10.05.2017. / 16:05h Ekonomija - Zainteresovani za investiranje

Arapi oduševljeni Banjalukom

Arapi oduševljeni Banjalukom
Investiranje, agrikultura i eksport prirodnih resursa iz BiH najviše su zainteresovali privrednu delegaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a koja je danas posjetila Banjaluku, gdje su ugošćeni od strane Privredne komore RS.

Zvanični podaci pokazuju kako su iz BiH u ovu zemlju prošle godine izvezeni roba i proizvodi vrijedni oko 25 miliona maraka, dok je, sa druge strane, uvezeno nešto preko 11 miliona maraka, uglavnom aluminijuma i proizvoda od ovog metala.

Oko deset miliona KM iznosi razmjena RS i UAE, a što je, kako su se sudionici složili, veoma malo, pa treba tražiti modalitete za unapređenje saradnje, samim tim i povećanja obima razmjene.

"Ovo je prva zvanična posjeta komora Emirata BiH i željeli smo da vidimo prilike i ekonomiju u zemlji, kao i načine na koje možemo povećati trgovinsku razmjenu dvije zemlje. BiH je veoma popularna turistička destinacija u Emiratima i taj potencijal koji je nastao u posljednje dvije do tri godine smo željeli da iskoristimo", kazao je Said bin Naser al Talai, vođa delegacije.

On je pružio ruku saradnje u spajanju dvije ekonomije i izrazio nadu da će posjeta uroditi plodom i izroditi konkretne dogovore.

"Veoma smo zadovoljni. Zemlja je divna. Iznenađeni smo ljepotama BiH i Banjaluke, koje se riječima ne mogu opisati. Pozitivnu sliku ćemo prenijeti kolegama i ljudima koji su spremni da investiraju u BiH", poručio je on.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je kako gostujuća delegacija može da obezbijedi iskorak ukoliko pronađe interes i ostvare kontakte s predstavnicima domaćih preduzeća.

"Napravićemo prezentaciju potencijala RS, gdje će gostima biti predstavljene naše mogućnosti, a poslije toga, ukoliko bude zainteresovanosti sa njihove strane, govorićemo na konkretan način", kazao je Đurić prije sastanka.

Inače, domaći privrednici pokazali su veliku zainteresovanost za sastanak sa gostima iz UAE, ali dobar dio njih nije došao jer su svoje gostovanje otkazali potencijalni partneri sa druge strane. U pitanju je delegacija od 11 članova, a koju čine uglavnom članovi iz komorskog sistema, ali i iz trgovačkih firmi. Sastanku je prisustvovao i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji nije želio dati izjavu povodom ovog sastanka.
 

(Vijesti.ba / NN)
 


Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Kako to kad u RS-u mrze Arape? 10.05.2017. 17:12
A valjaju vam arapske pare?! Ako je tako onda je baš zagustilo. Jebiga, ako neko mrzi sve što je muslimansko, de nek makar bude principijelan!
1MART 10.05.2017. 17:18
Dodik će preći i na islam samo da dobije para
Mile 10.05.2017. 20:40
Ti to znas po svojim precima tako su oni radili prije 500god samo su oni presli za saku pirinča i zdjelu turskog pilava
BobSacamano 11.05.2017. 16:10
Hajd Mile tisina. A prije toga tvoja braca po vjeri Srbi su se borili za TURSKI PILAV na Nikopolju ZAJEDNO SA TURCIMA protiv svekrsanske koalicije. A prije toga Servi sza saku bizantskog jecma predjose na pravoslavlje. A poslije svega toga Turci uvedose vas Vlahe u Bosnu i za krajcara se u 2 polovini 19 vijeka preimenovase u Srbe. E ovo ti je bila mala lekcija is historije koje od vas SANU krije ko zmija noge. Procitaj dvaputa ovo pa sutra ponovi da se slegne.
Prikaži još