11.05.2017. / 12:31h Kultura - Prateći i takmičarski program

Odigrane tri predstave u Zenici i Sarajevu u okviru Festivala bh. drame

Odigrane tri predstave u Zenici i Sarajevu u okviru Festivala bh. drame
Tri predstave odigrane su sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg i Takmičarskog programa Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra.

Predstava "Moja Fabrika" nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana je u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Takmičarskog B-programa.
 
Predstava je zasnovana na fragmentima knjige "Moja Fabrika" Selvedina Avdića, intervjuima sa bivšim i sadašnjim radnicima zeničke "Željezare", glumcima i glumicama iz ansambla predstave, te historijskim izvorima o gradu Zenici. Korišteni su, također, citati iz filma "Uzavreli grad" Veljka Bulajića u produkciji "Avala filma".
 
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je izvedena predstava "Rod i dom" nastala prema tesktu Safeta Sijarića i Hasana Džafića, u režiji Vlade Keroševića i koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Akademije scenskih umjetnosti Tuzla i Centra za kulturu Zavidovići.
 
Isti dan na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava "Bunar" nastala prema tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Darka Cvijetića i produkciji Pozorišta Prijedor.
 
Ova pozorišna priča je smještena u malom mjestu u Bosni, gdje jedna porodica dobija ponudu da proda bunar. Situacija o mogućoj prodaji bunara inicirala je da na površinu isplivaju mnogi odnosi u porodici, želje, (ne)mogućnosti, netrpeljivosti i predrasude.
 
Sedmu večer Festivala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg programa bit će predstavljena knjige "Narativna ekspanzija – od ideje do djela" Ivice Pinjuha. Učesnici ovog predstavljanja će biti Ivica Pinjuh i Nedžad Fejzić.
 
Predstava "Mirna Bosna" nastala prema tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Kamernog teatra 55 bit će izvedena na velikoj sceni BNP-a u okviru Takmičarskog programa, saopćeno je iz BNP-a Zenica.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!