18.05.2017. / 23:35h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Himna BiH je Široki Brijeg odvela u Evropu

Himna BiH je Široki Brijeg odvela u Evropu
Izgleda je da je Nogometni klub Široki Brijeg jedan od rijetkih fudbalskih timova koji je bolji od svojih navijača. Dok recimo draž sarajevskom derbiju, za kojeg se u posljednje vrijeme kaže da je "vječiti remi", još uvijek nekako uspijevaju da sačuvaju upravo navijači, dok su klubovi poput Čelika i Veleža na izdisaju, bez ikakvih sportskih uspjeha posljednjih godina, auru njihove veličine ( barem u našem bh kontekstu) kako tako, još uvijek nekako uspijevaju održe njihovi navijači koji iz ljubavi prema tim klubovima se bore da se isti ne ugase i postanu prošlost.

Sa druge strane Nogometni klub Široki Brijeg jedan je od svijetlih primjera predanog rada, truda i zalaganja, što je rezultiralo mnogostruktim sportskim uspjesima, kako osvajanjem tituala prvaka Bosne i Hercegovine i osvajača Kupa u posljednoj deceniji pa i šire. Podario je Fudbalski klub Široki Brijeg Bosni i Hercegovini reprezentativce, izvrsne igrače i profesionalce kakvi su Šaša Papac i Boris Pandža koji su izgradili zavidnu internacionalnu karijeru. Omladinska škola Širokog jedna je od najboljih, ako ne i najbolja u državi.

Pa ipak umjesto da se ponose s tim jedan dio navijača Širokog Brijega u posljednjih je nekoliko godina tek je uspio da obruka vlastiti klub. Zadnju bruku najneodgovorniji navijači Širokog Brijega svome timu priredili su na sinoćnjoj utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj je NK Široki Brijeg slavio protiv sarajevskog rivala Fudbalskog kluba Sarajevo, izviždavši himnu Bosne i Hercegovine.

Vrlo je moguće da zbog toga ispada navijača Širokog, klub pretrpi sankcije od strane Nogometnog saveza BiH a da bruka bude veća danas se oglasilo FIFA-i i UEFA-in partner Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network, oštro osudivši ovaj izgred najneodgovornijih navijača Širokog podcrtavši nadanje da će Nogometni savez BiH zbog pomenutog incidenta hitno provesti istragu.

Ne znamo kakvi će rezultati te istrage biti, hoće li je uopće biti, međutim ono što se nameće kao elementarna logika jeste upravo činjenica da bi svi oni koji o tome odlučuju u ozbir trebali uzeti činjenicu da je Nogometni klub Široki svijetla strana bh. nogometa te bi u tome smislu logičnije bilo da sankcije idu u pravcu kazni prema navijačima koji ovom sportskom kolektivu, očito umjesto da daju podršku, otežavaju, i to ne prvi put, put do sportskih uspjeha.

Za razliku od najblaže rečeno neodgovornih navijača u Nogometnom klubu Široki Brijeg znaju da himna Bosne i Hercegovine, njen grb, kao ni grb Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ne predstavljaju smetnju. Štaviše, nasuprot tome. Upravo je poštivanje himne Bosne i Hercegovine u procesu ujedinjeja nogometne lige ("bošnjačkog") NSBiH-a i nogometne lige Herceg-Bosne 2000.godine te osnivanje Premijer lige Bosne i Hercegovine uz kasnije priključenje timova iz Republike Srpske ( 2002.) omogućilo Nogometnom klubu ŠirokI Brijeg da izađe u Evropu i na internacionalnu fudbalsku scenu. Takoreć Nogometni klub Široki Brijeg je upravo preko himne Bosne i Hercegovine, koja je ujedno i zvanična himna reprezentacije Bosne i Hercegovine ( Nogometnog saveza BiH) nastupio u Evropi.

Klubovi poput Sarajeva i Željezničara evropske nastupe bilježili su i prije formiranja jedinstvene Premijer lige Bosne i Hercegovine, dok to klubovi iz liga "Herceg Bosne" i lige "Republike Srpske" nisu bili u prilici jer jednostavno nisu bili priznati od međunarodnih sportskih asocijacija kakve su FIFA i UEFA. Upravo je priznanje, poštivanje himne Bosne i Hercegovine, ulazak u jedinstveni sistem natjecanja Širokom omogućilo njegove evropske nastupe. Da su se o tome pitali najneodgovorniji navijači Širokog Brijega do takvih nastupa nikada ne bi ni došlo.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Haloo baa 19.05.2017. 00:15
Mi ovdje pricamo o neizivljenim seljacicima kao da njih boli uvce za svim ovim nabrojanim u tekstu. Oni su tu na tribinama da se izderu, napiju, ispsuju, izbace frustracije i odu kuci spavat.. Nikakva logika sa takvom seljadijom ne pomaze nisu to clanovi matematickog kluba, Nego samo po djepu al nesto sumnjam da ce bit ista od toga..
izlapice oni 19.05.2017. 07:29
Bas tako. Na utakmicama Bajerna koje su stalno rasprodane, dode 15% onih koje fudbal ne interesuje mnogo. Cilj im je teferic. Pojedu kobasicu, popiju koje pivo i sastanu se sa svijetom. Oni su za ove hercegovacke primitivce gospoda.
saraj 19.05.2017. 09:50
Niso to nekakvi navijaci bez mozga ,oni to svjesno rade . Takva ekipa i navijaci NEBI TREBALI NI U BOSNI I HERCEGOVINI biti u ligi. A o EVROPI i BRUKANJU BOSNE I HERCEGOVINE ne bi trebali ni poviriti. Nije za svakoga EVROPA.Neka sjede u SIROKOM BRIJEGU i okolini. Valjda ce FUDBALSKI SAVEZ uskoro reci nesto slicno.
guest1495313763 20.05.2017. 22:56
to su nosioci evropskih vrijednosti,jadna evropa
Hrke Krke 19.05.2017. 11:57
Himna BiH je plagijat iz filmske komedije Animal House - Elmer Bernstein.
guest1495188533 19.05.2017. 12:08
Himnu BiH je 1999 godine nametnuo visoki predstavnik Carlos Westendorp.
Prikaži još