18.05.2017. / 14:07h Ekonomija - Ponuđeno oko 1.000 radnih mjesta

U Tuzli otvoren Sajam zapošljavanja 2017.

U Tuzli otvoren Sajam zapošljavanja 2017.
Sajam zapošljavanja 2017. na kojem se predstavlja oko 50 poslodavaca i na kojem je ponuđeno oko 1.000 radnih mjesta otvoren je danas u velikoj sali Sportsko – kulturno – privrednog centra „Mejdan“ u Tuzli.

Organizator sajma je JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Projekta zapošljavanja mladih – YEP.

Današnji sajam nudi dvije prilike, priliku nezaposlenim osobama da na jednom mjestu, između oko 1.000 radnih mjesta koliko je na sajmu ponuđeno, pronađu nešto što odgovara njihovim željama, interesovanjima i kompetencijama te priliku da se mimo konkursa i formalnih procedura predstave poslodavcima i ponude svoje sposobnosti i usluge.

To je i prilika da se i budući radnici ukratko upoznaju sa poslovnom politikom budućeg poslodavca.

Istovremeno, Sajam je ponudio i mogućnost poslodavcima da na jednom mjestu vide, selektiraju, ali i odaberu upravo one osobe koje odgovaraju njihovim poslovnim potrebama i profilima, koje će svojim radom i novom energijom doprinijeti još uspješnijem poslovanju poslovnih subjekata, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog Kantona.

”Od ovog sajma očekujemo da doprinese nastavku i eventualnom poboljšanju pozitivnih trendova u oblasti rada i zapošljavanja kojima svjedočimo u posljednjih, nešto više od godinu dana. To se prije svega odnosi na postojeći trenda pada broja nezaposlenih osoba na području našeg kantona i povećanje broja radno angažovanih naših sugrađana. Na tom putu i Služba i poslodavci će u Tuzlanskom kantonu, kao što je to bio slučaj prošle dvije godine, podršku imati i ove godine“, rekao je u svom uvodnom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Gutić je najavio program Kantonalne vlade kojim će Vlada, u saradnji sa jednom poslovnom bankom, privrednicima staviti na raspolaganje oko 20 miliona KM, beskamatnih kreditnih sredstava.

”Jedan od glavnih preduslova za dobivanje ovih sredstava bit će upravo otvaranje novih radnih mjesta. To je naš doprinos i samo jedan od pokazatelja naše borbe i težnje da popravimo poslovni ambijent i stvorimo preduslove za razvoj privrede u našem kantonu“, zaključio je Gutić i svim učesnicima Sajma zaželio uspjeh, kako u traženju posla, tako i u pronalaženju adekvatnih budućih uposlenika.

U uvodnim obraćanjima je akcentirano lično predstavljanje zainteresiranih jednom ili više poslodavaca, uz mogućnost ostavljanja svojih podataka, što vodi ka ulazu u uži izbor kandidata za posao ili mogućnost zaposlenja već na Sajmu. Tokom Sajma, svi zainteresirani mogu dobiti i stručnu podrška i pomoć uposlenika JU Službe za zapošljavanje TK pri popunjavanju prijavnog obrasca, izradi biografije i pristupa, odnosno predstavljanja poslodavcima, a na Sajmu će biti prezentirani i programi sufinansiranja zapošljavanja.

“Sajam ne služi samo tražiocima zaposlenja, već i poslodavcima koji imaju priliku prikupiti veliki broj motivacionih pisama i biografija od kojih će moći formirati svoju bazu podataka, a koje će im doprinijeti uštedi vremena prilikom budućih zapošljavanja, jer neće morati raspisivati oglas, kontaktirati Službu ili drugi servis za posredovanje pri zapošljavanju”, kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!