05.05.2017. / 20:38h Kultura - Sarajevo

Prigodnim programom obilježeno 15 godina od smrti Izeta Kike Sarajlića

Prigodnim programom obilježeno 15 godina od smrti Izeta Kike Sarajlića
Da istaknuti bosanskohercegovački pjesnik Izet Kiko Sarajlić neće biti zaboravljen pokazali su njegovi poštovaoci i prijatelji večeras okupivši se u velikom broju u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje je obilježena 15 godišnjica od kada on više nije među živima.

Uz izložbu koja je večeras upotpunjena i filmom o ovom bh. velikanu čiji je autor Ratko Orozović, stihove pjesnika Sarajlića čitao je prepoznatljivim glasom Miki Trifunov, na jedinstven način donoseći zapisane Sarajlićeve misli o životu, smrti, prolaznosti, prijateljstvu i Sarajevu.
 
Izložbu o pjesniku Sarajliću "To sam bio ja" priredila je njegova kćerka Tamara Sarajlić-Slavnić, a sadrži dijelove porodične zbirke kao i dijelove iz zbirke Muzeja posvećene tom pjesniku. Tu su fotografije Izeta Sarajlića s članovima njegove porodice, prijateljima i saradnicima, isječci iz novina koji govore o njemu.
 
Dio postavke su i rukopisi njegovih pjesama, pisma i razglednice što su stizali na njegovu adresu ili ih je on dobijao, ono što su drugi pisali o njemu, ali i njegove lične stvari i nagrade što ih je dobijao za svoje stvaralaštvo.
 
Budući da je ovakav svojevrstan omaž omogućila Ambasada Republike Italije u BiH, ambasador Nicola Minasi je podvukao da je zapravo situacija drugačija zahvalivši se onima koji su priredili ovakvu večer, a posebno zbog činjenice da su stihovi Sarajlića čitani i na talijanskom jeziku.
 
- Zbog ove večeri mogao sam čitati Kikine pjesme, dozvolite mi da ga tako zovem, jer znam da su ga tako zvali njegovi prijatelji. Od večeras imam čast da se zovem njegovim prijateljima jer ga toliko volim - kazao je Minasi.
 
Direktorica Muzeja Šejla Šehabović podsjetila je da Sarajevo već 15 godina živi bez njega, ali je najavila da će ovaj Muzej učiniti sve kako bi ga se svi sjećali jer je njihova dužnost, kaže, da pamte pjesnike i sačuvaju sjećanja, ali i da produciraju nešto od njegove zaostavštine.
 
Večer su muzički upotpunile Marina Tomić na violini i Belinda Krnić na klaviru.
 
Izet Sarajlić, zvani Kiko, rođen je u Doboju 16. marta 1930. godine, umro je u Sarajevu 2. maja 2002. godine. Bio je historičar filozofije, esejist, prevodilac i pjesnik te član Akademije nauka i umjetnosti BiH i Društva pisaca BiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!