Sarajevo 1 °C Subota 29.04.


18.04.2017. / 21:40h Komentari - M.Osmović

Čovićev plan B

Čovićev plan B
HDZ-ovi ministri napustit će Vijeće ministara i Vladu Federacije, a parlamentarci državni i federalni parlament. Usporedo s tim, HDZ i stranke okupljene u HNS-u aktivirat će odredbe Bečke konvencije što podrazumijeva poništavanje svih međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane. U prijevodu, to znači da Daytonski mirovni sporazum i Sporazum iz Washingtona više ne bi imali nikakvu važnost i HDZ bi stekao pravo na, kako kažu revitaliziranje Hrvatske republike Herceg Bosna. Smije li se Čović upustiti u takvu avanturu?

Novi “politički uragan” krenuo je na državu, a hoće li je srušiti nitko se ne usuđuje prognozirati. Međutim, u jednom se svi slažu – čak i ako se “zakuju prozori i vrata”, posljedice udara bit će teške i golemih razmjera. O čemu se radi?

Novi kaos

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i njegov HDZ ultimativno zahtijevaju da se usvoji njihov prijedlog izmjena državnog  Izbornog zakona, zatim Zakona o javnom RTV servisu, Zakona o Vladi Federacije i da se ukine set zakona o braniteljima. On je postavio i rokove u kojima se to, po svaku cijenu, mora uraditi.

Prema HDZ-u izmjene Izbornog zakona moraju biti takve da samo i isključivo Hrvati mogu glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i da samo Hrvati mogu odlučiti tko će biti izaslanik iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije. Izmjenama Zakona o javnom RTV servisu zahtijeva se uvođenje RTV javnog servisa na hrvatskom jeziku. HDZ zahtijeva i da se izmjenama Zakona o Vladi Federacije ukinu Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja. Traži se i ukidanje seta zakona o braniteljima i uspostava dvije komponente – hrvatske i bošnjačke – u federalnom ministarstvu za pitanja  branitelja.

Kako je HDZ najavio, sve te prijedloge do kraja ovog mjeseca uputit će  preko Hrvatskog narodnog sabora u parlamentarne procedure. Ako je suditi prema odlučnosti HDZ-a, odnosno HNS-a dvojbe nema – ukoliko prijedlozi ne dobiju zeleno svjetlo od državnih i federalnih parlamentaraca, u državi će se dogoditi nezapamćeni politički kaos. To najavljuje i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić: “Narednih dana bit će mnogo problema u odnosima između Hrvata i Bošnjaka”.

Nikako se pod slučajnost ne može podvesti ono što se događalo prošlog tjedna u razmaku od nekih tridesetak sati. Prvo su neki beogradski mediji objavili da HDZ ima tajni scenarij, zapravo spremljen odgovor ukoliko mu zahtjev ne prođe. Nije puno vremena prošlo i oglasio se Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Informacije lansirane preko beogradskih medija, Karamatić je samo potvrdio – ako zahtjevi ne prođu, HDZ i HNS kreću s planom B koji podrazumijeva formiranje trećeg entiteta.

Plan B

SDA je već priopćila da neće pristati ni na kakve HDZ-ove formule koje znače nove podjele. Njen predsjednik i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako se očekuje da “bošnjačka strana pomogne Hrvatima da imaju svog autentičnog predstavnika u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, ali ne dolaze u obzir nikakvi novi etnički bazirani entiteti, nikakvi referendumi i priče o podjeli BiH”.

Na ovo su reagirali iz HDZ-a porukom da neće Bakir Izetbegović određivati što će raditi Hrvati, a Mario Karamatić je, svakako ne na svoju ruku, priopćio:

“BiH će ostati bez Vijeća ministara, a Federacija bez Vlade ako SDA ne prihvati hrvatski prijedlog”.

Što je zapravo predviđeno Planom B, po nekima tajnim scenarijem, kojeg su, dojam je po dogovoru prvo provalili beogradski mediji, a onda potvrdio Karamatić? U najkraćem, ukoliko prijedlozi HDZ-a ne budu usvojeni, ministri iz te stranke napustit će Vijeće ministara i Vladu Federacije, a parlamentarci državni i federalni parlament. Usporedo s tim, HDZ i stranke okupljene u HNS-u aktivirat će odredbe Bečke konvencije što podrazumijeva poništavanje svih međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.

U prijevodu, to znači da Daytonski mirovni sporazum i Sporazum iz Washingtona više ne bi imali nikakvu važnost i HDZ bi stekao pravo na, kako kažu revitaliziranje Hrvatske republike Herceg Bosna. Smije li se Dragan Čović upustiti u takvu avanturu, bit će jasno u iduća dva mjeseca – to je rok koji je on dao za usvajanje njegovih prijedloga i njihovo ugrađivanje u zakone.

Ima li HDZ podršku za ovaj plan? Prema informacijama koje se puštaju iz stožera HDZ-a, ta stranka računa na podršku Milorada Dodika, Fahrudina Radončića, Mladena Ivanića, Mladena Bosića i još nekih utjecajnih pripadnika onoga što se naziva političkom elitom. Svi oni, bar za sada, uglavnom šute  i očigledno važu situaciju i korist koju bi mogli izvući. Naši izvori kažu da je sve njih ponaosob Čović do u detalje upoznao s planom i namjerama.

Najžešće su reagirali DF Željka Komšića i Građanski savez Reufa Bajrovića uz tvrdnju da HDZ hoće da sruši ustavno-pravni poredak države i da priziva rat, ali ih je HNS dočekao na nož. Karamatić je kazao da “ako neko priziva rat, onda su to nacional-socijalističke stranke koje se lažno predstavljaju kao ljevica” svrstavši  ih u “bošnjačku ljevicu” i tvrdeći da se radi o “komentarima stotinjak isilovaca juniora”.

Šuti i međunarodna zajednica. Od ranije je poznat stav EU da ne dolaze u obzir nikakve nove podjele i da BiH ostaje država s dva entiteta. Međutim, posljednjih dana u inozemnim diplomatskim krugovima u Sarajevu ima glasova da bi međunarodna zajednica mogla intervenirati pritiskom na SDA da “malo popusti” što god to značilo.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Dnevni list)


Komentari - Ukupno 127

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1492549578 18.04.2017. 23:06
Samo raspad, druge nema. Svako sebi.
guest1492550455 18.04.2017. 23:20
Drzite si Vi Dodika i Covica raspad vam je za garantovan.Bosnu jos Niko nije ponio sa soban pa necete ni Vi.
guest1492550927 18.04.2017. 23:28
Mi nista ne nosimo, mi smo svoj na svome, na nasoj kraljevskoj i krscanskoj zemlji.
guest1492553912 19.04.2017. 00:18
a bosna ce biti gje je nekoc bila u sarajevskom kantonu malo korigovanom, a Babi veliku autonomiju
leko 19.04.2017. 13:57
samo ponesite sa sobom sve što je vaše i razgulite gdje vas noge nose
Livno 19.04.2017. 21:23
Menen samo interesira zasto bi Bosnjaci birali pogodnog Hrvata (Komsica ili Lijanovica) umjesto da Hrvati biraju sebi predstavnike....Sto dobivaju Bosnjaci i FBiH , ako tamo stoluju kvazi Hrvati, koji nemaju siroku podrsku Hrvata iz FBiH. To bi bilo isto da se Bosnjacima bira "Kladuski BABO" za predstavnika Bosnjaka... Drugo : zasto je problem da Hrvati imaju Kanal na svom jeziku. To ne ugrozava Bosnjake ni u kojem slucaju. Zahtjevi Hrvata su razumni i nikoga ne ugrozavaju...
Bosnjak 18.04.2017. 22:56
Slobodno rasturite ovo sranje od drzave u kojoj samo lopovi zive.i nama je dodijalo gledati ovaj napaceni narod.samo na tsj nacin i nama se pruza prilika da se obracunamo s ovim banditima i lopovima.ovo je cisto drzava tiranija.
Novabila 18.04.2017. 23:34
Kako tendeciozan tekst, pun laži i insinuacija, zašto ,da promoviše ljevicu koja je vise exstremna u BiH nego SDA , demokracija za ovog gospodina je to da drugi biraju hrvatskog predstavnika i to je kao normalno ,nažalost ovakvi kao tekstopisac i njegovi ljevičari koji zavađaju bošnjački i hrvatski narod če nažalost dohakat bosni.
guest1492553397 19.04.2017. 00:09
trebao bi znati da je dragan protiv toga da mu drugi biraju hrvatcke predstavnike , da pojasnim zeli da hrvati samo mogu birati hrvata
397 19.04.2017. 00:17
BiH je Drzava nije to Sekta kao sto misli HDZ pristalice nositelji Evropskih Vrijednosti.
guest1492554226 19.04.2017. 00:23
a vi misite da imate prava nad bosnom a da ni hrvati ni srbi to nemaju, uzimate sebi sve, mjenjate istoriju kako vas se hoce ko mi svi budale a vi pametni ,sta jesa mostarom ko je tu kriv sekta SDA
guest1492555885 19.04.2017. 00:51
bih drzava izgleda samo kad sda vlada i razmislja ,
Prikaži još