Sarajevo 19 °C Subota 29.04.


15.04.2017. / 23:03h Intervjui - Esad Bajtal za Vijesti.ba

Dodik i Čović ruše BiH na liniji logike velikodržavnih koncepata iz devedesetih godina

Dodik i Čović ruše BiH na liniji logike velikodržavnih koncepata iz devedesetih godina
Politički analitičar Esad Bajtal upozorava u razgovoru za Vijesti.ba da vlast u BiH ne želi istinske reforme, jer bi one značile odricanje od svih privilegija, te stvaranje pravne države koja bi morala preispitati kako ko od nas danas živi, zašto neko nema hljeba, a neko ima vile, bazene, avione, skupocjene automobile i slično.

Umjesto da se raspravlja o životnim, egzistencijalnim problemima, stalno se na scenu stavljaju neki dežurni problemi - referendumi, revizije za koje se unaprijed znalo da ne mogu proći na taj način, te ucjene sa RTV servisima, izbornim zakonom... To je projektovanje u javni i društveni prostor BiH dežurnih problema, kako bi se njima prikrili stvarni egzistencijalni problemi građana, naglašava Bajtal.

VIJESTI.BA: Kako biste protumačili izjavu člana Predsjedništva HNS-a BiH i delegata Kluba Hrvata u državnom Parlamentu Maria Karamatića da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati "hrvatski" prijedlog o izmjenama Izbornog zakona i zakona o RTV servisu? On tvrdi da tada Vašingtonski i Dejtonski sporazum ne bi vrijedili, te da bi Hrvati u BiH imali pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne. Kako tumačite ove navode? 

BAJTAL: Ova izjava je ujedno i ucjena i prijetnja. S druge strane, to je samo finale vječitog zamajavanja javnosti da sve to što se politički radilo, što se komplikovao politički život na javnoj sceni FBiH, bilo je u službi onoga što se stalo osporavalo, a to je oživljavanje Herceg-Bosne zarad koje grupa u Hagu, barem za sada, na plećima ima 120 godina zatvora, a očito će imati i više. To samo potvrđuje činjenicu da su bili u pravu oni koji su se kritički odnosili prema politici Dragana Čovića i HNS-a.

VIJESTI.BA: Dakle, iz Karamatićeve izjave progovara politika Dragana Čovića?

BAJTAL: To je jasno. Samo se sada to uokviruje u HNS ili nešto drugo, stvar se pokušava objektivizirati. Kada to nije moglo visokom sofisterijom, onda se podleglo pritisku, instinsktu, refleksu da se konačno otvoreno, glasno i jasno govori jezikom ucjena i prijetnji.

VIJESTI.BA: Je li ovo direktan poziv na kršenje ustavnog poretka u BiH?

BAJTAL: Svaka ucjena uvijek je neko rušenje. Ucjene i prijetnje nisu ništa normalno, ni u smislu retorike, niti u smislu akcije koje bi mogle uslijediti. Prijeti se raspadom, gubljenjem Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, uspostavljanjem nečega što je već bilo na zločinačkim osnovama i čemu se sudi. To su očigledne prijetnje i to vrlo ružne. To nije politika, to je sila upakovana u verbalni paket sa porukom: "Evo izvolite, pa birajte". 

VIJESTI.BA: HDZ BiH da se do kraja mjeseca u parlamentarnu proceduru upute prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koji će Hrvatima omogućiti da sami biraju svoj člana Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku. Vjerujete li da će ova inicijativa dobiti podršku državnih parlamentaraca? Hoće li se pristati na Čovićeve zahtjeve?

BAJTAL: Zaista ne znam da li će dobiti podršku. U ovoj zemlji nikada ništa ne možete prognozirati, jer je u pitanju iracionalni, a ne racionalni sistem. No, činjenica je da sve to raskrinkava Čovićevu politiku i da je sve to u službi rušenja ne samo federalnog dijela ove zemlje, nego kompletne države, koje proizilazi iz jednog prisnog, tobože, prijateljskog, a zapravo očito politički dobro uvezanog sistema dua Dodik - Čović.

To je jasno svih ovih godina. Čović javno zagovara BiH, a pri tome je najbolji politički partner Dodiku, koji javno govori o tome kako ne želi ovu zemlju, kako je ona privremena, kako će se ona raspasti, a kako je samo RS stabilna forma. 

Ne možemo biti naivni. Ovo je govor činjenica. Njih dvojica prisiljavaju sve nas da budemo i gluvi i nijemi i slijepi, a rade to što rade. A to šta i kako rade, to je očigledno rušenje ove zemlje. Ruše BiH na liniji logike velikodržavnih koncepata iz devedesetih godina - velike Srbije i velike Hrvatske. To govori logika, ne govorim to ja.

VIJESTI.BA: Ukoliko izostanu izmjene Izbornog zakona BiH, pojedini visoki zvaničnici govore o mogućnosti neodržavanja opštih izbora 2018. u BiH. Postoji li opravdan bojazan od ovakvih najava? Ili je to još jedna politička mantra?

BAJTAL: Sve to je populistička priča, ucjene i prijetnje. U Mostaru više od osam godina nema izbora. To nikoga ne brine. Sada se odjednom govori o mogućnosti izostanka izbora i pokušava se politički kapitalizirati. 

Bez obzira na to šta će biti, ovo što se u BiH radi nije politika, nego politikanstvo. Osim dvije pomenute strane, postoji i treća koja je takođe njihov dobar partner u svemu ovome, samo je ona nekada manje, a nekada više vidljiva. To važi i za Dodikovu i za Čovićevu stranu, dakle, zavisno od situacije, one su manje ili više vidljive, ali to ne znači da ih nema ili da nisu prisutne na sceni. 

VIJESTI.BA: Zašto su izmjene Izbornog zakona BiH ponovo stavljene kao dominantan prioritet, umjesto onoga o čemu se pričalo na početku ovog mandata - socijalne i ekonomske reforme u BiH i zadaća koju nam je zadala EU?

BAJTAL: Domaći političari ne mogu ništa reformisati. U ogromnoj pljački BiH, u ogromnoj prevari naroda i građana BiH, reforma je nešto što ne dolazi u obzir. Reformisati znači odreći se svih privilegija. Reforme bi morale pristati na oblik pravne države koji bi morao preispitati kako ko od nas danas živi, zašto neko nema hljeba, a neko ima vile, bazene, avione, skupocjene automobile i slično. 

Umjesto da se raspravlja o životnim, egzistencijalnim problemima, stalno se na scenu stavljaju neki dežurni problemi - referendumi, revizije za koje se unaprijed znalo da ne mogu proći na taj način, te ucjene sa RTV servisima, izbornim zakonom... To je projektovanje u javni i društveni prostor BiH dežurnih problema, kako bi se njima prikrili stvarni egzistencijalni problemi građana. 

Govorimo o problemima ove vrste - 50 posto građana BiH je na rubu siromaštva, a još 30-ak procenata je ispod granice siromaštva. Prema svjetskim istraživanima, mi smo pretposlednja najbjednija zemlja u svijetu, ispod nas je samo Venecuela. Prije dvije godine bili smo 17 najbjednija država, prije godinu dana 13, a sada smo pretposlednja. No, da bi se pobjeglo od stvarnih problema, naši političari na svenu stavljaju one vještačke.

Stvarni problemi kažu političarima: "Obećali ste građanima to i to. Ništa od toga nise ispunili. Vi više niste legitimni predstavnici svojih naroda. Vi morate ići!". No, oni neće da idu, jer je ovo vlast bez odgovornosti i bez obaveza. Rade šta hoće i kako hoće, mimo svih obećanja koja su dali narodu. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(VIjesti.ba)


Komentari - Ukupno 97

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Bajke 16.04.2017. 06:41
A gdje ti je u ovoj prici Izmetbegovic, govno jedno?!
guest1492329253 16.04.2017. 09:54
Cuj " gov no" ... Pisi cirilcom GENOCIDASU, kad vec giviris S0CNIM VUK0VIM JEZIKOM!
Bajke 16.04.2017. 10:45
Izetbegovic je trenutno kod tvoje mame,zauzet je.radi.
Bajke 16.04.2017. 10:50
Izetbegovic je trenutno kod tvoje mame,radi,zauzet je.
Bajke-parfemu!!! 16.04.2017. 11:41
Izetbegovic vodi sasvim drugu politiku.
guest1492337289 16.04.2017. 12:08
INTERVJU: Jugoslav Petrušić – Moramo srušiti sistem koji uništava budućnost i slobodu! (15.04.2017) https://www.youtube.com/watch?v=gLhEDkfTLZk
guest1492337638 16.04.2017. 12:13
A mozda je kod tvoje..mame voli vise lojave...nego one koji jexu svinjsku mast
Mito 16.04.2017. 23:41
Čitaj majmune pažljivo pa ćeš pročitati da je Bajtal spomenuo Izetbegovića koji je pokušao prevariti revizijom presude iz 2007.g.i žrtve u Srebrenici ali ga je Sud u Hagu "provalio"
guest1492329443 16.04.2017. 09:57
Nije problem u Covicu i Dodiku nego je problem u nama muslimanima. Imamo 23% Bosne, a hocemo cijelu BiH. Hocemo tudje, a to tudje ce biti uvijek tudje i nikad nase. Dzaba se patimo sa ovakvom glupom i lopovskom politikom. Asim H.
guest1492329879 16.04.2017. 10:04
Bravo Asime - iskreno i posteno. Kako objasniti to da mi Hrvate nazivamo Covic, a Srbe Dodik ? Ne zelimo sami sebi da priznamo da to nisu samo Covic i Dodik nego skoro cijeli hrvatski i srpski narod u BiH. Koga i dokad cemo da sebe lazemo. Samoubilacki, nema sta.
guest1492330425 16.04.2017. 10:13
HAHAHA ....BRAVO " ASIME" .....HAHAHA... BUDALE GENICIDASKE .... Miroslav Krleža "Srbi i Hrvati su jedan te isti komad kravlje balege koji je kotač zaprežnih kola povijesti slučajno prerezao na pola." UZIVAJTE U RENTI DOK NE " IZUMRETE". U čuvenom razgovoru Huseina kapetana Gradaševića sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
guest1492331403 16.04.2017. 10:30
E jebi ga Asime H., svi mi muslimani to dobro znamo ali nisi morao to ovako javno da kazes.
Dan 16.04.2017. 11:52
Čestitam na iskrenosti,pameti i hrabrosti.
guest1492344844 16.04.2017. 14:14
Hvala ti Boze pa se i od "nas" javio neko realan i normalan. Bravo na komentaru Asime H.
charlie67 17.04.2017. 11:49
Čuj čete što se potpisuje kao Asim. Heheehehehe. Jesi, Asim ai koliko sam i ja Svetosav. A i tekst ti je za prvi razred osnovne škole. Koji nepismeni, ulojeni protoaz sa šajkaču.
Prikaži još