Sarajevo 1 °C Subota 29.04.


18.04.2017. / 21:45h Komentari - Saša Ćetojević

Odustali od ćiriličnih putokaza?!

Odustali od ćiriličnih putokaza?!
Prije dvije godine razgovarao sam s jednim Francuzom na jeziku koji ni meni ni njemu nije maternji. Reče mi da je surfajući internetom primijetio kako je BiH bogata prirodnim ljepotama i da bi volio posjetiti Banjaluku, Sarajevo, Mostar i Trebinje.

Pažljivo sam slušao i bodrio ga rekavši mu kako je sve to istina i da imamo lijepu zemlju koju zaista vrijedi vidjeti.

I moje i njegovo oduševljenje trajalo je do momenta kada mi je saopštio da tu postoji jedan problem. Naime, čuo je da vandali uklanjaju oznake s terena zagađenih minama i da nam je većina saobraćajnih znakova išarana sprejom.

Upitao me da li je to istina. Ja se napravih da ga ne razumijem zbog jakog francuskog akcenta koji koristi u izgovoru. On polako ponovi pitanje, a ja se opet "napravih Englez". Dalje neugodnosti spasio me jedan Italijan koji nam se pridružio i počeo priču o motociklima.

Kažu da su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odustali od postavljanja ćiriličnih natpisa na putokazima, jer samo što ih stave, neko ih unakazi sprejom. Vandali nađu način da dohvate znakove i na šest metara visine, a da ih, gle čuda, niko ne primijeti. Ništa bolja situacija nije ni u drugim kantonima FBiH niti u RS. 

Na većini TV kanala u BiH svakodnevno možemo vidjeti da roditelji teško oboljele djece pokušavaju naći novac za hitne operacije u inostranstvu.

Kad pomislim na stajališta gradskog prevoza u našim, ali i u gradovima regiona, i kad na to dodam horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, shvatam da Balkan, osim što ima izobilje prirodnih resursa, vrvi od raznih oblika vandalizma.

Zvuči smiješno, ali i to bi dosjetljivima moglo poslužiti kao stabilan izvor dodatnih prihoda. Valjda bi u svakoj pravnoj državi moralo biti normalno da policija pohvata rušitelje, da šteta od njih bude naplaćena, a bogami i paprena kazna zbog uništavanja javne imovine. 

Pitam gospodu političare na svim nivoima vlasti u BiH, koja u svojim rukama manje-više ima i izvršnu i zakonodavnu i sudsku vlast: Da li bi nam putevi bili bezbjedniji, a sela i gradovi uredniji kada bismo počeli kažnjavati prestupnike? Da li bi nas tada posjećivalo više turista? I što je najvažnije, koliko hitnih operacija bi moglo biti plaćeno sredstvima koja bacamo na nove table, te naplatom novčanih kazni delinkventima?

Ovdje i jedni, i drugi, i treći i ostali veoma dobro razumiju o čemu se radi pa im fora s akcentom s početka priče (kao ni meni) ne može biti ni od kakve koristi.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala.

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1492551604 18.04.2017. 23:40
jebo te zločinački engleski, hajvane, svoj i čirilica i laTINICA, TO JE SVE NAŠE.!!!!!!
K 18.04.2017. 22:53
Uvesti policiju da ganja te sto im znakovi smetaju, to mozda izgleda da nije ali jeste velika stvar, inače fali natpis na jednom jeziku, al kako znati koji fali
Odustali od drzave BiH 19.04.2017. 06:39
Sta. ce nam jad od drzave!
Jsm 19.04.2017. 09:13
Pa sta radis u BIH napusti i mars iz bih kad ti nevalja sotono
Prikaži još