja 18.05.2017. 23:58
Po čemu je povelja Kulina bana "srpska"? Samo mi to objasni. Bosanski ban napisao na tlu Bosne Dubrovniku povelju i to na bosanskom jeziku i ti tvrdiš da je srpska :-). Zaista se glup trebaš roditi. Znao sam da ćeš nam ponuditi nekakva crkvena djela, jer Srbija nema povelja. Povelja Kulina bana nije nikakva crkvena darovnica, već državni dokument upućen stranom vladaru, a to Srbija nema. Kao što cijelo vrijeme miješate religiju i naciju, tako miješate i državna dokumenta sa religijskim zapisima. Šuplji ste kao sito.
Bosna 19.05.2017. 00:08
Glagoljica i staroslovenski jezik se u to doba nisu koristili u Bosni. Vi ste jako glupo pleme, to je nevjerovatno. Mi ni dan danas ne govorimo staroslovenskim jezikom. Ovo što navodiš nisu politički/državni dokumenti. Velika je razlika izmeđi evanđelja i državne povelje, glupane retardirani. Bolje da ti je otac izdrkao, nego što je tebe međeda napravio.
Tragične su iluzije u kojima bosanski Turci žive 19.05.2017. 00:00
Poturice su izdajnici srednjovjekovne Bosne, Kotromanića, izdajnici vjere i nacije. Zato je izdajnicima mjesto u Turskoj, sa svojom braćom
Biber 19.05.2017. 06:51
Jeste to nam kaza kopile turskih aga i begova! Zamisli kopile da su se tvoji predstavljali ka bosnjani-pravoslavci a u stvarnosti su bili obicni dosljaci nadnicari koji su radili za 1 kilo kukuruznog ili razanog brasna! Od prilike prije 120 godina odlucise se tvoj paradjed i parabaka (koju su bosnjani prcili kako je ko stigo noge digo ) da promijene naciju pa umjesto bosnjani rekose da su svrbi i tako izdadose izdajice svoju naciju. Zato je takvim nadnicarima mjesto u svrbiji! Zemlju koju si naslijedio od tvog babe a on od svojeg po papirima babe a on je dobio otimanjem od nekog age ili bega kroz kraljevski dekret o refomi poljoprivrednog zemljista (koja nista drugo nije bila do otimacina zemlje muslimanima i dodjela te iste pravoslavcima)
BIHBERU 19.05.2017. 08:00
ako je zemlja bila turskih aga i begova! - ZNACI ODUZETA JE OKUPATORU BOSANSKE SREDNJOVJEKOVNE DRZAVE. I DA JE SVE TAKO KAKO KAZES SRBI 120 GODINA, NEKO PROMJENI NACIJU 5 PUTA U 20 VIJEKU. A JEZIK - PA POGLEDAJ SVTU KNJIGU MUSLIMANA KOJU PRVI PREVEDE DZ. REIS CAUSEVIC - RECE I ZAPISA DA JE PREVEO NA HRVATSKI !!!!!!!!!! A NE NI BOSANSKI NI BOSNJACKI...
Bošnjaci 19.05.2017. 08:49
Bošnjaci su preko hiljadu godina Bošnjaci, a o tome svjedoče mnogobrojne povelje, kojih Srbi nemaju. Jedini koji su mijenjali naciju su današnji Srbići. Došli su u Bosnu vukući turske topove i ratovali su za Osmanlije, pa su vremenom postali Bošnjaci pravoslavci, o kojima svjedoči Ilija Garašanin u Načertaniju, pa su prije stotinjak godina izdali Bosnu i mutirali u nekakve bosanske Srbiće i s tim postali gosti u Bosni, koje će bijela kuga za koje desetljeće potamaniti.
Fatima 19.05.2017. 08:51
Kaze Turski kopiljani
Prikaži još