Sarajevo 11 °C Nedjelja 30.04.


21.04.2017. / 17:16h Politika - Izetbegović u Zagrebu

Hrvatska je najvažniji prijatelj koji pomaže BiH na putu u EU i NATO

Hrvatska je najvažniji prijatelj koji pomaže BiH na putu u EU i NATO
Hrvatska je vjerovatno najvažniji prijatelj Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Zagrebu gdje boravi povodom Simpozija o bosanskom jeziku.

"Hrvatska je najbitniji partner BiH, daje nam snažnu podršku na evropskom i NATO putu. Pri tome, među susjedima i prijateljima bude i nekih sitnih nesporazuma koje treba rješavati. Imamo niz otvorenih pitanja sa Hrvatskom koja ne opterećuju bitno te odnose. Glavna komponenta jeste da smo mi dobri susjedi, sve bolji susjedi i da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu u onim aspektima gdje je to za nas najvažnije", rekao je Izetbegović.

   Upitan da prokomentira o kojim se otvorenim pitanjima radi, Izetbegović je rekao da je to u onim slučajevima kada hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da u BiH buja radikalizam, ekstremizam i terorizam.

"Onda to nama može dovesti u pitanje snažan napredak turizma, investicija, ulaganja u Bosnu i Hercegovionu. Jer ljudi ne dolaze u zemlju, ne investiraju u zemlju u kojoj ima takav rastući problem. Takav problem u Bosni i Hercegovini ne postoji. Dakle, on je možda bio prijeteći prije dvije godine, ali on je očigledno riješen. Kada su u pitanju odlasci na strana ratišta, povraci, mi smo imali samo 46 povrataka u prethodnoj godini. Od toga je njih 20 osuđeno. To je problem koji se očigledno smanjuje, a ne povećava", istakao je Izetbegović.

Izetbegović je danas u Zagrebu imao sastanak sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem i ljudima iz Islamske zajednice Hrvatske sa kojima je, kako je rekao, razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i o Simpoziju o bosanskom jeziku.

Član Predsjedništva BiH se ovom prilikom osvrnuo i na protekli referendum o ustavnim promjenama u Turskoj.

"To je sistem koji imamo u SAD-u i Francuskoj. Turci su se za njega opredijelili i neka im je sa srećom. Ne znamo do kada će to biti Erdogan. Može biti jedan dan ili deset godina", rekao je Izetbegović.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović zahvalio je Izetbegoviću koji je inicirao susret, koji je bio, kako je rekao, bratski i prijateljski, te podijelio informacije o stanju u BiH, ali i o stanju između dvije države.

"Upoznali smo ga (Bakira Izatbegovića, op. a.) sa dobrim odnosima koje mi baštinimo i njegujemo ovdje u Hrvatskoj. Važno nam je da imamo informacije iz prve ruke kako bi mogli širiti ono što je naglašeno, tu ljubav i tu opredijeljenost Hrvatske da pomogne BiH na putu u NATO i EU. Koliko znam, hrvatska Vlada i predsjednica na tome insistiraju i ustrajavaju", rekao je muftija Hasanović.

Simpozij o bosanskom jeziku u Zagrebu održava se od 21. do 23. aprila.  


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 91

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1492796453 21.04.2017. 19:40
bakir poceo i hrvaticima virit iz guzice e jebajiga baka sad kad si u stambolu najfrend turska kad si u zagrebu croatia kad si u berlinu najfrendica njemacka i merkelica pa tisi baka ko kinder jaje
Cobrica Dosic 21.04.2017. 21:26
Bake je nas ponos i dika. Bosanskohercegovacki proizvod Bake jaje.
Trazim poso 21.04.2017. 19:11
Bakiree 100 000 radnih mjestaaa Bakireee.
guest1492796457 21.04.2017. 19:40
Da ga traziiiis -- NASO BI GA!!! Al, ti biras .....
guest1492796551 21.04.2017. 19:42
Ne izazivaj mamlaze poslat ce nas u rat tu treba i 200 000 radni odnos se i tu broji.Suti Bolan
Prikaži još